Автор Тема: Въоръжена самозащита в условията на намалена видимост  (Прочетена 4219 пъти)

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Ето и една безплатна статия от списание Guns.BG , написана от мен, с помоща на Боби Николов (някой  го познавате добре...).Въоръжена самозащита в условията на намалена видимост. Теория, практика, екипировка.


Въведение

Както е известно, по правило по-големият процент престъпления се извършват през тъмната част на денонощието. Въпреки, че днешно време повечето улици в градовете са осветени, никога не би трябвало да разчитаме само на това. Дори в най-модерният град, съществуват не добре осветени места.
Необходимите умения за самозащитни действия в условията на намалена видимост трябва да бъдат в арсенала на всеки. Това практически е най-вероятната ситуация, в която (не дай боже) може да изпадне всеки от нас.
За условия на намалена видимост ще приемем момента, в който вече не можем да различим мушката на оръжието на фона на обкръжаващата ни среда, в точа число и на фона на целта. В такъв случай се налага да разчитаме на мускулната памет и инстинктивната стрелба. Разбира се без необходимите тренировки, резултатите от стрелбата не биха били на добро ниво.

Нашите верни помощници.

В такава ситуация много могат да ни помогнат доста популярните и у нас светещи тритиеви мерни прибори. В днешно време такива се предлагат за повечето популярни оръжия, а някои модели дори се предлагат с фабрично инсталирани такива ( моделите SET на Glock, CZ някои модели на Smith&Wesson и т.н.)

У нас се предлагат тритиеви мерни прибори на фирмите Meprolight, Truglo, Trijicon и дори XS Sights. В общия случай производителите гарантират над 10 години светене на тритиевите лампи (подобни се използват и при навигационните уреди на самолетите).

Kaто алтернатива на тритиевите мерници можем да разгледаме и светещите тип Luminova, с които са снабдени някои модели на HK, CZ и др. Те широко се използват в държави, като Германия например, в които радиоактивният тритий е забранен. Също така от различни потребители заради по-ниската им цена (почти наполовина от някои модели тритиеви).

При тях е необходимо осветяване за няколко секунди (с фенер например), след което фосфорециращата боя на мерника и мушката запазва способността си да свети няколко часа.
Според мен всяко оръжие предназначено за самозащита трябва да бъде снабдено със светещи прицелни приспособления. Лично аз предпочитам тип триточков мерник, който за мен е най-лесен за използване. Щатски експерти препоръчват за самозащита специфичните XS Sights, които представляват голяма светеща мушка, и светеща вертикална черта в мерника.Като недостатък на светещите мерни прибри, можем да посочим, че евентуалния противник би могъл може да ви забележи в тъмнината при определени условия. Високата им цена също не е за пренебрегване.
Освен светещите мерни прибори, от помощ могат да ни бъдат и лазерните целеуказатели. За тях е писано няколко пъти на страниците на списанието. Най-общо казано, където попадне точката на лазерния прицел, натам е насочена цевта на оръжието. Специално за тактиката на ползване на този вид прицели ще се спрем по-подробно в някой от следващите броеве.


Основният проблем при липсата на осветление е невъзможността за откриване на целта. Говорим за условия, при които не различаваме нищо или поне нищо от обкръжаващата ни среда. В такъв момент ни е необходим фенер, за откриване и идентифициране на целта. Почти всякакъв тип фенер, който ни е под ръка би ни свършил работа. Разбира се за използване при самозащита най-добре да разполагаме с тактически такъв.
Много хора се запитват, всъщност какво точно прави един фенер “тактически”. Най-общо казано, той трябва да има следните характеристики – много добра сила на светене, концентриран лъч минимум 60 лумена, удароустойчив, влагоустойчив и с изключително качествен и надежден прекъсвач. Не е необходимо фенера ви да има няколко режима на работа и подобни екстри, които вероятно никога няма да ви се наложи да ползвате. Колкото по-прост, мощен и компактен е той, толкова по-добре. Днешно време се предлага все по-голямо разнообразие качествени такива фенери с различен източник на светлина –ксенонови крушки или различните нови типове LED с цени за всеки джоб. Новите диодните фенери са доста по икономични от ксеноновите. С едни батерии те издържат минимум 50% повече време от ксеноновите. Ксеноновите пък светят по-концентрирано и на по-далечно разстояние.
У нас популярни са тези на световно известните фирми Streamlight, Surefire, но на най-голяма популярност в последно време се радват Nextorch, които са с високо качество и приемлива за българския потребител цена.


Ако оръжието ви е снабдено с релса за прикрепяне на аксесоари, същества възможност за прикрепяне на фенера към оръжието. Те са широко използвани от антитерористичните и SWAT отрядите. У нас такива аксесоари се предлагат, както на световноизвестни, така и на някой незнайни Китайски производители. Все пак ако искате да разчитате на нещо такова, моят съвет е да вземете нещо истинско и качествено. Евтините китайски имитации, имат способността да се откачат от релсата при стрелба, да губят прострелката на лазера и т.н. ( в повечето случаи са предназначени за AirSoft оръжия, но някой недобросъвестни търговци ги предлагат и за огнестрелни).за някой модели оръжие се предлагат и къстъм релси, които могат да се монтират при нужда.

Най-евтиния и популярен у нас вариант са оригиналните фенери на Glock GTL 10/11 и Streamlight M3 с ксенонова крушка ,следвани от вариантите с вграден лазерен целеуказател GTL 21/22 и Streamlight M6. Най-новите варианти на Streamliht, TRL 1 и TRL2 са обурудвани с мощен диод C4 LED , който не е чувствителен към отката на оръжието, за разлика от ксеноновите крушки.
Аксесоари от този тип могат да се носят поставени на оръжието, ако разполагате с подходящ кобур за целта. За съжаление такива кобури се намират доста трудно у нас.


Друг вариант е да се носят отделно в калъфче на колана. По този начин могат да се ползват, като отделен фенер, а при нужда и възможност да се постяват на оръжието.
Като недостатък на тези устройства, можем да посочим високата цена (200-900лв.) и увеличаването на габаритите на оръжието, което не е удачно особено, когато трябва да се носи скрито.


Съществуват и адаптери за прикрепяне на различни фенери към оръжието. Ако не искате да инвестирате в специален фенер, но все пак искате да имате такава опция, можете да се сдобиете с адаптер на фирмата Fab Defence или Commandarms. По този начин, можете по-гъвкаво да използвате фенера си.


Когато не разполагаме с подобен прикрепен към оръжието фенер, или просто оръжието не го позволява, достатъчно добра работа биха ни свършили и някой прости техники за едновременното ползване на фенера и оръжието.
По принцип има голямо разнообразие от различни хватове и техники за едновременното използване на oръжие, и фенер. Една от най-удачните при използване с пистолет е тази на Майк Харис, която ще разгледаме в случая. Пистолета се държи със стрелящата ръка, а фенера с нестрелящата, като за задействането му се използва палеца и.Това ни позволява да го включваме и изключваме мигновено, при нужда. В случая единственото за което трябва да следим е съостността на цевта на пистолета и лъча на фенера (ако фенера ви в с променлив фокус, непременно го настройте на възможно най-фокусиран лъч). Това разбира се не може да бъде на 100%, но все пак отлично се открояват мерника и мушката. При стрелба в такива условия, винаги трябва да се целим по мерните прибори, а не по лъча, защото светлината лъже.

Малко теория и общи положения.

Преди да включите фенера, насочете оръжието към потенциално опасната зона.
При включването на фенера автоматично се случват две неща – първото е, че автоматично се влошава зрението ви в тъмното. След изключването на светлината ви е необходимо известно време на зрението да се адаптира. Второто е, че при появата на лъча, противника е известен за присъствието и местоположението ви. Губи се ефекта на изненадата. Противника може да избере точно този момент да открие огън по вас. Затова при всяко включване на фенера, трябва да бъдете готови да откриете огън. По горните причини най-добре е ако имате възможност да оглеждате потенциално опасните зони от укритие.
Да не забравяме, че в условия на нулева видимост, заениците на очите са разширени и яркия лъч на мощен тактически фенер, може успешно да заслепи нападателя за няколко секунди. Ако се натъкнете на противник, осветете, го и дръжте лъча в зоната на лицето, зада не може да вижда и реагира адекватно.

Когато проверявате ъгли, светенето трябва да е от долу нагоре. По този начин по-лесно бихте забелязали залегнал противник, или издайническо подаване на върха на обувката или цевта на оръжието му например. След бърза проверка, изключете светлината, сменете позицията си и повторете проверката. Не водете лъча пред себе си, когато се придвижвате. Включвайте фенера само от време на време, за проверка на опасните зони при това с готовност за стрелба.

Работа с оръжието.

При положение, че едната ни ръка е заета с фенер, работата с оръжието (презареждане, изчистване на задръжка и др.) е затруднено. Задължително трябва добре да познаваме оръжието си и да можем да диагностицираме проблема, дори при пълна липса на осветление (затвор в задно положение, задръжка комин или двойно подаване, наличие на патрон в цевта и т.н). При възникване на някаква задръжка или необходимост от презареждане, можем да ползваме следната техника:
1.   Моментално изключвате светлината и сменяте позицията си. Възползваме се от тъмнината и като укритие.
2.   Зада ползваме и дръгата си ръка, местим фенера и го придържаме под мишницата на стрелящата ръка.
3.   Опитвате се да решите проблема с оръжието и да го върнете в готовност за употреба.

Тренировка с професионалистите.

Въпреки, че имам някои свои виждания по въпроса, за помощ се обърнах към експертите от фирма X-Weapon (http://www.x-weapon-bg.com/ ) - един от основните партньори на Proshooter (http://www.proshooter-bg.com/).X-Weapon е една от най-новите и най-прогресивни фирми, които се занимават с подготовка и обучение на охранители осъществяващи персонална охрана на физически лица, обучение на физически лица по самозащита, лична безопастност и безопасно боравене с огнестрелно оръжие. „Екс-Уепън” работи само с доказани в практиката експерти и инструктори от областта на психологията, бойни спортове, стрелковата и тактическата подготовка. Обучението по програмите за подготовка на персонални охранители изработени от екипа на „Екс-Уепън” може да се извършва съответно по отделни модули или по програма включваща комбинация от модули и/или теми от модулите по избор на възложителя или по представена схема по експертна оценка на експерти на консултанта. Екс-Уепън” предлага гъвкава схема за подготовка според нуждите на своите клиенти.

След разговор и уточняване на моите конкретни нужди и желания бях поканен на кратък практически курс по самозащита в условията на намалена видимост. В уреченият ден и час пристигнах на стрелбището със всекидневна екипировка. За целта на курса, бях подготвил пистолет, резервен пълнител за тренировки – (презареждане, отстраняване на засечки), фенери с които разполагам и използвам – Streamlight M6 и Streamlight Scorpion.
По време на курса, след теорията бяха оттренирани на практика придвижване, проверка и преминаване на потенциално опасни зони – ъгли и подобни, стрелба, презареждане, използване, отстраняване на проблеми с оръжието, носене и използване на фенера. Тук е момента да благодаря на екипа на X-Weapon и по специално на инструктора по стрелба г-н Борислав Николов за вниманието, качествената тренировка и компетентната помощ.

В заключение.

Самозащитата и решаването на, каквато и да било тактическа ситуация при липса на осветление е много трудна задача. Правилната тактика за съжаление не ви застрахова, а просто намалява опасността. Използването на фенер силно увеличава шансовете ни за оцеляване. Някой професионалисти дори носят по два. При нужда единият може да бъде хвърлен и на фона на разпръсканата светлина, може да бъде забелязана опасността. Правилната идентификация на целта е от особено значение. Нелепо е да застреляте кучето на съседите или баба си в тъмните коридори на къщата, само зашото сте чули странни подозрителни шумове.
Надявам се, че тези съвети ще бъдат полезни, както за обикновените граждани, така и за професионалните охранители и служителите на реда.

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Информацията в статията до някаква степен е остаряла и ще се радвам да допълваме темата.
Както с ноу-хау, така и с нови, еволюирали техники, и аксесоари.

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Чичо Коста, демонстрира нек индекс техниката...


Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Тактически пищоф с фенер от началото на 19 век...

  >:D

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6P2B-8qHeBM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6P2B-8qHeBM</a>

Every Day Carry


Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Въоръжена самозащита в условията на намалена видимо
« Отговор #6 -: септември 16, 2018, 01:25:41 pm »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=SMO9WMdc2ks" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SMO9WMdc2ks</a>

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Въоръжена самозащита в условията на намалена видимо
« Отговор #7 -: септември 16, 2018, 01:42:35 pm »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-j7FMj6kbik" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=-j7FMj6kbik</a>

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zuT0WQAa_GA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zuT0WQAa_GA</a>