Автор Тема: Отряд за бързо реагиране срещу 250 мечки в Родопите  (Прочетена 1116 пъти)

Неактивен Administrator

  • Admin
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2305
  • http://www.edcforum.bg
    • Профил
    • www.edcforum.bg


http://btvnews.bg/article/bulgaria/otryad-za-barzo-reagirane-sreshtu-250-mechki-v-rodopite.html

Близо 13 милиона лева ще са нужни за 10-годишна програма за намаляване на щетите от мечки в Родопите. Смята се, че в района живеят около 250 от едрите хищници.

В края на 2014-а свършва 2-годишният проект "Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети". Част от него е отрядът за бързо реагиране, с който екип на bTV пътува към заложените мечи капани в последния нападнат имот.

Постройката, която мечката е нападнала, е в трудно достъпен район над Чепеларе. Животното е нападало 3 пъти обор, в който имало 30-ина овце. Успяла да прекъсне електропастира и е влязла от друго място при животните. Отрядът е открил тежко ранена овца и още две мъртви животни на 2 километра от обора. Около тях имало и следи от вълци.

„По принцип вълците само душат, не разкъсват, а мечката разкъсва”, уточнява Валентин Терзиев.

„В последно време поради това, че животните много намаляха и хората са останали с броени бройки животни и всяка щета ги засяга пряко и се бяха настроили хората малко така - негативно към вида кафява мечка”, обяснява д-р Димитър Пампоров.

За година на стопаните в района са раздадени 150 електрически огради и 20 пастирски кучета. Нападение над човек не е имало от 4 години. Последно пострада Галя Димитрова от село Малка Арда, която беше в болница повече от месец.


„Те хората може да са се успокоили, обаче аз не мога да се успокоя. Аз това, което изживях, няма да го забравя никога. Защото те хората не са го изпитали. Да е нападнала тях мечката, да го изпитат. Който го е изпитал, той знае”, казва жената.
Галя вече не ходи в гората, но за много от хората в региона това е мястото, от където могат да си докарат пари с бране на гъби. Според проучванията за последните 7 години в Родопите има около 250 мечки.

„За нас по-важен е социално допустимият минимум, а именно този, при който нямаме щети. Така че в момента може да приемем, че има малко повече мечки, които са склонни да нападат стада, кошери, които според нас би трябвало да се регулират”, посочва Александър Дуцов - Сдружение за дива природа "Балкани".

Все още не е ясно от къде ще дойде финансирането за 10-годишния проект за намаляване на щетите от мечки. Неясно е и дали отрядите за бързо реагиране ще продължат да работят след края на тази година.