Автор Тема: Съпоставка на 5.11 Moab 6 и Хазард 4 Tonto  (Прочетена 1364 пъти)

Неактивен Marcinkov

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 200
  • Профил
Съпоставка на 5.11 Moab 6 и Хазард 4 Tonto
« -: септември 23, 2016, 12:47:28 pm »

В по-горните постове колегата Делман ме помоли да направя сравнение между този модел на 5.11 и моделите на Макспедишън и Hazard 4. Понеже нямам модел на Макспедишън ще се наложи да сравня 5.11 Rush Moab 6 със Hazard 4 Tonto. Понеже тук ще изложа само и единствено моята гледна точка, това ще означава че ще има немалки разминавания с вкусовете и предпочитанията на колегите от форума за този тип ЕДЦ. Затова се чувствайте свободни да допълвате, критикувате, както и да добавяте мнения и впечатления относно други подобни модели ЕДЦ чанти. Ако модераторите решат, може да отделят този пост като отделна тема, аз реших че не е нужно да пълним форума с множество теми за едно и също.Ще започна съпоставката с лицевите части на двете чанти:
Както е видно разликата е огромна и в различни случаи предимството е за единия модел, в друг за другия. Що се отнася за възможността за лесен и бърз достъп до предното отделение тук нещата са равни и почти еднакви, предимство има модела 5.11 заради по-големия и практичен преден "отсек", който е и по-добре разпределен и може да побере и сортира далеч повече предмети. Този на Hazard 4 e по-минимализиран, но и също толкова удобен за използване.

Дръжките и на двете са много добре направени и здрави, като тази на Hazard 4 лично за мен е по-избараната и има два пластмасови D-ринга от двете страни за закачане на различна екипировка, както и за презрамката.

Предната част на Tonto модела, представлява и капак за по-задните отделения. Това макар че си е екстра, в някаква степен допълнително усложнява боравенето и стигането до тях, поради това че трябва първо да откопчееш закопчалката отпред. При 5.11 тази усложненост липсва, като дори модела има скрит джоб с велкро лента за пистолет. Също така има и малък джоб за по-чупливи предмети и техника с поларена вътрешност.


Ето така изглеждат и отделенията под капака, които са в плюс за модела на Hazard 4. Под капака е Моле системата за закачане на екипировка, което носи със себе си и предимството за скрито носене на по-резливи предмети. При 5.11 Моаб това е неудобно(мое мнение), съответно тази екстра на Тонто модела е много добра в условията за забрана за носене на 'хладно" оръжие. Скрития джоб при 5.11 не е много практичен в този случай, но пък не е и лошо решение за зор-заман.


За разлика от 5.11, където достъпа до отделението под формата на органайзер е приятно и лесно, това на Hazard 4 е по-енергоемко за достигане. За сметка на това пък е много добре изработено и двете ленти за поддържане са страхотно допълнение и екстра, същото важи и за прозрачния винилов капак. Там спокойно можете да държите карта или медицински екстри, както е в моя случай. Отделението е страхотно като разпределение и функционалност, това на 5.11 не му отстъпва и е по-лесно за достъп в пъти.
Стигаме и до главните отделения, въпреки че това на Hazard 4 е много добро, лесно за достъп и добре разпределено, то тук явния победител е 5.11 Moab 6. Отделението е повече от огромно предвид размерите на чантата, предоставя добри вътрешни джобове и пак ще повторя огромно количество пространство. Там спокойно може да съберете каквото ви е нужно, че даже и много отгоре и пак да ви остане място. При Hazard 4 нещата са по-сбити и по-малки като обем, но пак се събират повече от достатъчно вещи и предмети. Достъпът до главните отделения на двата модела е много лесен и приятен и е посредством двойка YKK ципове.


Предварително се извинявам за недодяланите сравнителни снимки. Заради кропа, не можах да ги направя еднакви по размер:
Моделът Тонто има предимството и на джобчето отстрани, което си е допълнителна екстра, то даже има и мини Моле система, като тя присъства и от другата страна чантата.
При 5.11 Моаб 6 от двете страни има Моле ленти за закачане - четири на брой.
Заднaта част на 5.11 е по-добре направена(мое мнение) и задното отделение с цип е по-пипнато и съответно дава повече пространство от това на Hazard 4. То е много по-тясно и не е толкова удобно и лесно за използване. Аз там държа най-вече някоя найлонова торбичка за пазар.
За накрая ще кажа, че на мен ми е по-удобно да нося модела на Hazard 4, това може би се дължи на това че го използвам от много време и съм му свикнал. Гиърслинг системата ми е нова и ми е странна за носене, но това е от факта че не съм и свикнал, а много от колегите знам я харесват много. Всичко опира до предпочитания и вкус.

Даже презрамката на 5.11 си има допълнително джобче, където аз съм застопорил моя Spyderco Resilience.


Това е колеги от мен, надявам се че не съм досадил много. Приятни почивни дни!
« Последна редакция: септември 25, 2016, 09:49:30 am от Marcinkov »

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Съпоставка на 5.11 Moab 6 и Хазард 4 Tonto
« Отговор #1 -: септември 24, 2016, 10:03:12 am »
Добро сравнение.  ;)