Всеки ден > Ножове и остриета

Широгоров Табарган 100NS

(1/1)

Administrator:
От доста време не съм правил ревюто, но реалността е, че не съм имал за какво. Ножчетата, които ми минавах през ръцете последните 2 години, не са били нищо особено или непознато на аудиторията. Но сега...

ТД
Дължина на острието: 10,4 см.
Обща дължина: 23,1 см.
Стомана: S35VN. Тук има данни за твърдостта и: http://www.shirogorov.com/pages/materialy/
Стоманени лайнери и 3Д оформен Г-10.
Заключване: аксис-лок
Теглото няма как да му измеря точно, нямам елекстронна везна под ръка.

Острието е мечта за някои ножомани: дроп пойнт с достатъчно голям корем, на практика универсална форма за много дейности, пълен флат грайнд от самия гръб.

Пиновете (пъпките) за отваряне са поставени доста близо до гърба, което способства лесното отваряне. Те самите са завити с торкс.

Оформянето на задния край на острието е грамотно изработено и мястото между острието и дръжката може да се ползва като малък чойл, като показалецът се постави на предната, най-издадена и заоблена част от дръжката.

Широко, масивно и семпло, малко неща могат да се опрат на това острие. Както посочих, стоманата на тази бройка е S35VN. Нямам никакви впечатления от нея и не искам да го ползвам, за да видя. Мога да кажа, че заводската заточка е фина и равномерна, но от нея като острота определено има какво да се желае. Пълният потенциал на острието може да се разкрие само при съответната заточка. Върхът става и за фини дейности и в същото време ножът си има достатъчно корем за дължина на ряза.

Гърбът е масивен, така че да може да раздели рязания материал. Изобщо – много уцелени параметри. Аз си падам по големите ножове и не мога да се оплача. Покритието също е чудно по моите представи: тъмен Stonewash. Малко ми напомня за блекуоша на Кершоу, но е по-светло. Клипсът между другото също е стоунуошнат със същото покритие, както и лайнерите и всичко е в тон. Острието е центрирано перфектно, но това май се разбира от самосебе си. Аз не съм и очаквал друго.

ЗАКЛЮЧВАНЕ И ДРЪЖКА
Нека първо кажа няколко думи за заключването. Ако пак започна с обобщенията – много яко! На усещане е по-яко от модели от черния клас на Бенчмейд, при които аксисът по принцип е по-мощен. Пружинките на механизма всъщност май не са кръгли, а направо правоъгълни! Но това може да не е вярно – аз просто не мога да видя от наличния ъгъл, а не искам да разглобявам ножа. Във всеки случай са по-масивни от бенчмейдските. Една интересна особеност при заключването: в отворено положение аксисът не стига до крайно предно положение, а в затворено положение – стига.

Г-10 изглежда хлъзгава, ама не сте познали. Има си много фино и красиво диагонално насичане, което при допир се усеща като приятно сцепление, без помен от грубост. Винтчетата на дръжката на пръв поглед изглеждат сякаш някой идиот се е опитвал да ги развива с неподходящата отвертка. Пак не – вътрешните им краища са заоблени, явно са най-високо кочество. За всяко винтче на дръжката е направено специално отворче в чирените от Г-10. Изобщо всичко в този сгъваем нож говори за качество, най-добри материали и мисъл в направата.

Клипсът е леко извит, със същия стоунуош като на острието и хванат със същите торксове като дръжката. Доста е стегнат, но от друга страна явно не случайно задният му край е вдигнат така с тръбички-подпори, за да може човек сам да си нагласи необходимото му ниво на стегнатост. Не може да се слага от другата страна, но това изобщо не отнема от качествата на ножа.

Бекспейсърът е сив, вероятно инокс или титан, разделен на два дяла. Дели го много хитрото мястото за връвчица, което върви успоредно на винтовете отгоре, но няма дупка в самата дръжка. Скрито е и връвта минава над дръжката, а не през нея. Една снимка обяснява много по-добре.

Бекспейсърът е с награпавяване, което не стърчи от дръжката, семпло и елегантно. Без излишества, нито много тактически, нито твърде прост и създаващ възможност за хлъзгане. Позиционирането му в задната половина на дръжката, като се покриват около 2/3 от нея създават изключителна стабилност на конструкцията.


В заключение само ще кажа, че този опит за ревю изобщо не може да отдаде чест на произведението на братя Широгорови.  Живи и здрави!

Administrator:
от TTSVETKOV

Спор няма, чудесен нож. Даже, ако трябва да бъда честен, разглеждайки сайта на братя Широгорови нямаше нож, който да не ми хареса. Тези класически "клиновидни" остриета нямат равни и за работа и за заточване. Без ръбове, без извивки....както казах - жива класика.
Единственото което ме смущава при този производител е цената на ножовете. Тези в раздел "серийни модели" са с цени 600+ лв. А в раздел "аукцион" имам чувството, че са с цени + безкрайност....
Все пак всичко е въпрос на жизнен стандарт. Явно някои братушки са построили отдавна комунизма.
Renaissance Man, прекрасна придобивка, да ти е честита. Завиждам ти съвсем благородно за нея.  :)

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия