Автор Тема: Ухапване от животни и ужилване от насекоми  (Прочетена 2207 пъти)

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Статията е любезно предоставена от нашите приятели
от "Съюз на Българските Спасители" http://spasitelbg.com/index.phphttp://spasitelbg.com/view_lectures.php?title=uhapvane-ot-jivotni-i-ujilvane-ot-nasekomi

I.Ухапване от змии.
В България има само 4 вида отровни змии –пепелянката,каменарката,усойницата и остромуцунестата усойница. Обикновено на мястото на ухапването за 15-45 мин. се появяват зачервяване и бързоразпостраняващ се оток,след което се проявяват общите-висока температура,коремни болки,студена пот,обща слабост,червени петна по тялото и загуба на съзнанието.Най-бързо и драматично протичат ухапванията по главата и лицето с опасност от бързо задушаване. Най-общо може да се разбере, че става въпрос за ухапване от отровна змия по следните белези: -зигзагообразна лента на гърба на змията. -характерно рогче на челото й. -наличието на 2 прободни ранички по кожата на разстояние 0.5 см. (ако има поредица от ухапвания, значи змията не е отровна.) Практическите мерки до получаването на медицинска помощ включват:
1.Лека пристягаща превръзка над нивото на ухапването за 1-2 часа когато е на крак или ръка като целта е да се забави оттичането на венозната кръв към общото кръвообръщение(забавя поемането на отровата в организма),като същевременно не се прекъсва притока на артериална кръв към крайника.
2.Поставяне на лед или кърпи със студена вода на мястото(за забавяне на разнасянето на отровата, поради свиване на кръвоносните съдове).
3.Максимално бързо осигуряване на медицинска помощ.

II.Ухапване от куче.
1.Раната се измива с вода и сапун.
2.Обработка с антисептичен разтвор (риванол,йодасепт,кислородна вода,калиев перманганат,пиоктанин,антибиотична маз-гентамицин, тетрациклин…). 3.Медицински преглед с преценка за ваксинация за тетанус и бяс. 4.Наблюдение на кучето, ако е домашно за прояви на бяс(прояви на необичайна агресивност,обилно отделяне на слюнка) до 10-тия ден от ухапването.

III.Ухапване от други домашни животни.
1.Раната се измива с вода и сапун.
2.Обработка с антисептичен разтвор (риванол,йодасепт,кислородна вода,калиев перманганат,пиоктанин,антибиотична маз-гентамицин, тетрациклин…). 3.Медицински преглед с преценка за ваксинация за тетанус и евентуален шев на раната.

IV.Ужилване от пчели,оси и стършели.
1.Изважда се жилото.
2.Поставят се лед или кърпи със студена вода на мястото.
3.При наличието на данни за тежка алергична реакция при предишни ужилвания се поставя лека пристягаща превръзка за 1-2 часа с цел забавяне на разпостранението на отровата,поема се някакъв противоалергичен медикамент (Цетиризин,Кларитин,Лоратадин,Фенистил,Алергозан,Антиалерзин….) и се прави повикване в ЦСМП(център за спешна медицинска помощ).

V.Ухапване от паяк и скорпион.
В България няма паяци и скорпиони, чието ухапване да е смъртоносно. Местните представители на тези 2 рода притежават отрова която може да предизвика единствено само подуване и болка на мястото на ухапването. Поставят се лед или кърпи със студена вода на мястото, а срещу болката-Аналгин и Парацетамол по 2 таблети.

VI.Ухапване от кърлеж.
В предвид на това, че кърлежите са преносители на няколко много опасни инфекциозни болести, като Лаймска болест, Марсилска, Ку и Кримска хеморагична треска,трябва непременно да се извърши лекарски преглед с оглед на евентуална необходимост от ваксинация срещу Тетанус и попълване на Бързо известие до РИОКОЗ (бившата ХЕИ) с изпращане на кърлежа за изследване на евентуално носителство на причинителите на гореспоменатите заболявания. Това, което трябва да направите през времето до прегледа е: 1.Намазване на кърлежа с мазнина (вазелин,свинска мас,олио,крем ).
2.След 30 мин. се изтегля бавно и внимателно с пинсета или метални щипци,като същевременно се завърта леко по посока обратна на часовниковата стрелка,като кърлежът се запазва за да бъде предаден на лекаря,който ще го изпрати за изследване.
3.Мястото на ухапването се обработва с антисептичен разтвор(риванол,йодасепт,кислородна вода,калиев перманганат,пиоктанин,антибиотична маз-гентамицин,тетрациклин…).

Неактивен Звяра

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 46
  • Профил
Re: Ухапване от животни и ужилване от насекоми
« Отговор #1 -: април 28, 2015, 07:37:21 pm »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=QvGrQh9-Ls0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=QvGrQh9-Ls0</a>

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Ухапване от животни и ужилване от насекоми
« Отговор #2 -: април 29, 2015, 08:24:15 pm »
Koмплектчето е супер. Началото на годината беше доста влажно и в момента кърлежите са наистина много. Както отбеляза, в кутийката има място, което може да се напълни с още доста полезни неща  :D

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Ухапване от животни и ужилване от насекоми
« Отговор #3 -: май 14, 2015, 11:23:05 am »
Хитър начин за вадене на кърлеж, споделен от Ваня Йончева във фейсбук.Как се вади кърлеж
(метод при полеви условия, видян у Елена Алцес)
Взима се малка спринцовка за еднократна употреба, срязва се върхът ѝ. Поставя се върху мястото, където е кърлежът, внимателно се изтегля. Гадът излиза, а всички отровни вещества, които е успял да впръска в тялото ви, се изтеглят на повърхността. След това трябва да се промие дупчицата със спирт или някакъв дезинфектиращ разтвор.

Ако не ви се намира в момента спринцовка под ръка, може да се използва всякаква по-тясна тръбичка, например корпусът на проста химикалка. В този случай сложете някаква носна кърпа на отвора, през който ще всмуквате, за да не го глътнете случайно, като не си знаете силата на смукане.

Или можете да го изтеглите чрез метода на вакуума като да си направите вендуза от стъклено шишенце. Държите го над свещ, кибритена клечка или запалка, притискате към раната и чакате 5 мин. докато излезе.

Елена (и аз) ви напомняме, че независимо от начина, по който сте го извадили, максимум до 6 часа трябва да си поставите инжекция против енцефалит, причиняван от някои кърлежи. И още, че намазването с масло не е ефикасно, а в някои случаи даже опасно.

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Ухапване от животни и ужилване от насекоми
« Отговор #4 -: май 14, 2015, 11:46:15 am »

http://vrediteli.bg/kak-se-maha-karlej

Как не трябва да се маха кърлеж (акар) и как е най-правилно да се извърши отстраняването му?

С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица заболявания сред които най - опасни са кърлежовите енцефалити, Лаймската болест и Ку - треската. По време на валежите през летния период растителността става по – гъста и висока, което оказва огромно влияние за увеличаване на популациите от кърлежи.

На всеки е ясно, че трябва да се пази от ухапване на кърлеж, но ако все пак това се случи е добре да знаете, как се маха кърлеж, който вече се е забил (впил) в кожата ви, започнал е да кръвосмуче и е наложително да се извади. Ето защо се постарахме да опишем повечето познати методи, които не трябва да използвате когато се наложи да се вади кърлеж, както и начините които са най-правилни за отстраняването им.

Как не трябва да се маха кърлеж?

Има много различни методи, които се практикуват за махане на кърлежи (акари), но за съжаление само някои от тях са препоръчителни, тъй като ако не се подходи правилно пораженията за здравето ви могат да бъдат изключително сериозни и да се задълбочат с годините.

Най – често срещаната практика е върху мястото където е открит кърлежа да се постави памук напоен с мас или спирт и след като престои няколко часа да се завърти кърлежа обратно на часовниковата стрелка. Това е много грешен метод за вадене на кърлеж поради две причини. Първо, защото когато се маха впития кърлеж не трябва в никакъв случай да се върти и второ, след като бъде открит, не трябва да се чака, а да се отсрани колкото е възможно по – бързо, правилно и внимателно.

Друг грешен подход за махане на кърлеж е да се обгори самото насекомо докато е впито в човешкото тяло. Това е още по неправилно, защото при обгарянето кърлежа се стресира и плюе и така се увеличават шансовете за предаване на евнтуална зараза.

Как трябва да се извади кърлеж!

Най - правилно е когато се вади кърлеж, това да стане с пинсета или с ръка, но задължително с поставени ръкавици, като се опитате да хванете кърлежа колкото е възможно по-близо до главата му т.е. в самото начало на мястото, където се е впил в кожата, след което без да се върти, внимателно се издърпва и вади навън. Мястото където е бил се оглежда добре, защото не са редки случаите, когато след неизвадени части от кърлеж настъпват усложнения. Ето защо при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него е най – добре да се обърнете към хирург.

Какво е добре да знаем при махане на кърлеж!

Когато се маха кърлеж е важно е да знаете, че за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза от него към човек, самото вадене е най - добре да стане до 1 – 2 дни след ухапването. Задължително когато се вади кърлеж, мястото където е бил впит е хубаво да се дезинфекцира с йод.

При възможност е добре да поставите сваленият кърлеж в шишенце и да го занесете за изследване в местната служба на РИОКОЗ (ХЕИ). В противен случай кърлежът трябва да се унищожи, като се изгори или като се постави в спирт.

Внимание!

Много хора след вадене на кърлеж правят грешката да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее без дори да е бил ухапан.

Дори и да сте спазили всичко от гореописаното моля не подценявайте кърлежите и след ухапване от кърлеж следете състоянието си поне 30 дни, след като е бил махнат от Вас.

Ако имате нужда от пръскане срещу кърлежи, прахови или иксодови акари моля не се колебайте да се свържете с нас за съвет или професионална помощ.

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Ухапване от животни и ужилване от насекоми
« Отговор #5 -: април 28, 2016, 11:39:36 am »
Някои аспекти при ухапванията от пепелянка и усойница

Изтоник: http://nauka.bg/a/%D0%9D%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Много изерпателна статия. Препоръчвам я на всички.

СЪКРАТЕН РЕД ДЕЙСТВИЯ НА ПЪРВА ПОМОЩ
ПРИ УХАПВАНИЯ ОТ ОТРОВНИ ЗМИИ
(при ефективно ухапване)
Отчетете времето на ухапването;
Успокойте пострадалия, при необходимост му дайте мек дневен транквилант – диазепам или рудотел;
Сложете го да легне и не му позволявайте активни движения;
Изтрийте мястото на ухапване с влажен тампон, за отделяне на евентуални остатъци от отрова;
Отделете от раничките максимално количество кръв – най – добре е това да става с екстрактор за отрова, но ако не е наличен такъв това може да се прави и с уста, без никаква опасност за този който го извършва, изсмукваната течност следва да изплюва. Тази манипулация има смисъл да започне до 5 -6 минути след ухапването. Принципно отровата на двата подвида пепелянки и усойницата няма особено влияние върху кръвосъсирването и в почти всички случаи кръвта може да се изсмуква директно от раничките. При нужда могат да бъдат направени два не много дълбоки разреза (прорязващи само кожата), които да улеснят отделянето на кръвта от ухапаното място. Разрезите се правят в надлъжната ос на ухапания крайник, в дистална посока към мястото на ухапване и трябва да са с дължина около 1 сантиметър. Екстракторът на отрова се поставя за около 30 мин или се изсмуква с уста;
Обездвижете ухапания крайник във функционално положение, като мястото на ухапването да се намира под равнището на сърцето;
Осигурете в помещението достъп на свеж въздух;
При възможност измерете пулса, кръвното налягане и температурата на пострадалия;
Обезпечете пострадалия с обилно питие, но да не е горещо, ако не повръща;
В случай, че симптомите не прогресират бързо, по правило може да се ограничите само до тези мерки;
 
Ако в течение на 10 – 30 минути се появят нови симптоми на отравяне и прогресират старите е необходимо:
да се инжектира на пострадалия 30 – 90 мг метилпреднизолон, 25 – 50 mg супрастин (или алергозан, димедрол, антиалерзин, в аналогични дози). При поява на силни болки дайте аналгин или парацетамол;
поставете венозна капкова система с глюкоза или физиологичен разтвор (най – добре Хартманов разтвор) (тази операция следва да се извърши от лице с медицинска подготовка) и подгответе съответния противозмийски серум за въвеждане;
при поява на симптоми на свръхчувствителност и анафилактичен шок (рязко падане на кръвното налягане, оток на лигавицата на устата, нарушено дишане, болки в корема, повръщане) е необходимо да поставите главата на пострадалия ниско отстрани. Инжектирайте 0,5 – 1 ml адреналин, подкожно (ако е възможно венозно). Усилете вентилацията в помещението.

Every Day Carry

Re: Ухапване от животни и ужилване от насекоми
« Отговор #5 -: април 28, 2016, 11:39:36 am »

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2305
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Ухапване от животни и ужилване от насекоми
« Отговор #6 -: май 12, 2016, 07:49:31 pm »
Oще за кърлежите...

http://www.zarata.org/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%B8-%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%B5-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%B6-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80/

Ако ви ухапе кърлеж не го премахвайте от тялото си с голи ръце. Кърлежът отделя вируси и ако имате рана, може да се заразите, когато го премахвате. За целта можете да използвате всякакви налични вещи – ръкавици, пинсети, найлонова торбичка и др. Kърлежът се впива в кожата по посока на часовниковата стрелка, съответно, трябва да бъде отстранен в обратна посока, но не го дърпайте под ъгъл, а само в посока нагоре, перпендикулярно, с леки движения.  Широко разпространената препоръка, че кърлежът трябва да се маже с масло,олио и т.н.,е неоснователна. Върху кърлежа не бива да се капе масло, лепило, да не се притиска, защото той диша през ануса. Веднага след като го притиснете отзад, той става агресивен и изхвърля в организма ви всички вредни вещества, които са в храносмилателната му система. Особено опасен е вирусът в него, който предизвиква енцефалит. След като се отстрани кърлежа, ухапаното място трябва да се измие с кислородна вода, да се обработи с йод при първа възможност да се отиде на лекар. Добре е да се занесе и кърлежа в лаборатория, но ако нямате такава възможност – изгорете го. Кърлежът оцелява дори във вакум Копирано от: http://www.zarata.org