Автор Тема: Olight X7R Marauder  (Прочетена 2656 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Marcinkov

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 207
  • Профил
Olight X7R Marauder
« -: август 27, 2017, 01:47:21 pm »
Привет колеги, преди горе долу година правих представяне на най-мощния и компактен "search light" на пазара Olight X7 Marauder. По време на неговото представяне той беше рекордьора по лумени, но за отрицателно време беше застигнат, че даже и задминат от конкурентите си. Въпреки това X7 си остана най-качествено изработения и компактен фенер в клас си. Още Януари месец по време на Shot Show 2017 от Олайт обявиха и неговия презареждаем ъпдейт Olight X7R Marauder. След близо девет месечно очакване, ето че най-накрая се появиха първите бройки.

Фенерът както писах по-горе е презареждаем ъпдейт на X7, но също така си е почти изцяло нов модел, което се дължи на немалкото на брой съществени разлики по мое мнение. За всичко това ще спомена по-надолу в представянето си.

Както и при предишното издание, новия модел пристига в същата луксозна картонена кутия, която се затваря с магнит. Комплектът не е "разточителен", но пък е абсолютно достатъчен, създава се усещането за един наистина луксозен продукт. Отваряйки кутията, първото което виждате е фенера, а останалата част от окомплектовката е събрана в картонената кутия точно до него. Няма резервни О-рингове, както и допълнителни инструменти за отваряне на фенера. Някои снимки са от Интернет!
•USB преходник (5V/4A) със USB A to Type-C кабел.
•Връзка за ръка
•Калъф
•Инструкция за употреба.
ТТ данни:

 *Далекобойност: 380m.
 * Интензитет: 36100cd
 * Водоустойчив по IPX7 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1 метър върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: 3 x Cree XHP 70 (CW)
 * Поддържани батерии: 4 x 18650
 * Размери: 129мм. (Дължина), 68мм. (Диаметър на главата)
 *Тегло: 665гр. (със батериите)


Калъфът на фенера е изработен много качествено и има прикрепен платмасов D-ring към него, като също така може да се пригоди към по-широки колани, премахвайки синята лента отзад.
Външния вид на фенера следва линията наложена от Olight през последната година със наличието на синьо на цвят PVD покритие на короната и рингчето около бутона за управление. Физическите размери на фенера са почти идентични с тези на предшественика му. Настъпили са обаче промени в дизайна, които са с цел по-голямо удобство при хват, чисто естетически и такива свързани с презареждаемите му функции. Ето и някои от разликите при X7R:

• От към представителната му страна т.е диодите, може да се види и наличието на сензора за близост.

• Бутонът за включване има вече подсветка и сензор за допир.

• Налице е и ринг в син цвят за връзката за ръка, който се изважда леко и може да се прибере отново. 

• Отзад на капачката се намира и скрития от капаче USB Type-C порт.


Снимката от Интернет показва, че при съпоставка между двата модела X7 и X7R, разликата е повече от видима и не може да става и въпрос за объркване.
Анодизацията е черна с тип III твърдо анодно покритие за по-голяма здравина, без остри ръбове и дефекти. Новия дизайн на машинната обработка е направила фенера още по-приятен на допир, а хвата по-сигурен. Каналът за бутона за пускане е още по-изразен и от това следва и по-лесното напипване в тъмното. Цялото това напипване и търсене в тъмното е компенсирано от подсветката на бутона. Тя свети в зелено, а когато  Фенерът се търкаля по гладки повърхности, почти толкова лесно колкото и предишния модел. Разликата е там, че когато му бъде сложена връзката за ръка, всичкото това търкаляне ще е почти невъзможно.
Когато беше обявен модела Olight X7 Marauder с неговите невиждани до тогава 9000 лумена, всички бяха доста впечатлени. Настоящия Olight X7R Marauder разполага с 33% повече лумени т.е цели 12000. Но пазарът и технологията така се развиха през изминалата година, че тези 12000 лумена не постигат вече така желания "wow" ефект. Диодите са три на брой Cree XHP-70 със бяла студена светлина, всеки със свой собствен текстуриран рефлектор. Единственото за което може да се съжалява е липсата на новата версия на диода XHP70.2 и на модел с неутрална бяла светлина(засега). Въпреки това цялата тази мощност в това доста компактно за класа си тяло си е едно адско добро постижение. Имайки предвид и безупречната изработка, получавате един страхотен продукт на съответната цена разбира се.
За да постигнете всичките тези лумени(12000), са ви нужни и високотокови акумулатори с поне 8А. При Olight X7 това се постигаше с четири на брой 10А 18650 акумулатори, споменавам тях, защото са с най-добър капацитет. При "овърклокнатите" издания на X7 беше желателно да си осигурите и акумулатори с по-висок ампераж, с цел постигане на още по-висок резултат. Бяха необходими и акумулатори с изпъкнал положителен терминал, а даже за предпочитане беше да са и без защита(мое мнение).Настоящия Olight X7R тези проблеми не го касаят, защото му е осигурен фирмен акумулаторен кит, който за съжаление не може да се премахва свободно. За да бъде премахнат е нужен специален инструмент, който не е наличен в комплекта. X7R е окомплектован с 4А зарядно, то отдава пет волта посредством USB-A - Type-C кабел. Според Олайт зарядното е до три пъти по-бързо, отколкото стандартните USB зареждаеми фенери. Зареждането на напълно изхабената батерия отнема от 3ч и 30 мин до 3ч и 45 мин.Както бях писал по-горе, отзад на капачката се намира и USB порта за зареждане, който се открива и скрива със завъртане на капачката. Порта за зареждане има и подсветка, която свети в червено по време на зареждането и съответно светва в зелено, когато то е приключило. Именно на този USB порт се дължи и по-ниската IPX7 стойност за водоустойчивост.Преди да опиша и как се работи с фенера и режимите му, ще споделя и за двете му специфични особености касаещи сензора за допир на бутона и сензора за близост при диодите:


• Сензора за допир при бутона за включване се активира с потупване или разклащане и подсветката започва да свети с ритъм наподобяващ забавен сърдечен ритъм. Това помага, когато хванете фенера в ръка и бутона започва да свети с бавен ритъм в зелено и съответно в червено, когато е слаб заряда на акумулаторите. Така винаги ще е лесно да намерите бутона в тъмното. Подсветката на бутона не е активна при заключен фенер.

• Сензора за близост е разположен във главата до рефлекторите на диодите. Когато фенерът е в по-силните режими и го доближите до по-тъмна повърхност, след три секунди яркостта се сваля до 380 лумена. Когато го отдалечите, автоматично се връща на зададения му режим. Всичко това е с цел да не си подпалите екипировката в която държите фенера, ако сте го забравили на по-висок режим.


Работата с фенера и режимите е познатата от X7 и Baton сериите:


• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност и повторяемост: Режим 5(Нисък) - Режим 4(Среден) - Режим 3(Силен)За всеки от тези режими фенерът има памет.


•От включено и изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства Турбо(7000лумена) режим. С последващ бърз двоен клик от Турбо режима се влиза в Turbo S(12000лумена) режим. Тези два режима нямат памет и след изключване на фенера от двата Турбо режима, той се включва обратно в Силния режим(3000лумена).


•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.


•За най-слабия Режим 6(10 лумена) от изключен фенер задръжте бутона натиснат за повече от една секунда. Този режим също има памет. За съжаление липсва истински режим тип светулка.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства най-Ниския режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в най-Ниския режим.

В заключение ще кажа че Олайт за пореден път представят изключително качествен продукт с доста тясна насоченост. Като усещане при работа, допир и чисто естетически, фенерът е крачка напред спрямо прешественика си. Олайт са се вслушали в клиентите си и са направили възможно и закачането на връзка за ръка, което е изключително важно при този клас фенери.

+Много светлина от сравнително компактно тяло
+USB type C
+Познато управление
+Сензори за допир и близост
+Добра терморегулация

-Не могат да се използват нормални 18650 акумулатори
-Няма Moonlight режим
-Засега няма версия с Неутрална бяла светлина
-Не може да се заменя акумулаторния кит от обикновения потребител


Ако съм пропуснал нещо или объркал, ще го добавя в последствие в коментарите. Надявам се да ви е било приятно!

Благодарности на Андрей и фирма Olight.bg за предоставения фенер за ревю!

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2427
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Olight X7R Marauder
« Отговор #1 -: август 27, 2017, 09:09:33 pm »
Благодарности за ревюто и със здраве да го ползваш този звяр!  8) 8) 8)

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2427
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Olight X7R Marauder
« Отговор #2 -: март 19, 2019, 12:29:07 pm »

Tomb Rider: Lara Kroft - в сцената Alicia Vikander използва Olight X7R 12 000lm. Фенер за екстремни приключения!