Автор Тема: First Tactical 0,5 Day Tactix Pack  (Прочетена 1690 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Marcinkov

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 207
  • Профил
First Tactical 0,5 Day Tactix Pack
« -: септември 04, 2017, 04:02:01 pm »
Привет колеги, от доста време правя представяния на екипировката на 5.11, ето че е време и да разнообразим! Имам и имах почти всички раници и чанти от Rush серията на 5.11, съответно направих представяния на всеки един модел. Къде за хубаво, къде за лошо се разделих с някои от тях. Установих че най-използваната от мен раница от серията(Rush 24) ми е една идея по-голяма и взех решение да я заменя. Това трябваше да стане замествайки я с друг по размер, но със същото качество модел. Съответно раницата трябваше да бъде с поне 8-9 литра по-малка, но със същото, ако не и по-голямо количество организационни отделения. Толката( Dellman) ми помогна с няколко предложения, като ми наблегна най-много на един производител - First Tactical


И ето че след разглеждане на няколко от моделите на фирмата, стигнах именно до този - First Tactical 0,5 Day Tactix Pack. Фирмата First Tactical е създадена през "далечната" 2015 от един от основателите на 5.11 Tactical и вече настоящ изпълнителен директор на First Tactical - Дан Коста. Г-н Коста е човек с петнадесет годишен опит в този бизнес и си партнира във фирмата заедно с дъщеря си, която е и президент на First Tactical. Заедно с продуктовия им мениджър Даян Галахър, те се стремят да доставят продукти с възможно най-добро качество на специалисти по сигурността, пожарникари и наемници.
Та да си дойдем на думата и за самата раница. Бях споделил, че Rush 12 на 5.11 ми е малко по-малка за нуждите и така стигнах до модела Half Day Tactix Pack. Влиянието на Rush серията се усеща донякъде, но е мислено с цел подобрение на добрите вече идеи на 5.11. Материалите от които е изработена раницата са същите, 1000D и 500D водоустойчив найлон(кордура). Има 9 външни и 19 вътрешни отделения/джобове. Всички ципове са YKK те са със пластмасови UTX-Duraflex накрайници и такива от паракорд . Пластмасовите накрайници от Duraflex и тези от паракорд са много добре изработени и изключително удобни за използване, включително и с ръкавици. Разликата в накрайниците е с цел диференциране на многото отделения, за да се избегне объркване. Някои от снимките са от Интернет!


Капацитета е 27,4 литра при тегло от 1,74 кг. Размерите са както следва:


Главно отделение - 27.9cm L x 45.7cm H x 15.2 cm D

Задно отделение за лаптоп или калъф за пушка - 27.9cm L x 45.7cm H x 2.5 cm D

Горен малък джоб - 22.9cm L x 10.8 cm H x 2.5cm D

Скрит джоб за оръжие - 22.9cm L x 33.0 cm H x 0cm D

Предно админ. отделение - 22.9cm L x 31.8cm H x 3.8cm D

Предни ляв и десен джоб - 10.8cm L x 30.5cm H x 1.9cm DДизайна на носещата система е коренно различен от този на раниците Rush. Тук липсва така наречената Yoke система, на нейно място е разположена допълнителна дръжка за носене/влачене, която може да се премахва по желание. Това решение го виждам за първи път и е доста интересно и практично. Основната дръжка за бързо вдигане е на стандартното си място отгоре на раницата и е подсилена с допълнителни шевове.
Друго различно и интересно решение са двете допълнителни дръжки, разположени странично от двете страни на раницата. Те са от леко разтеглив материал и служат за влачене и по-добро запазване на нисък профил.

Прeзрамките са удобни и имат шест на брой от така наречената от First Tactical(LYNX™ LASER CUT PLATFORM COMPATIBLE WITH MOLLE/PALS). Те са сравнително ново решение от 500D кордура и според фирмата са до 20% по-здрави и 20% по-леки от стандартните ленти на Molle-то. Силно ме съмнява това да е така, но е факт че са достатъчно здрави и предоставят повече повърхност и места за закачане. Самото закачане на екипировката е по-стабилно и здраво. За нинджите има и велкро "палове" за емблеми и нашивки. Цялата вътрешна повърхност на презрамките е от мрежеста дишаща материя. Същото важи и за почти целия гръб на раницата, който е от същата мрежеста материя и не спарва толкова колкото Rush раниците. Също така липсват и двете гумени подложки от раниците на 5.11. Колкото и да имаше смисъл от тях, довеждаха до запарване и топченца на памучните и поларени материи.


От двете страни на раницата също има много на брой опции за закачане на екипировка - цели девет реда по височина и три ред по ширина. Липсват обаче страничните джобове, които така много ми допадаха при Rush 24.


На самото дъно на раницата има два дренажни отвора и един джоб с цип, в който да скатаете дъждобран например.
 
На гърба има един ясно изразен канал за вентилация с материя позволяваща закачане на велкро. Отзад на канала е и коланът за затваряне на най-задното отделение. То не е голямо и в него е задния твърд панел. Той може да се изважда и да се използва за импровизирана лопата, както и за също толкова импровизирана шина за врата или крайниците. От това отделение може да коригирате дължината на презрамките, но не го препоръчвам.
Закопчалки от Duraflex са вградени в презрамките с цел бързо или наложително освобождаване. Закопчалките имат и ластично покритие върху тях, което покривайки цялата закопчалка предпазва от инцидентно разкопчаване. Нужно е да повдигнете ластичното "покривало" на закопчалките за да ги отключите и освободите. Ако някоя от Duraflex закопчалките се счупи или развали, спокойно може да се замени с някоя от другите налични при компресионните колани, всички те са абсолютно заменяеми. Поради липсата на вграден колан за кръста са налични токи за такъв. First Tactical предлагат отделно колан за кръста, като опция за закупуване.
От First Tactical наблягат на една интересна особеност при компресионните колани. Те могат да бъдат разкачани и не са стационарно закрепени. Така че може да ги нагласяте спрямо нуждите си в момента.

Точно до най-задното отделение със твърдия панел е така нареченото HOOK AND HANG THRU™ SYSTEM отделение. В него има две от така наречените G-куки и се отваря с цип. Може да послужи чудесно за лаптоп. Отделението има и два допълнителни вътрешни джоба. Според фирмата производител е направено най-вече за да прокарате специализиран калъф за пушка през него, а на дъното има цип за да изкарате калъфа отдолу на раницата.Преминавайки напред откриваме и най-малкото външно отделение/джоб. То се отваря с цип и е с поларена подплата. В него е предвидено да се държат лесни за надраскване и чупене предмети, но е твърде малко и трудно ще се съберат дори очила. Аз си го ползвам за дребни предмети и кърпички за очила.


Малко пред него е и втория най-малък джоб, също отварящ се с цип и разполагащ с два реда "палсове" и велкро ленти отвън. То е без прегради, което за мен е минус. Чудесен е за компактен фенер, ключове и други дреболии.
Точно под него се намира отделението за скрито носене на оръжие, също отварящо се с цип. Отделението е удобно и дълбоко, като има велкро ленти от едната вътрешна страна за прикрепяне на кобур. В него държа един от фиксовете ми, а спокойно могат да влязат и още два.


Вървейки поред на джобовете, дойде ред и на главното админ. отделение/джоб. В него са разположени девет на брой джобчета с различни размери, като това най-отгоре се отваря с цип. Другите са различни по размер и може да поберете всичко от мултитул, неща от медицинска или първа необходимост, фенери и сгъваеми ножове. Налични са и два държача за ключове, един стационарен и един отделящ се. Липсват ми двата големи джоба от вътрешната страна на едната от преградите, те обаче са компенсирани по друг начин. Друг лек недостатък е, че главното организационно отделение не се отваря до долу.


Компенсирането на двата джоба за които споменах е чрез предните два ляв и десен джобове. Отвън на тях са разположени осем реда палсове по дължина и шест по ширина.Три реда от тях са велкро съвместими за залепяне на пачове и инициали. Вътре са достатъчно големи, като отделно имат и едно допълнително джобче вътре. Чудесно решение за допълнителна екипировка.


Говорейки изобщо за раници, едно от най-важните отделения на всяка е голямото вътрешно отделение и неговото разпределение. Отварянето е с два YKK ципа, но за разлика от Rush раниците, тук връвчиците на циповете са далеч по-тънки и това според мен е недомислица. Отделението е разделено на седем отделения с различни размери, като две от тях са подвижни джобове от мрежеста материя, като те също така са и велкро съвместими. Джобовете са с добър обем и оригинално са разположени отвътре на външната преграда. Могат свободно да се отлепят и да се преместят на дъното на отделението, което е изработено от подходяща материя за велкро залепяне. Цялото дъно е с емблемата на First Tactical. Под двата подвижни велкро джоба има двустранно отделение с два ципа за още предмети и екипировка. На двете стени странично има и две малки джобчета за други дребни предмети, където чудесно биха влезли кутии за батерии.

В заключение ще кажа, че благодарение на Анатоли направих представянето на 5.11 Rush 12. Сега по негов съвет съм един доволен собственик на един прекрасен продукт от една доста нова фирма в бранша. Въпреки че First Tactical е нов играч, той се възползва от опита на създателя си и това личи от представения от мен модел. Взети са предвид недостатъците на Rush серията и са преработени с цел усъвършенстване вместимостта, удобството и разпределението при Tactix серията. Имах големи съмнения относно новия вид лазерно изрязани Molle pals и мислех че са само търговски трик, оказа се че не съм бил прав. Те помагат за по-голямо количество точки за закрепване, стабилност и ниско тегло. Циповете вървят една идея по-трудно от тези на Rush серията, но съм сигурен че с използването, ще се разработят. Разкачащите се накрайници на компресионните колани и тяхната съвместимост с закопчалките на презрамките е друг съществен плюс. Те ви дават свобода на действие спрямо дадените ситуации, в които се намирате.

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2427
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: First Tactical 0,5 Day Tactix Pack
« Отговор #1 -: септември 04, 2017, 08:32:29 pm »
Поздравления за ревюто на тази интересна раница. Аз лично не съм виждал на живо продукт на фирмата, но някои интересни нововъведения ме впечатлиха!
 :)