Автор Тема: Olight Baton Pro  (Прочетена 1355 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Marcinkov

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 207
  • Профил
Olight Baton Pro
« -: ноември 11, 2019, 06:21:15 pm »
Привет колеги, ето че дойде време да представя и флагмана на серията Baton на Олайт - Olight Baton Pro.


Фенерът се явява ъпгрейд на последния модел - Olight S2R Baton II и е със значително повишена мощност от 1150 на 2000 лумена, скокът е сериозен и това прави новият Baton Pro доста привлекатено подобрение спрямо предишното издание.


Olight Baton Pro пристига в бяла картонена кутия, а комплектът включва:


•Фенерът заедно с прикрепения към него син клипс
•Фирмен, къстъм 3500 mAh 3.6V 18650 акумулатор Olight (ORB-186C35)
•Преносим заряден магнитен кабел 1А.
•Връзка за ръка с поставена игла
•Кафява поларена торбичка
•Инструкция за използване на български


ТТ данни:

 *Далекобойност: 132m.
 * Интензитет: 4350cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP50.2 CW
 * Поддържани батерии: 1 x 18650, 2 x CR123A
 * Размери: 108мм. (Дължина), 25мм. (Диаметър на главата), 23мм. (диаметър на тялото)
 *Тегло: 107гр. (с батерията)
Olight Baton Pro ще се предлага единствено във вариант със студена бяла светлина, а версия със неутрална бяла светлина няма налична за момента. Олайт не са дали точна информация относно цветовата температура, но се предполага, че стойността е около 6500К, а стойностите на цветопредаването са в рамките на 70CRI, онези които са се надявали на нещо по-неутрално ще бъдат разочаровани. Също така фенерът ще се предлага в две разцветки, стандартна черна и лимитирана синя.В този ред на мисли, единствения недостатък на S2RII беше липсата на един малко по-висок режим между 1150 и 400 лумена, при Baton Pro това е било взето предвид и режима от 400 лумена е сменен с такъв от 600 лумена, при това с три и половина часа продължителност на светене! Точно тези високи рънтайми са причина Baton Pro да е чудесно решение за любителите на дълги разходки в тъмната част на денонощието, уверявам ви - 600-те лумена светят превъзходно и фенерът не грее.
Olight Baton Pro както споменах по-горе е много подходящ за разходки, повече от прекрасен за ЕДЦ, риболов, къмпингуване или за домашно използване. Накатката дава добро сцепление дори и с влажни ръце, без да е прекалено агресивна към платовете и джобовете.
Фенерът се отваря по същия начин както S1RII и S2RII, т.е за да се извади батерията, се развърта горната част на тялото под рефлектора, което води до липсата на задно капаче, както е при повечето фенери. Това е любопитно решение, продиктувано от желанието на инженерите да направят фенера възможно най-компактен за този форм фактор и е видно, че са успели. Тялото е с диаметър и дължина равни на S2RII, но със по-голяма глава и по-широк с осемнадесет процента TIR рефлектор. За разлика от предишните TIR рефлектори на Олайт, този на Pro модела е “frosted”, т.е изглежда като глазирано-замъглен и благодарение точно на този финиш, “рефлекторът” прави много широк хотспот и не толкова силен лъч в сравнение с рефлекторните фенери, за сметка на това осветява значително по-голяма площ, разливайки много плавно светлината.
За да се отвори фенера се развърта горната част на тялото под рефлектора и по този начин се получава триене с клипса при развъртане на тялото в тази област. За да се избегне това триене се повдига леко клипса при развъртане - също вид неудобство при боравене с фенера. За сметка на това “тръпчинките” по главата на фенера спомагат за по-лесното отвъртане или механично заключване на фенера. За разлика от предшестващия модел, този няма резервен клипс с черен цвят. Следвайки традицията и тук клипса е позициониран така че да не се върти по оста на тялото и е на 180 градуса от бутона за управление, това дава един добър ориентир къде се намира бутона в тъмното. Клипсът е по-дълъг от този на Olight S2RII и не предлага възможност за дълбоко носене в джоба на панталоните.

Самият бутон е по-голям и с него се работи още по-лесно. По подобие на предишния модел е и трицветната индикация за заряда на батерията, разположена върху бутона за управление.•Зелено >=70% заряд
•Жълто - 15-70% заряд
•Червено <=15% заряд

Приликата с S2RII се отнася и за зареждащия MCC II USB магнитен кабел, който зарежда с големина на тока от 1A(реални ~0.85A). За съжаление Олайт се върнаха към стария дизайн на магнита на зареждашия кабел и се отказаха от заоблената и много по-приятна на външен вид форма на магнита на кабела на S2RII. Фенерът може да работи във всички режими по време на зареждане на акумулатора в тялото(за сметка на по-дългото време за заряд), Червения цвят е за зареждане, а зеления за приключило такова. Магнитът е достатъчно силен и прикрепя фенера много стабилно към метални повърхности. Не забравяйте да го държите на разстояние от магнитни носители на информация!!!


Къстъм акумулатора в комплекта е 3500 mAh 3.6V 18650(Olight ORB-186C35), ориентиран е в посока към задната част на фенера. За съжаление само той може да бъде зареждан вътре в тялото на новия модел на Олайт, но позволява да бъде използван заедно и с други модели фенери. Повечето 18650 акумулатори са съвместими с Baton Pro, но без възможността да бъдат зареждани вътре в тялото на фенера. Това е една леко неприятна политика на Olight, която най-вероятно е обвързана с продажбата на персонализираните им акумулатори.

Работата с фенера и режимите е лесна и за тези които са използвали фенери на Олайт не би представлявало трудност да се нагодят. Повечето фенери от серията Baton на Олайт имат почти сходни режими и начин на управление, те са следните:
• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност:  Режим(Moon) - Режим(Нисък) - Режим(Среден) - Режим(Висок). За всеки от тези режими(без максималния) фенерът има памет.


* Режим 1: 2000~600 - 1мин~160минути (Турбо режима сваля от 2000 до 600 лумена за 1минута с цел предотвратяване на прегряване).
*Режим 2(Висок): 600лумена - 3ч 30мин
*Режим 3(Среден): 120 лумена - 13ч 30мин
*Режим 4(Нисък): 30 лумена - 55 часа
*Режим 5(Moon): 5 лумена - 9 дни•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.


•От изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства - Режим Турбо(максимален).
За Лунен режим, при изключен фенер натиснете и задръжте страничния бутон за една секунда. Този режим има памет.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Мунлайт режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим. Понеже резбите са анодирани, фенерът има и механично заключване, чрез отвиване на тялото.


Baton Pro има продължителен (9 минутен) и кратък (3 минутен) таймер, когато фенерът трябва да бъде изключен автоматично. Когато фенерът е включен, натиснете два пъти и задръжте страничния бутон при текущото ниво на яркост, за да влезете в настройките на таймера. Единично премигване активира краткия таймер, а двойното премигване активира продължителния таймер. Когато времето на таймера изтече, фенерът ще се изключи автоматично. Когато включите таймера, натиснете два пъти и задръжте страничния бутон, за да промените настройките на таймера. когато времето на таймера изтече и преди потребителят да го настрои отново, фенерът ще се върне към последните настройки на таймера.
Обобщение - фенерът е много добре изработен, финишът и накатката са изключително сполучливи, освен че имат добър външен вид под формата на “3D squares”, те добавят едно доста прилично сцепление с ръката и щадят платовете и джобовете. Компактните размери правят този фенер едно чудесно ЕДЦ решение надминаващо по мощност и рънтайм повечето предишни модели на Олайт. Най-добрият ЕДЦ модел на Олайт до момента.+ Компактен размер за 18650 фенер
+ По-дълъг двустранен клипс
+ Трицветна индикация за заряд на бутона за управление
+ Висока мощност на светене
+ Плавно изгасване при високите режими на светене- Липса на избор между студена бяла и неутрална бяла светлина
- Неудобство при развъртане на тялото и триене с клипса
- Невъзможност за зареждане на друг освен къстъм акумулатора от комплекта


Специални благодарности на Андрей и Olight.bg за предоставената ми бройка за ревю!

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2427
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Olight Baton Pro
« Отговор #1 -: ноември 11, 2019, 06:53:06 pm »
Супер ревю, след над месец тестване и ежедневно използване!
Компактен и мощен ЕДЦ/велосипеден/палатков звяр!