Автор Тема: Olight Javelot Pro  (Прочетена 1772 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Marcinkov

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 207
  • Профил
Olight Javelot Pro
« -: декември 01, 2019, 07:17:32 pm »
Привет колеги, преди повече от шест години когато страстта към фенерите бушуваше ли бушуваше в мен, ви представих един далекобоен фенер на Олайт - M3X Triton. Определено се шокирах в момента, когато запалих фенера за пръв път, такова нещо определено не бях виждал, а съдейки по реакциите на хората около мен, те също! Фенерът беше невероятен и ми служеше за хвалба наляво-надясно, той комбинираше страхотна далекобойност и добро странично осветяване и мисля че все още ми е критерий за най-добър “хвърляч” изобщо.


С времето осъзнах, че този тип фенери са по-скоро за показно, отколкото за реално използване, същото важи в още по-пълна степен за фенерите с повече от два акумулатора. Адски непрактично и изключително затормозяващо е мъкненето на подобни топузи, следствие на което скоропостижно се отървах от всякакви подобни изгъзици, а мисля че по същия начин ми се промени мирогледа относно ножовете - "имай само това, което ти е нужно, не затормозявай шкафовете излишно''!


Да си дойдем на думата обаче, преди около половин година Олайт пуснаха последната версия на фенера(M3X Triton) за който се плюнчех по-горе - Olight Javelot Pro, всичко в последно време е Pro и просто няма как да се измъкнем и този път. Липсва ми вече тръпката по този тип фенери, но чистото любопитство все пак е налице, затова помолих Андрей да ми го изпрати, за да видя как светят Pro-фесионалистите и колко всъщност съм назад с материала!


Това ще бъде едно бързо ревю, понеже фенерът няма да се застои при мен за повече време, а и трябва да му треперя предвид цената! За повече информация и биймшоти - има много и безкрайно добри ревюта из мрежата.
Ще започнем с това как пристига фенерът при вас, а то е доста впечатляващо и същевременно повдига сериозно цената му нагоре. Олайт имат навика да използват куфарчета за големите си фенери и Javelot Pro не прави изключение, той идва обаче в така наречения “Pelican Case” куфар, подобно на Olight X9R, а окомплектовката е доста скромна, за разлика от тази на KIT-версията:

•Pelican Case style - куфар
•Вградени къстъм акумулатори 2 x 18650 3,500mAh
•Магнитен зареждащ кабел (MCC5V)
•Калъф за фенер
•Инструкция за използване на български

KIT - версията е за ловците предимно:

* 1*”Pelican Case”-style Carry Case
* 1*Built-in Proprietary Battery Pack (contains 2 x 18650 3,500mAh Batteries)
* 1*Magnetic Charging Cable (MCC5V)
* 1*Holster
* Magnetic Remote Pressure Switch
* Flashlight Mount
* Red Filter
* Green Filter


ТТ данни:

 
*Далекобойност: 1080m.
 * Интензитет: 291600cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1 метър върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP35 HI NW (Neutral White)
 * Поддържани батерии: 2 x 18650(само ръкохватката с вградени акумулатори)
 * Размери: 247мм. (дължина), 26мм. (диаметър на тялото), 63мм. (диаметър на главата)
 *Тегло: 380гр. (с батерията)Калъфът е стандартен за всички модели от серията, качеството е много добро, затваря се с тик-так копче и може да се закрепя за колан или Молле система.Javelot Pro се предлага в две версии - стандартната с която разполагам, както и KIT-комплекта(ловно ориентиран) чието съдържание ме домързя да напиша на български, но пък за сметка на това е още по-скъп! Фенерът се предлага само във вариант с бяла Неутрална светлина, която е доста подходяща за лов и издирвателни мероприятия. За съжаление няма Строб или SOS режим, но предвид силния лъч и големия му интензитет, това може да се преглътне. Нещото което липсва и не е предвидено изобщо е връзката за ръка. Предвид високата цена на фенера и навика да се свети от високите етажи на сградите, връзката за ръка би била добър вид подсигуряване срещу изпускане на фенера. Ще трябва да бъдете по-внимателни и ръцете по-стабилни!Olight Javelot Pro може да се разглоби на три части - глава, тяло с вграденият акумулаторен Кит и задната магнитна капачка. Главата е прилично голяма с гладък и дълбок рефлектор и двойно антирефлексно покритие. Короната е назъбена и би могла да послужи за нападение/самоотбрана. Понеже фенерът не разполага с клипс, който би предотвратил претъркулването му, в дизайна на главата са добавени седем вдлъбнатини във формата на сълза, те определено действат като спирачка при претъкулване по гладка повърхност и разсейват топлината.Въпреки финансовите притеснения относно здравето на фенера и стабилния хват на ръцето които го държат, трябва да се отбележи, че машинната работа по финиша и накатката на фенера определено са на друго ниво, фенерът стои стабилно в ръцете във всички хватове, балансът е добър, въпреки приличното си тегло от близо 400 грама. Сцеплението е прекрасно благодарение на доста агресивната накатка, дори и когато ръцете са мокри, въпреки това връзката за ръка щеше да бъде от голяма полза при ежедневно използване!

Ето че стигаме и до най-противоречивата част от така нареченото ревю - вграденият в дръжката акумулаторен Кит. Той се състои от два 18650 акумулатора всеки с капацитет от 3500mAh. Няма да се залъгваме, това е доста неприятно решение за любителите на фенери и хората, които разбират от тях. Вградената батерия е добро решение за тази част от потребителите, които не са в час с материята и биха поставяли акумулатори от различни производители или различен капацитет. В нашия форум лаиците на тази тематика не са малко, но мисля че повечето от колегите са доста в час и това решение не e приятно и e противоречиво за тях. Понеже фенерът си е сериозен харч за голяма част от хората, цената от над 50 долара за допълнителна “батерия” прави сметката още по-сериозна. Друг въпрос е, че който може да отдели такава сума за фенер, не биха го напрегнали едни петдесет и нещо долара отгоре(поне в повечето случаи). Друг момент е какво би се случило след три или повече години, дали ще се произвеждат още тези акумулатори и дали изобщо ще са налични. Все въпроси с доста неизвестни и единствено Олайт могат да дадат отговор на това. Положението е такова и няма да се промени, не и преди да бъде пуснат новият модел от сериятаJavelot Pro е първият фенер от серията, който е презареждаем и на това се дължи промяната в задния бутон за управление. Всички предишни модели бяха със стандартен гумен заден тактически бутон, докато новият модел използва за пръв път металния плосък магнитен бутон, наличен при Olight M2R Warrior и Warrior X. Това не е по вкуса ми, но за да се избегне вграждането на USB порт в тялото, се налага да се използва този сравнително нов подход. Бутонът е тих, мек и средно дълбок и позволява фенерът да стои изправен сравнително стабилно. Зареждащия кабел (MCC5V) е с по-голям диаметър и зарежда акумулатора за около 3 часа и 50 минути с около 1.85A големина на тока и както всички останали негови вариации разполага с цветна LED индикация за фазата на зареждането. Зарядните кабели на по-малките модели нямат така желаната съвместимист и не бих ги използвал, освен ако не е належащо. Фенерът може да стои прикрепен към метални повърхности във вертикално положение, докато в хоризонтално положение теглото му идва в повече и не може да се закрепи стабилно, по същия начин стоят нещата при M2R, M2R Pro и Warrior X.


Страничният бутон е прилично голям с барайлови изпъкналости и цветна LED индикация за заряда на акумулатора:


•Зелено > 75% заряд
•Жълто - 30-75% заряд
•Червено - 10-30%
•Премигващо червено < 10% заряд


Фенерът е снабден с безкупулен Cree XHP35 HI NW диод, отдаващ 2100 лумена. Моят Olight M3X Triton прилично разпръскваше светлинния сноп, докато при новия модел лъчът е много по-концентриран и далекобойността е увеличена на 1080 метра, хотспотът е много тесен и ясно изразен. Интересното е че назъбената корона е видима при разпръскването на лъча, но е невидима при работа в реална среда. Олайт не са упоменали стойностите нито на цветовата температура, нито на индекса на цветопредаване. Предполагаемите стойности са около 5000K и 75CRI.Работата с фенера и режимите е по-различна от тези на повечето модели на Олайт, но не представлява трудност да се нагодите.•Включването и изключването се осъществяват от страничният и задния бутони.
РАБОТА С ЗАДЕН БУТОН:


*Постоянно задействане слаб режим: Бърз полу-клик на бутона ще
включи слабият режим 15лм.

*Моментно задействане слаб режим: Полу-клик със задържане на
бутона ще задейства слабият режим. Отпуснете бутона за
изключване.

*Постоянно задействане турбо режим: Бърз пълен клик на бутона
ще задейства турбо режимът (2100лм). Повторете за изключване.

*Моментно задействане турбо режим: Пълен клик със задържане на
бутона ще задейства турбо режимът. Отпуснете бутона за
изключване
РАБОТА СЪС СТРАНИЧЕН БУТОН, РАЗПОЛОЖЕН НА КОРПУСА*Натиснете и задръжте бутона за вкл/изкл. При използване на този
бутон се запаметява последният използван режим.

*При включен фенер, единичен клик на бутона променя режимите на
светене. Когато е в турбо режим с единичен клик преминавате в
слаб режим (15лм)
*Режим 1(Турбо): 2100~1000 лумена - 10 минути~2 часа и 10 мин
*Режим 2(Силен): 600 лумена - 5 часа
*Режим 3(Среден): 150 лумена - 23 часа
*Режим 5(Нисък): 15 лумена - 8 дни


Обобщение - Olight Javelot Pro е най-далекобойният фенер на Олайт и в този форм фактор е може би в тройката на най-добрите “хвърлячи” на пазара, но съм почти сигурен, че е най-скъпият и най-качествено изработен! Фенерът има адски добър Турбо режим и десетте минути са перфектен резултат, другите режими също допълват по прекрасен начин чудесната картинка. Колкото и да е странно, на снимки фенерът изглежда по-масивен отколкото е всъщност - един от най-ергономичните далекобойни фенери. Javelot-а бих го определил като фенер за мерене на пишки в ловните дружинки и вярвам, че ще ви донесе златните медали и нескрита завист! Всички залитат по далекобойни фенери и те реално са далеч по-впечатляващи отколкото широкосветещите им събратя, а искрените възклицания на околните също са гарантирани!
Плюсове:


+ Перфектна презентация на опаковката
+ Страхотна далекобойност и мощност на светене
+ Бързо зарядно
+ Плавно изгасване при високите режими на светене
+Много добра накатка и финиш
+Чудесни режими(без Moonlight обаче)

Минуси:


-Къстъм акумулатора, високата му цена и затруднената заменяемост
-Висока цена на фенерът
-Липса на връзка за ръка и Строб режим
-Липса на студена бяла светлина(несъществен)

Специални благодарности на Андрей и Olight.bg за предоставените ми бройки за ревю!
« Последна редакция: декември 01, 2019, 07:20:04 pm от Marcinkov »

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2427
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Olight Javelot Pro
« Отговор #1 -: декември 02, 2019, 09:14:28 am »
Поздравления за ревюто!
Фенерчето наистина впечатлява с далекобойността си.
Моделът беше закупен и тестван от екипа на списание "Български Ловец" и беше оценен изключително високо.
https://condition-red.eu/bg-news-details-11.html

Lubomir R. Atanassof

9 август в 9:30 ч.
Имам честта да съм собственик на първия Olight Javelot Pro, продаден в България. На който моделът не му говори нищо - това е най-далекобойният заводски фенер с подобни габарити. А дръвчето, което осветявам отсреща, е на 470 метра. Не мога да скрия, че съм впечатлен. Успях да открия обекти и на доста по-далеч, но не можех да определя дистанциите. Като казвам по-далеч, имам предвид двойно. Тестовете продължават, от следващия път с далекомер, бинокъл, а защо не и с оптика. Благодаря на Olight Bulgaria Flashlights, че си спазиха уговорката да ми дадат първата бройка, че съм много чувствителен на тая тема.В заключение и както говорихме с Марчинков - абсолютно съм съгласен, че ако фенерът се предлага в икономична опаковка, това значително ще намали продажната цена (компактна лека опаковка плюс много по-евтин шипинг). За съжаление фокусът на фирмата е Щатския пазар, където се продават хиляди бройки на ден и цените не ги плашат особено.

Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2427
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Olight Javelot Pro
« Отговор #2 -: декември 03, 2019, 05:08:45 pm »Неактивен Administrator

 • Admin
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2427
 • http://www.edcforum.bg
  • Профил
  • www.edcforum.bg
Re: Olight Javelot Pro
« Отговор #3 -: декември 03, 2019, 05:11:01 pm »