Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Marcinkov

Страници: 1 2 3 4 5 »
1
Привет колеги, преди повече от шест години когато страстта към фенерите бушуваше ли бушуваше в мен, ви представих един далекобоен фенер на Олайт - M3X Triton. Определено се шокирах в момента, когато запалих фенера за пръв път, такова нещо определено не бях виждал, а съдейки по реакциите на хората около мен, те също! Фенерът беше невероятен и ми служеше за хвалба наляво-надясно, той комбинираше страхотна далекобойност и добро странично осветяване и мисля че все още ми е критерий за най-добър “хвърляч” изобщо.


С времето осъзнах, че този тип фенери са по-скоро за показно, отколкото за реално използване, същото важи в още по-пълна степен за фенерите с повече от два акумулатора. Адски непрактично и изключително затормозяващо е мъкненето на подобни топузи, следствие на което скоропостижно се отървах от всякакви подобни изгъзици, а мисля че по същия начин ми се промени мирогледа относно ножовете - "имай само това, което ти е нужно, не затормозявай шкафовете излишно''!


Да си дойдем на думата обаче, преди около половин година Олайт пуснаха последната версия на фенера(M3X Triton) за който се плюнчех по-горе - Olight Javelot Pro, всичко в последно време е Pro и просто няма как да се измъкнем и този път. Липсва ми вече тръпката по този тип фенери, но чистото любопитство все пак е налице, затова помолих Андрей да ми го изпрати, за да видя как светят Pro-фесионалистите и колко всъщност съм назад с материала!


Това ще бъде едно бързо ревю, понеже фенерът няма да се застои при мен за повече време, а и трябва да му треперя предвид цената! За повече информация и биймшоти - има много и безкрайно добри ревюта из мрежата.
Ще започнем с това как пристига фенерът при вас, а то е доста впечатляващо и същевременно повдига сериозно цената му нагоре. Олайт имат навика да използват куфарчета за големите си фенери и Javelot Pro не прави изключение, той идва обаче в така наречения “Pelican Case” куфар, подобно на Olight X9R, а окомплектовката е доста скромна, за разлика от тази на KIT-версията:

•Pelican Case style - куфар
•Вградени къстъм акумулатори 2 x 18650 3,500mAh
•Магнитен зареждащ кабел (MCC5V)
•Калъф за фенер
•Инструкция за използване на български

KIT - версията е за ловците предимно:

* 1*”Pelican Case”-style Carry Case
* 1*Built-in Proprietary Battery Pack (contains 2 x 18650 3,500mAh Batteries)
* 1*Magnetic Charging Cable (MCC5V)
* 1*Holster
* Magnetic Remote Pressure Switch
* Flashlight Mount
* Red Filter
* Green Filter


ТТ данни:

 
*Далекобойност: 1080m.
 * Интензитет: 291600cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1 метър върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP35 HI NW (Neutral White)
 * Поддържани батерии: 2 x 18650(само ръкохватката с вградени акумулатори)
 * Размери: 247мм. (дължина), 26мм. (диаметър на тялото), 63мм. (диаметър на главата)
 *Тегло: 380гр. (с батерията)Калъфът е стандартен за всички модели от серията, качеството е много добро, затваря се с тик-так копче и може да се закрепя за колан или Молле система.Javelot Pro се предлага в две версии - стандартната с която разполагам, както и KIT-комплекта(ловно ориентиран) чието съдържание ме домързя да напиша на български, но пък за сметка на това е още по-скъп! Фенерът се предлага само във вариант с бяла Неутрална светлина, която е доста подходяща за лов и издирвателни мероприятия. За съжаление няма Строб или SOS режим, но предвид силния лъч и големия му интензитет, това може да се преглътне. Нещото което липсва и не е предвидено изобщо е връзката за ръка. Предвид високата цена на фенера и навика да се свети от високите етажи на сградите, връзката за ръка би била добър вид подсигуряване срещу изпускане на фенера. Ще трябва да бъдете по-внимателни и ръцете по-стабилни!Olight Javelot Pro може да се разглоби на три части - глава, тяло с вграденият акумулаторен Кит и задната магнитна капачка. Главата е прилично голяма с гладък и дълбок рефлектор и двойно антирефлексно покритие. Короната е назъбена и би могла да послужи за нападение/самоотбрана. Понеже фенерът не разполага с клипс, който би предотвратил претъркулването му, в дизайна на главата са добавени седем вдлъбнатини във формата на сълза, те определено действат като спирачка при претъкулване по гладка повърхност и разсейват топлината.Въпреки финансовите притеснения относно здравето на фенера и стабилния хват на ръцето които го държат, трябва да се отбележи, че машинната работа по финиша и накатката на фенера определено са на друго ниво, фенерът стои стабилно в ръцете във всички хватове, балансът е добър, въпреки приличното си тегло от близо 400 грама. Сцеплението е прекрасно благодарение на доста агресивната накатка, дори и когато ръцете са мокри, въпреки това връзката за ръка щеше да бъде от голяма полза при ежедневно използване!

Ето че стигаме и до най-противоречивата част от така нареченото ревю - вграденият в дръжката акумулаторен Кит. Той се състои от два 18650 акумулатора всеки с капацитет от 3500mAh. Няма да се залъгваме, това е доста неприятно решение за любителите на фенери и хората, които разбират от тях. Вградената батерия е добро решение за тази част от потребителите, които не са в час с материята и биха поставяли акумулатори от различни производители или различен капацитет. В нашия форум лаиците на тази тематика не са малко, но мисля че повечето от колегите са доста в час и това решение не e приятно и e противоречиво за тях. Понеже фенерът си е сериозен харч за голяма част от хората, цената от над 50 долара за допълнителна “батерия” прави сметката още по-сериозна. Друг въпрос е, че който може да отдели такава сума за фенер, не биха го напрегнали едни петдесет и нещо долара отгоре(поне в повечето случаи). Друг момент е какво би се случило след три или повече години, дали ще се произвеждат още тези акумулатори и дали изобщо ще са налични. Все въпроси с доста неизвестни и единствено Олайт могат да дадат отговор на това. Положението е такова и няма да се промени, не и преди да бъде пуснат новият модел от сериятаJavelot Pro е първият фенер от серията, който е презареждаем и на това се дължи промяната в задния бутон за управление. Всички предишни модели бяха със стандартен гумен заден тактически бутон, докато новият модел използва за пръв път металния плосък магнитен бутон, наличен при Olight M2R Warrior и Warrior X. Това не е по вкуса ми, но за да се избегне вграждането на USB порт в тялото, се налага да се използва този сравнително нов подход. Бутонът е тих, мек и средно дълбок и позволява фенерът да стои изправен сравнително стабилно. Зареждащия кабел (MCC5V) е с по-голям диаметър и зарежда акумулатора за около 3 часа и 50 минути с около 1.85A големина на тока и както всички останали негови вариации разполага с цветна LED индикация за фазата на зареждането. Зарядните кабели на по-малките модели нямат така желаната съвместимист и не бих ги използвал, освен ако не е належащо. Фенерът може да стои прикрепен към метални повърхности във вертикално положение, докато в хоризонтално положение теглото му идва в повече и не може да се закрепи стабилно, по същия начин стоят нещата при M2R, M2R Pro и Warrior X.


Страничният бутон е прилично голям с барайлови изпъкналости и цветна LED индикация за заряда на акумулатора:


•Зелено > 75% заряд
•Жълто - 30-75% заряд
•Червено - 10-30%
•Премигващо червено < 10% заряд


Фенерът е снабден с безкупулен Cree XHP35 HI NW диод, отдаващ 2100 лумена. Моят Olight M3X Triton прилично разпръскваше светлинния сноп, докато при новия модел лъчът е много по-концентриран и далекобойността е увеличена на 1080 метра, хотспотът е много тесен и ясно изразен. Интересното е че назъбената корона е видима при разпръскването на лъча, но е невидима при работа в реална среда. Олайт не са упоменали стойностите нито на цветовата температура, нито на индекса на цветопредаване. Предполагаемите стойности са около 5000K и 75CRI.Работата с фенера и режимите е по-различна от тези на повечето модели на Олайт, но не представлява трудност да се нагодите.•Включването и изключването се осъществяват от страничният и задния бутони.
РАБОТА С ЗАДЕН БУТОН:


*Постоянно задействане слаб режим: Бърз полу-клик на бутона ще
включи слабият режим 15лм.

*Моментно задействане слаб режим: Полу-клик със задържане на
бутона ще задейства слабият режим. Отпуснете бутона за
изключване.

*Постоянно задействане турбо режим: Бърз пълен клик на бутона
ще задейства турбо режимът (2100лм). Повторете за изключване.

*Моментно задействане турбо режим: Пълен клик със задържане на
бутона ще задейства турбо режимът. Отпуснете бутона за
изключване
РАБОТА СЪС СТРАНИЧЕН БУТОН, РАЗПОЛОЖЕН НА КОРПУСА*Натиснете и задръжте бутона за вкл/изкл. При използване на този
бутон се запаметява последният използван режим.

*При включен фенер, единичен клик на бутона променя режимите на
светене. Когато е в турбо режим с единичен клик преминавате в
слаб режим (15лм)
*Режим 1(Турбо): 2100~1000 лумена - 10 минути~2 часа и 10 мин
*Режим 2(Силен): 600 лумена - 5 часа
*Режим 3(Среден): 150 лумена - 23 часа
*Режим 5(Нисък): 15 лумена - 8 дни


Обобщение - Olight Javelot Pro е най-далекобойният фенер на Олайт и в този форм фактор е може би в тройката на най-добрите “хвърлячи” на пазара, но съм почти сигурен, че е най-скъпият и най-качествено изработен! Фенерът има адски добър Турбо режим и десетте минути са перфектен резултат, другите режими също допълват по прекрасен начин чудесната картинка. Колкото и да е странно, на снимки фенерът изглежда по-масивен отколкото е всъщност - един от най-ергономичните далекобойни фенери. Javelot-а бих го определил като фенер за мерене на пишки в ловните дружинки и вярвам, че ще ви донесе златните медали и нескрита завист! Всички залитат по далекобойни фенери и те реално са далеч по-впечатляващи отколкото широкосветещите им събратя, а искрените възклицания на околните също са гарантирани!
Плюсове:


+ Перфектна презентация на опаковката
+ Страхотна далекобойност и мощност на светене
+ Бързо зарядно
+ Плавно изгасване при високите режими на светене
+Много добра накатка и финиш
+Чудесни режими(без Moonlight обаче)

Минуси:


-Къстъм акумулатора, високата му цена и затруднената заменяемост
-Висока цена на фенерът
-Липса на връзка за ръка и Строб режим
-Липса на студена бяла светлина(несъществен)

Специални благодарности на Андрей и Olight.bg за предоставените ми бройки за ревю!

2
Привет колеги, преди две години Олайт започнаха производството на нов тип тактически фенери с доста различна визия от конкурентните продукти на пазара. Съществена разлика имаше и от предишните тактически модели собствено производство. През 2017 година се появи нов модел от серията Warrior - Olight M2R Warrior, който трябваше да замени всички предишни модели от тактикъл серията и същевременно да предложи изцяло нова визия, начин на управление и зареждане на акумулатора. Точно по това време стисках силно палци, Олайт да се сетят да обновят най-добрият им тактикъл модел и личен мой фаворит - Olight M1X Striker. Какво всъщност се случи, Олайт обявиха два коренно различни модела с малък и среден размер и никой от тях не беше желаният от мен ъпгрейд. След дълго и не толкова трепетно очакване се появи M2R Warrior, а компактния му вариант(М1R) така и не видя бял свят, а той всъщност можеше да стане абсолютен бестселър, със стопроцентова сигурност. Ето че две години по-късно M2R получава своето заслужено и дълго чакано подобрение - Olight M2R Pro Warrior и в предстоящите редове ще опиша своето виждане, кое всъщност е по-доброто и кое не толкова в новата модификация:
Както винаги ще започнем с това, което предлага окомплектовката на фенерът и на първо място това е бялата картонена кутия с магнит за отваряне, която създава усещане за премиум продукт, нещо което се среща рядко при опаковките на фенери. Комплектът включва също така:•Фенерът заедно с прикрепения към него двустранен клипс
•Къстъмизиран Olight 21700 5000mAh акумулатор (ORB-217C50)
•MCC3 Magnetic USB Charging Cable
•Връзка за ръка с поставена игла
•Калъф за фенер
•Инструкция за използване на български
ТТ данни:

 *Далекобойност: 300m.
* Интензитет: 22400cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP35 HI NW (Neutral White)
 * Поддържани батерии: 1 x 21700(само къстъм акумулатора)
 * Размери: 136,5мм. (Дължина), 25мм. 29,5мм. (диаметър на тялото)
 *Тегло: 179гр. (с батерията)

Да започнем първо с калъфът - той е подобен на този на Olight Seeker 2 Pro и е с бутон за бърз достъп до фенера, същия модел калъф имаше и Olight M2R.Olight M2R Warrior се предлага в три варианта, първият е стандартния черен алуминиев, а другите два ще са лимитирана серия(съответно с по-висока цена), единият вариант е с камуфлажни краски, а другият е с цвят tan(кафяв). Понеже фенерът се води тактически, в мен остана разочарование че няма версия със студена бяла светлина, която много повече подхожда на такъв тип фенери и прави заслепяването още по-дразнещо за зрението. Неутралната светлина би подхождала много повече на фенери за ежедневно използване, както и на челници.Разбира се, никак не би било странно M2R Pro да се използва и за ЕДЦ въпреки не толкова компактните си размери и относително високо тегло, просто хората които биха го правили не са чак толкова много. Лично аз постоянно нося бюджетната версия M2T и нямам забележки с едно-две малки изключения, като напоследък му изневерявам с наистина най-доброто ЕДЦ на Олайт до момента - Baton Pro.


Говорейки за носене, длъжен съм да отбележа, че фенера се усеща много добре балансиран, независимо от хватовете с които го държите. Новата накатка е достатъчно агресивна и осигурява много добро сцепление дори и с мокри ръце, без това да е за сметка на платовете на дрехите. Клипсът е двустранен и може да се закрепя на две места, ако се сложи в улея под задното капаче, фенерът може да се носи дълбоко в джоба, но с короната надолу, което е доста увреждащо за платът на въпросния джоб. Въпреки това наш колега остана недоволен от твърде малките “зъби”на короната, оприличавайки ги с тези на акула, питайки няма ли да има налична и по-агресивна атакуваща корона. Ето и двата различни начина за поставяне на стоманения клипс:Това с което Olight M2R Pro се отличава от останалите тактически фенери са по-компактните размери и стоманеният и сравнително плосък заден бутон за управление. По принцип не съм почитател на този тип бутон, като повече ми допада стандартният гумен заден бутон, но бутонът на M2R Pro освен че съдейства фенерът да бъде поставян в поза свещ, също така служи за неговото зареждане. Имаше оплаквания, включително и от мен относно удобството за боравене с тактическия бутон на M2R и от Олайт са си взели поука, сменяйки дизайна на задната част на фенера. Бутонът е по-изпъкнал и значително по-лесен за боравене с него, проблем биха създали трите така наречени "зъба" отстрани на бутона, ако използвате ръкавици. Трите “зъбчета” отзад около бутона са сложени уж за стабилност в изправено положение, а всъщност правят фенерът малко по-нестабилен, може би трябваше да са по-широки или да бъдат пет на брой, а не три. Бутонът е също толкова тих колкото беше и при предишния модел. Същевременно фенерът може да стои прикрепен към метални повърхности във вертикално положение, докато в хоризонтално положение теглото му идва в повече и не може да се закрепи стабилно, по същия начин стояха нещата и при M2R.


Старият модел макар и доста компактен си беше прилично тежък за габаритите си, при Pro версията теглото е още по-голямо(179гр.), но няма и как да бъде предвид новият 21700 акумулатор, който се използва. Това си има и своите плюсове, създава се едно допълнително усещане за стабилност и здравина, а това комбинирано с агресивния ринг и голяма мощност, прави фенерът един чудесен отбранително/атакуващ уред.Както споменах по-горе, акумулаторът е нов за модела и е къстъмизиран Olight 21700 5000mAh (ORB-217C50), това значително увеличава продължителността на светене във всеки един от наличните режими и компенсира по-големия габарит и тегло. За разлика от повечето предишни модели на Олайт където батерията се поставяше в посока към задния бутон, при M2R Pro акумулаторът се поставя в посока към рефлектора, както е при огромна част от фенерите. Къстъмизацията обаче довежда до няколко ограничения:1.Фенерът може да използва единствено и само къстъм акумулатора в комплекта или същият закупен от Олайт.
2.Невъзможност за зареждане на акумулатора с външни зарядни.
3.Къстъм акумулатора няма да работи с други фенери освен M2R Pro.

Поради невъзможността да се използват външни зарядни, Олайт са осигурили новото си smart зарядно с кабел -  MCC3 Magnetic USB Charging Cable. Цветово то се отличава от предишните поколения с червения цвят на магнита. То е двойно по-бързо от предишните модели и зарежда с големина на тока от 2А(1.95А). Зареждането отнема между 2-2,5 часа, преди индикатора на кабела да светне в зелено. Особеното е че акумулаторът се зарежда на 96% или 4.11-4.15V преди да светне зелената индикация, точно по подобие на зарядните на Seeker 2 и Baton Pro. За да заредите акумулатора изцяло, трябва да се използва зарядното от Olight S2R Baton II(MCC II). Ако зарядното се използва с фенер като Olight S1R Baton II, където акумулаторът е 16340, то големината на зарядния ток ще е 1А!Освен със задния бутон фенерът може да бъде управляван и със страничния си, той както повечето нови модели има цветна индикация за заряда на акумулатора:

•Зелено > 70% заряд
•Жълто - 30-70% заряд
•Червено < 30% заряд
•Премигващо червено < 10% заряд

За разлика M2R Warrior (Cree XHP-35HD(CW)), Pro-версията е снабдена с диод Cree XHP35 HI NW подпомаган от TIR оптика. Първата версия силно разпръскваше светлинния сноп, докато при новия модел лъчът е много по-концентриран и далекобойността е увеличена на 300метра. Интересното е че назъбената корона е видима при разпръскването на лъча, но е невидима при работа в реална среда. Олайт не са упоменали стойностите нито на  цветовата температура, нито на индекса на цветопредаване. Предполагаемите стойности са около 5000K и 75CRI.

Работата с фенера и режимите е лесна и за тези които са използвали фенери на Олайт не би представлявало трудност да се нагодят. Повечето фенери на Олайт имат почти сходни режим и начин на управление, но при M2R Pro както и при първия M2R има и малко новости за които ще ви спомена. Те се дължат на факта че фенера е тактически и е нужно да има изцяло тактически режим, наличен е и стандартен(ЕДЦ) режим, който да е лесен и по-интуитивен за използване от обикновения потребител.Стандартен (ЕДЦ)режим:


•При стандартния страничния бутон служи за включване на фенера. Това означава, че фенера може да се включи, както от страничния, така и от задния бутон. Разликата е там че със задния бутон има достъп само до моментален и постоянен Турбо режим и нищо повече.•Със страничния бутон се изреждат режимите чрез задържането му в следната последователност - Нисък - Среден 2 - Среден 1 - Висок. За да достигнете до Турбо режима е нужен двоен клик от Силния режим. Ако сте на някой от по-ниските режими двойния клик ви води автоматично до Високия(750лм)режим. Чак след достигането му е възможен достъпа до Турбото чрез двойния клик. Т.е ако сте на Нисък или Среден режим е нужно два пъти по два клика за да отидете до Турбото. Всеки от зададените режими има памет, при Турбо режима паметта е за десет минути, след което фенерът се включва във Силния режим. Страничния бутон има сигнализация за разреден акумулатор и тип брайлова изпъкналост за по-лесно напипване в тъмното.•M2R има и Moonlight режим, достъпа до не го е чрез задържане за секунда на страничния бутон. След това режимите се изреждат в следната последователност - Мунлайт - Нисък - Среден 2 - Среден 1 - Висок - Нисък.
*Режим 1(Турбо): 1,800~750~250 лумена - 4,5 минути~145~45 минути
*Режим 2(Силен): 750~250 лумена - 160мин~40мин
*Режим 3(Среден 1): 250 лумена - 10 часа
*Режим 4(Среден 2): 60 лумена - 40 часа
*Режим 5(Нисък): 15 лумена - 130 часа
*Режим 6(Мунлайт): 1 лумен - 50 дни
•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Мунлайт режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим. Понеже резбите са анодирани, фенерът има и механично заключване, чрез отвиване на задната капачка.


(Тактически режим):


•При тактическия режим работата със страничния бутон е същата, както по-горе описаното. Единствената разлика е че когато се задържи задния бутон и същевременно се натисне и страничния се получава едно бързо премигване, сигнализиращо смяната на Стандартния (ЕДЦ)режим за използване с Тактическия и обратно.


•При тактическия режим с бързо натискане се включва Турбото, а със клик Стробоскопичния режим. Стробоскопичния се изключва веднага, когато отпуснете бутона, въпреки че е натиснат с постоянен клик


Обобщение - M2R Pro е един чудесен тактически и донякъде ЕДЦ фенер, който няма да ви предаде в тъмното, надявам се да пуснат нова версия и на предпочитаният от мен Olight M2T, защото стандартния гумен бутон си има своите немалки предимства, лично на мен повече ми допада широкото разпръскване на лъча на предишните модели, но вярвам че мнозинството ще харесат по-концентрирания лъч и далекобойност на новия модел.Въпреки няколкото забележки, новият Olight M2R Warrior e бих казал много добро подобрение спрямо предшестващият модел:1.По-добра мощност(1800лм).
2.По-добър акумулатор и много по-добри рънтайми на режимите на светене.
3.По-добра визия, финиш и накатка
4.По-агресивна корона
5.Повече рацветки
6.По-бързо smart зарядно
7.По-голяма далекобойност
Забележки:


1.Най-важната и основна - ограниченията наложени от къстъм акумулатора!
2.Липса на Cool White версия(незначителна).
3.Зарядното не може да зареди акумулатора на 100%.
4.Висока цена.

Специални благодарности на Андрей и Olight.bg за предоставените ми бройки за ревю!

3
Привет колеги, ето че дойде време да представя и флагмана на серията Baton на Олайт - Olight Baton Pro.


Фенерът се явява ъпгрейд на последния модел - Olight S2R Baton II и е със значително повишена мощност от 1150 на 2000 лумена, скокът е сериозен и това прави новият Baton Pro доста привлекатено подобрение спрямо предишното издание.


Olight Baton Pro пристига в бяла картонена кутия, а комплектът включва:


•Фенерът заедно с прикрепения към него син клипс
•Фирмен, къстъм 3500 mAh 3.6V 18650 акумулатор Olight (ORB-186C35)
•Преносим заряден магнитен кабел 1А.
•Връзка за ръка с поставена игла
•Кафява поларена торбичка
•Инструкция за използване на български


ТТ данни:

 *Далекобойност: 132m.
 * Интензитет: 4350cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP50.2 CW
 * Поддържани батерии: 1 x 18650, 2 x CR123A
 * Размери: 108мм. (Дължина), 25мм. (Диаметър на главата), 23мм. (диаметър на тялото)
 *Тегло: 107гр. (с батерията)
Olight Baton Pro ще се предлага единствено във вариант със студена бяла светлина, а версия със неутрална бяла светлина няма налична за момента. Олайт не са дали точна информация относно цветовата температура, но се предполага, че стойността е около 6500К, а стойностите на цветопредаването са в рамките на 70CRI, онези които са се надявали на нещо по-неутрално ще бъдат разочаровани. Също така фенерът ще се предлага в две разцветки, стандартна черна и лимитирана синя.В този ред на мисли, единствения недостатък на S2RII беше липсата на един малко по-висок режим между 1150 и 400 лумена, при Baton Pro това е било взето предвид и режима от 400 лумена е сменен с такъв от 600 лумена, при това с три и половина часа продължителност на светене! Точно тези високи рънтайми са причина Baton Pro да е чудесно решение за любителите на дълги разходки в тъмната част на денонощието, уверявам ви - 600-те лумена светят превъзходно и фенерът не грее.
Olight Baton Pro както споменах по-горе е много подходящ за разходки, повече от прекрасен за ЕДЦ, риболов, къмпингуване или за домашно използване. Накатката дава добро сцепление дори и с влажни ръце, без да е прекалено агресивна към платовете и джобовете.
Фенерът се отваря по същия начин както S1RII и S2RII, т.е за да се извади батерията, се развърта горната част на тялото под рефлектора, което води до липсата на задно капаче, както е при повечето фенери. Това е любопитно решение, продиктувано от желанието на инженерите да направят фенера възможно най-компактен за този форм фактор и е видно, че са успели. Тялото е с диаметър и дължина равни на S2RII, но със по-голяма глава и по-широк с осемнадесет процента TIR рефлектор. За разлика от предишните TIR рефлектори на Олайт, този на Pro модела е “frosted”, т.е изглежда като глазирано-замъглен и благодарение точно на този финиш, “рефлекторът” прави много широк хотспот и не толкова силен лъч в сравнение с рефлекторните фенери, за сметка на това осветява значително по-голяма площ, разливайки много плавно светлината.
За да се отвори фенера се развърта горната част на тялото под рефлектора и по този начин се получава триене с клипса при развъртане на тялото в тази област. За да се избегне това триене се повдига леко клипса при развъртане - също вид неудобство при боравене с фенера. За сметка на това “тръпчинките” по главата на фенера спомагат за по-лесното отвъртане или механично заключване на фенера. За разлика от предшестващия модел, този няма резервен клипс с черен цвят. Следвайки традицията и тук клипса е позициониран така че да не се върти по оста на тялото и е на 180 градуса от бутона за управление, това дава един добър ориентир къде се намира бутона в тъмното. Клипсът е по-дълъг от този на Olight S2RII и не предлага възможност за дълбоко носене в джоба на панталоните.

Самият бутон е по-голям и с него се работи още по-лесно. По подобие на предишния модел е и трицветната индикация за заряда на батерията, разположена върху бутона за управление.•Зелено >=70% заряд
•Жълто - 15-70% заряд
•Червено <=15% заряд

Приликата с S2RII се отнася и за зареждащия MCC II USB магнитен кабел, който зарежда с големина на тока от 1A(реални ~0.85A). За съжаление Олайт се върнаха към стария дизайн на магнита на зареждашия кабел и се отказаха от заоблената и много по-приятна на външен вид форма на магнита на кабела на S2RII. Фенерът може да работи във всички режими по време на зареждане на акумулатора в тялото(за сметка на по-дългото време за заряд), Червения цвят е за зареждане, а зеления за приключило такова. Магнитът е достатъчно силен и прикрепя фенера много стабилно към метални повърхности. Не забравяйте да го държите на разстояние от магнитни носители на информация!!!


Къстъм акумулатора в комплекта е 3500 mAh 3.6V 18650(Olight ORB-186C35), ориентиран е в посока към задната част на фенера. За съжаление само той може да бъде зареждан вътре в тялото на новия модел на Олайт, но позволява да бъде използван заедно и с други модели фенери. Повечето 18650 акумулатори са съвместими с Baton Pro, но без възможността да бъдат зареждани вътре в тялото на фенера. Това е една леко неприятна политика на Olight, която най-вероятно е обвързана с продажбата на персонализираните им акумулатори.

Работата с фенера и режимите е лесна и за тези които са използвали фенери на Олайт не би представлявало трудност да се нагодят. Повечето фенери от серията Baton на Олайт имат почти сходни режими и начин на управление, те са следните:
• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност:  Режим(Moon) - Режим(Нисък) - Режим(Среден) - Режим(Висок). За всеки от тези режими(без максималния) фенерът има памет.


* Режим 1: 2000~600 - 1мин~160минути (Турбо режима сваля от 2000 до 600 лумена за 1минута с цел предотвратяване на прегряване).
*Режим 2(Висок): 600лумена - 3ч 30мин
*Режим 3(Среден): 120 лумена - 13ч 30мин
*Режим 4(Нисък): 30 лумена - 55 часа
*Режим 5(Moon): 5 лумена - 9 дни•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.


•От изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства - Режим Турбо(максимален).
За Лунен режим, при изключен фенер натиснете и задръжте страничния бутон за една секунда. Този режим има памет.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Мунлайт режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим. Понеже резбите са анодирани, фенерът има и механично заключване, чрез отвиване на тялото.


Baton Pro има продължителен (9 минутен) и кратък (3 минутен) таймер, когато фенерът трябва да бъде изключен автоматично. Когато фенерът е включен, натиснете два пъти и задръжте страничния бутон при текущото ниво на яркост, за да влезете в настройките на таймера. Единично премигване активира краткия таймер, а двойното премигване активира продължителния таймер. Когато времето на таймера изтече, фенерът ще се изключи автоматично. Когато включите таймера, натиснете два пъти и задръжте страничния бутон, за да промените настройките на таймера. когато времето на таймера изтече и преди потребителят да го настрои отново, фенерът ще се върне към последните настройки на таймера.
Обобщение - фенерът е много добре изработен, финишът и накатката са изключително сполучливи, освен че имат добър външен вид под формата на “3D squares”, те добавят едно доста прилично сцепление с ръката и щадят платовете и джобовете. Компактните размери правят този фенер едно чудесно ЕДЦ решение надминаващо по мощност и рънтайм повечето предишни модели на Олайт. Най-добрият ЕДЦ модел на Олайт до момента.+ Компактен размер за 18650 фенер
+ По-дълъг двустранен клипс
+ Трицветна индикация за заряд на бутона за управление
+ Висока мощност на светене
+ Плавно изгасване при високите режими на светене- Липса на избор между студена бяла и неутрална бяла светлина
- Неудобство при развъртане на тялото и триене с клипса
- Невъзможност за зареждане на друг освен къстъм акумулатора от комплекта


Специални благодарности на Андрей и Olight.bg за предоставената ми бройка за ревю!

4
Ножове и остриета / Benchmade 590 Boost
« -: октомври 13, 2019, 01:18:12 am »
Повече от тридесет години Бенчмейд гради репутация на производител правещ ножове с чудесен дизайн и качество. Фирмата сменя няколко имена преди да се появи настоящото и наименование.
Последно време Бенчмейд са се захванали и фокусирали върху собствена линия ножове, а също така обновяват и някои от по-старите си модели ножове, използвайки съвременни материали и стомани. Същевременно през 2017 пуснаха двойка чисто нови модели - 560 Freek, както и повода за това ревю - 590 Boost. Предварително се извинявам за недобрите снимки!


560 Freek имаше много заемки от дизайна на Doug Ritter Griptilian 552, като за мен Freek беше по-добрият от двата ножа. За разлика от Freek, 590 Boost е повлиян в някаква степен от асистирания Аксис фолдър Benchmade Barrage. Както вече съм писал точно тези два модела от 2017, бяха може би най-доброто от продукцията на Бенчмейд за този период от време. Не са особено скъпи, визирам най-вече Freek, докато Boost отива ценово една стъпка по-нагоре, но все още е сравнително достъпен от финансова гледна точка. Чисто и просто един надежден и практичен инструмент без гръмко име и кичозни материали в дизайна му.

Двата ножа доста често се бъркат, въпреки големите разлики между тях, това се дължи на цвета на дръжките им, който е еднакъв. Може би точно затова в много от видео ревютата в интернет те доста често се показват заедно. За съжаление вече не притежавам Фрийк, иначе бих могъл да направя и аз някакво базово сравнение между двата модела.

Както споменах по-горе, Boost е един супер практичен сгъваем нож, без крещящ дизайн и материали и въпреки това пак хваща окото на първо четене! Мисля, че ножа е много подходящ за ЕДЦ, взимайки предвид формата на острието, вида на стоманата и много приятната форма и материали на дръжката. За целият този ЕДЦ разкош допринася и клипсът за дълбоко носене. Бенчмейда си има и своите недостатъци, но за тях малко по-надолу!


Механизъм: AXIS® Assist
Стомана: CPM-S30V (58-60 HRC)
Дължина на острието: 3.70" (9.40см)
Дебелина на острието: 3.048мм
Дължина отворен: 21.64см
Дължина затворен: 12.26см
Дебелина на дръжката: 17.78мм
Тегло: 130.12гр.


Първото нещо което ми привлече вниманието е формата на острието - Дроп-пойнт в комбинация с прилична дължина и лъскав стоунуош финиш. Острието не е нито прекалено широко, нито прекалено тясно, а дължината на клина е 94мм, сякаш е правен точно по мой вкус. Няма да се правя на умен и знаещ, като ви убеждавам, че дроп-пойнта е много практична форма за острие и улеснява в голяма степен боравенето с него, но това си е самата истина. Сравнен с Barrage 581, Boost е доста по-приятен и лесен за работа, на това се дължи и липсата на характерната рампа за палеца на дръжката на Barrage 581 и Benchmade 710. Ножът реже доста прилично, но един тънко сведен резак би се справил доста по-добре. За мен обаче е важно да ми харесва и самия нож, абсолютно достатъчно ми е, че може да среже всичко за което се сетя, без много да му мисли. Нещото обаче което ми липсва при Boost е насечка на гърба на острието за по-добро сцепление с палеца! Върху по-голямата част от гърба на острието минава и така наречения суедж, който придава леко тактикъл излъчване. Надолу от суедж-а острието е с по-груб стоунуош финиш, който много добре контрастира на по-лъскавия почти satin финиш на основния скос, кеф голям! Острието традиционно контактува на фосфор-бронз шайби, а традиционния луфт на Аксиса отсъства! За стоманата на острието - S30V е изписано и изговорено прекалено много и няма нищо, което да се добави. Бенчмейд я “пекат” повече от добре и това ми е абсолютно достатъчно. Принципно ножът ми допада толкова, че и от 420С да беше, пак щях да го купя, не на тази цена, разбира се! Както казах по-рано, характерния за аксис луфт липсва, ножът дойде перфектно центриран, доста грубо заточен, но доста остър - без забележки!


Плямпайки за острието съм длъжен да спомена и начина на отваряне - той става посредством пинове и с любезната помощ на асистирано Аксис заключване. Острието се изстрелва много ефектно и бързо, даже дава лек откат. Ако трябва да го сравня с Бараж 581, бих казал, че пружината на Бараж е една идея по-натегната. За да не стават бели е налично и бутончето за заключване-отключване на острието, както в отворено, така и в затворено положение. Така отпада притеснението от инцидентно отваряне в джоба, но за сметка на това възпрепятства моменталното отваряне при нужда!

Друг недостатък е трудното затваряне на острието с една ръка, това изисква определена сила и най-вече техника, но определено спъва бързината и кефа от боравенето с Аксис заключване. Затова повечето хора прибягват до затваряне с две ръце, което е далеч по-безопасно и по-малко пипкаво. По желание, може да се премахне пружината и Boost става перфектния Аксис-лок нож, а острието продължава да лети с лекота, както при останалите модели на Бенчмейд. Друг е въпросът, че когато сте премахнали пружината за асистираното отваряне и искате отново да я сложите, това изисква доста добри умения и сръчност и не е работа за всеки. Сега се сещам и за друг недостатък на дизайна на ножа - скритият осев винт, в общи линии, това може да отблъсне някои фенове на модела!Ето че стигнах и до дръжката, какво да кажа, първото, което се набива на очи е нейната двукомпонентност или по-просто казано двата вида материали, които са използвани за направата и. Цветово те се допълват много добре, като едновременно с това и контрастират също толкова добре и хващат око! Freek и Boost бяха първите по-масови модели на Бенчмейд, които използват точно тези материали и разцветки. Да започнем от двата вида материали от които е направена дръжката. Първият който контактува с дланите е Versaflex, материал напомнящ на нещо средно между гума и пластмаса с черен цвят. Сцеплението което прави с ръката е прекрасно, същото може да се каже и за приятното му усещане при допир. За разлика от Freek, при Boost Versaflex-а е гладък, а не релефен, надявам се че това ще означава по-малко замърсяване, зацапване и захабяване. Другият материал със сив цвят е така нареченият Grivory, той силно наподобява полимера(пластмасата) на дръжките на серията Гриптилиан и е близък до FRN, нещо което е далеч по-познато за феновете на Бенчмейд. Този материал контактува с клипса, за да подпомогне по-лесното приплъзване и по-малка фрикция при закачането на ножа към джоба. Същият материал е разположен в предната част от двете страни на дръжката, това е едно много добро решение от страна на Бенчмейд и се радвам че са се сетили. Това е първата повърхност, която контактува при вкарване в джоба и по-този начин се избягва съпротивлението, което би се оказало, ако там беше използван гумирания Versaflex.
Друга доста важна и съществена разлика със модела Freek e наличието на пълноценни метални линери и бекспейсър за разкош, което пък води до 25 грама по-високо тегло на ножа. Ако трябва да сравнявам удобството на дръжките на двата модела, честно да си призная трудно ми е да определя коя е по-удобната при хват, може би леко предимство бих дал на Freek! Теглото на 590 Boost е 130 грама и е прилично за ЕДЦ, но е далеч от лекотата на Freek. За себе си съм определил границата от 140 грама за фолдър и дори адски много да ми допадне някой модел сгъвайка, не бих го взел ако надхвърля тази граница.
Слава богу, Бенчмейд са лишили ножа от стреловидния клипс на Freek и са го заменили с далеч по-сполучливия модел за дълбоко носене на фирмата. Както при всеки Аксис модел на Бенчмейд така и при този, клипсът може да се поставя двустранно за tip-up носене.В заключение ще кажа, че ножа определено ми допада и слабостите и недостатъците за които писах, не ми пречат и са незначителни за мен. Единствено не бих отказал една насечка за палеца на гърба на острието и дръжката да е малко по-тясна, но ще го преживея някак! Ножът стои удобно в джоба, тумбестата дръжка дава допълнително удобство при захват, но когато е в джоба е една идея по-дебела отколкото съм свикнал - женчо, кво да го праиш! Асиста си е една мръсна и подла зарибявка и като се хванеш няма спиране, почти като да люпиш семки! Ако има нещо за което не съм се сетил и трябва да се допълни, ще пишем и обсъждаме в коментарите по-долу!


5
Фенери, осветление, батерии и зарядни / Olight Seeker 2
« -: септември 12, 2019, 01:02:20 am »
Здравейте колеги, това ще е ревю на новия Olight Seeker 2, но същевременно ще е и своего рода сравнение с по-старшия и лачен модел Olight Seeker 2 Pro. Двата модела бяха пуснати на пазара с четири месеца разлика, като Pro-модела излезе в началото на Април. По принцип Seeker 2 Pro и Seeker 2 трябваше да бъдат реализирани кажи речи по едно и също време, но някои забавяния в производството и дизайна на Seeker 2 отложиха премиерата с толкова много време. Той трябваше да е бюджетна и семпла версия на старшия модел, но четирите месеца забавяне направиха така, че Seeker 2 да е един изцяло самостоятелен модел, като дори е по-добрият фенер в някои аспекти.


Seeker 2 пристига в бяла картонена кутия, а комплектът включва:

•Фирмен(къстъмизиран) 21700, 5000mAh 3.6v акумулатор
•Магнитен 0,5м MCC1A Micro-USB Cable
•Инструкция за употреба на български.
•Наличен е и изолиращ филм, който пречи на акумулатора да прави контакт.
•Връзка за ръка
ТТ данни:

 *Далекобойност: 220m.
 * Интензитет: 12100cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: 3 x OSRAM P9
 * Поддържани батерии: 1 x 21700
 * Размери: 126мм. (Дължина), 35мм. (Диаметър на главата), 27,5мм. (диаметър на тялото)
 *Тегло: 185гр. (с батерията)
Понеже Seeker 2 се води по-достъпен и бюджетен модел Олайт са решили да не включват в комплекта калъф за фенера. Много рядко използвам калъф за фенер и за мен не е драма отсъствието на такъв, но смятам че едно калъфче щеше да направи окомплектовката по-завършена и качествена. Предполагам Олайт ще предложат калъфчета за продажба на всеки, който иска да си закупи.
Това е комплектът на Olight Seeker 2 PRO:

Както се вижда Олайт са премахнали повечето аксесоари от Pro-версията, скъсили са дължината на фенера с 2мм и са премахнали гумените вложки в дръжката, по този начин дланта контактува с алуминий, както е при 99 процента от фенерите. Анодизацията е много качествена и има матиран финиш, за разлика от тази на Pro модела, чийто финиш е лъскав. На допир лъскавия финиш ми е една идея по-приятен, но матираният дава по-добро сцепление, всичко опира до въпрос на вкус. Тук има обаче и една приятна изненада, бюджетния модел ще се предлага и в синя анодизирана версия, разбирам че към нея има доста засилен интерес и дано произведат достатъчно бройки.
Говорейки за разлики между двата модела на фенера съм длъжен да спомена и бутонът за управление. Самият фенер в някаква степен наподобява Батон серията, но на стероиди и бутонът е уголемено копие на бутончета на именно тази толкова популярна серия фенерчета на Олайт. Бутонът е прилично голям и гумиран с познатия син ринг около него. Приятна екстра е трицветната LED индикацията в средата на бутона, указваща нивото на заряда на акумулатора. Тя е доста по-семпла от тази на Seeker 2 Pro, където индикацията е за нивото на заряд на акумулатора(в дясно) и режима на светене(в ляво). Въпреки че индикацията на старшия модел изглежда доста по-пригледна и удобна, предимството на тази на бюджетния фенер е че тя свети постоянно, указвайки колко заряд ви е останал. Индикацията на Pro-версията светва след като сте включили фенера и след няколко секунди изгасва и за да я видите отново, трябва да смените режима на светене или пак да изключите и отново да включите фенерчето. Сами разбирате, че това е недомислица и по никакъв начин не би се отразило на разхода на акумулатора, ако светеше постоянно.Olight Seeker 2:


Olight Seeker 2 Pro:


Има една “слабост” на дизайна, която е характерна и за първия Сийкър, а тя е че фенерът се претъркулва с лекота по гладки повърхност и има опасност да падне от маса или бюро например. Тук обаче има едно голямо “НО”, Олайт пуснаха клипс за модела и това ще спре всякакви мераци за претъркулване от страна на фенера. Също така ще издигне на друго ниво и ЕДЦ способностите му, носих го по джобовете и смея да твърдя, че не се усеща като голям фенер и клипса ще дойде като едно чудно улеснение. Друга екстра е съвместимостта с големите дифузери на Олайт и спокойно ще можете да се цаните за регулировчици на пътя. Клипсът, както и постоянно светещата ЛЕД индикация на бутона, ще са в помощ за по-лесното му налучкване в тъмното, а това е характерен проблем при всички фенери от този тип.Цветова индикация за заряд на акумулатора:
Зелен > 60%
Оранжев - 10-60%
Червен < 10%
Премигва в червен цвят при крайно изтощен акумулатор!
Друга прилика на Сийкър с Батон-серията е наличието на магнит на задната капачка, който също така служи и зареждане на къстъм акумулатора вътре в тялото. За разлика от R50 Pro Seeker, магнитът на Seeker 2 е доста слаб за теглото и размерите на фенера и не бих разчитал на него, единственият плюс е че е една идея по-силен от магнита на Seeker 2 Pro.


Време е да спомена и акумулаторът, който е в комплекта към фенера - това е първият фенер с 21700 акумулатор, който Олайт предлагат на пазара. За съжаление, макар и очаквано, акумулаторът е къстъмизиран и е същият дизайн както на S1R Baton II ORB-16C05-10C, което означава, че само той може да бъде зареждан в тялото на фенера и както винаги посоката на поставяне на акумулатора е към задната капачка. Оказа се че нито едно от наличните ми зарядни не побира въпросния акумулатор и се наложи да го зареждам с кабела от комплекта. Първите бройки предназначени за ревюта пристигат с акумулатори с капацитет от 4000 mAh, но редовите бройки за пазара, ще са оборудвани със същия акумулатор, който се поставя в Seeker 2 Pro - т.е 5000 mAh. Нещо което е интересно да се спомене е, че 4000 mAh акумулатор на Seeker 2 не се побира в тялото на Seeker 2 Pro, защото обикновения модел има малко по-широк диаметър на тялото. Също така е нужно да се знае, че стандартните 21700 акумулатори са доста по-къси и за да работят във фенера, ще е нужен акумулатор с така наречената пъпка. Магнитния зареждащ кабел е съвместим с М, S и H сериите, предоставя само 1А ток, което през 2019 година е твърде малко, имайки предвид и сериозния капацитет на 21700 акумулаторите. Това увеличава времето за зареждане до близо 5,5 часа от изцяло разреден акумулатор. R50 Pro LE разполагаше с зареждаща с 3А док станция, така че всеки може да отчете голямата разлика.
За разлика от по-скъпия си събрат предлагащ 3200 лумена от три броя LED CREE XP-L W2, Seeker 2 е малко по-скромен със своите 3000 лумена, но пък прави премиера за Олайт с 3 х LED OSRAM P9 Cool White. Цветът и формата на лъча са по-бели и по-плавни от тези на Cree диодите, а същевременно рънтаймите са значително по-добри на по-ниските режими, които са идентични с тези на старшия модел. Редно е да се отбележи може би най-голямото предимство на Seeker 2 - когато индикацията за изтощен акумулатор започне да премигва, фенерът продължава да свети с 45 лумена, което е напълно достатъчно за да се насочвате в тъмнината. За разлика от него Pro версията просто се изключва и се спасявайте както можете.

Seeker 2 свети видимо по-бяло и разпръсква светлината доста нашироко, давайки добра осветеност на близки и средни дистанции, всичко това благодарение на TIR оптиката с която е оборудван всеки диод. При сравнение на двата модела един до друг, двестата лумена предимство на старшия модел се забелязват, без разликата да е фрапантна и отчетлива, това дава още бонус точки на обикновения модел!
 


Дотук нещата както ги виждам са все в полза на Seeker 2:

1. По-добра цена, за това което предлага.
2. По-добра продължителност на светене.
3. Не изгасва от нищото при разреден акумулатор.
4. По-ниско тегло
Трета точка печели всички овации и е огромно предимство, ако фенерът се използва усилено!
Работата с фенера и режимите:


• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност и повторяемост: Режим 4 (50лм) - Режим 3(300лм) - Режим 2(1200-600лм)За всеки от тези режими фенерът има памет.


•От включено и изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства Режим 1(Турбо 3000-600лм). С последващо включване, фенера се задейства в Режим 2(1200лм).


•Фенерът няма така нареченият Moonlight Режим, от Олайт са го нарекли чисто и просто -  Режим 5(5лм)Режим 1(3000-600лм) - 3 + 155мин.

Режим 2(1200-600лм) - 110 + 50мин.

Режим 3(300лм) - 13часа.

Режим 4(50лм) - 72часа.

Режим 5(5лм) - 15 дни.
•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.
•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Ниския режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим.Seeker 2 има продължителен (9 минутен) и кратък (3 минутен) таймер, когато фенерът трябва да бъде изключен автоматично. Когато фенерът е включен, натиснете два пъти и задръжте страничния бутон при текущото ниво на яркост, за да влезете в настройките на таймера. Единично премигване активира краткия таймер, а двойното премигване активира продължителния таймер. Когато времето на таймера изтече, фенерът ще се изключи автоматично. Когато включите таймера, натиснете два пъти и задръжте страничния бутон, за да промените настройките на таймера. когато времето на таймера изтече и преди потребителят да го настрои отново, фенерът ще се върне към последните настройки на таймера.


В заключение ще кажа, че Olight Seeker 2 е чудесен фенер, много подходящ за ЕДЦ благодарение на доста компактните си размери, висока мощност и безкрайни рънтайми. Друг голям плюс ще е новопредвидения клипс за закачане към джобовете, който ще добави чудесно улеснение при носене и ще спре лесното претъркулване по гладки повърхности. Фенерът е много подходящ и за всякакъв вид охранителна и полицейска дейности, къмпингуване, излети и риболов, а също така и за резервен фенер в автомобила.

+ Компактен размер + голяма мощност.
+ Страхотен рънтайм
+ Свети с 45 лумена при силно разреден акумулатор
+ По-добра цена и рънтайми от Pro-версията

-Слаб магнит
-Слаб заряден ток от магнитния кабел
-Къстъмизиран 21700 акумулатор, несъвместим с масовите зарядни
-Въпреки по-ниската цена в сравнение с Pro-версията, цената не е никак малка
Благодарности на Андрей и Olight.bg за предоставените ми фенери за ревюто!

6
Привет колеги, отдавна не съм правил ревю и се надявам да не се изложа, но смело напред.


Днес ще ви запозная с един вече доста популярен модел на Olight - S2R Baton II. Моделът се появява има няма месец и нещо след премиерата на "по-късия" му събрат Olight S1R Baton II.Той беше представен в форума от нашия най-деен по отношение на ревютата колега - Коцето


Линк към ревюто на Коцето - http://edcforum.olight.bg/index.php/topic,483.0.html


Фенерът се явява ъпгрейд на доста популярния S2R Baton, сред нашите среди още по-голяма популярност доби незареждаемата версия - Olight S2 Baton. Фенерът се радваше на изключителна популярност и ето че идва време за подобрение в лицето на новия презареждаем модел. Някои от публикуваните снимки са от интернет!

Olight S2R Baton II  идва в бяла картонена кутия, комплектът включва:
•Фенерът заедно с прикрепения към него син клипс
•Резервен черен клипс
•Фирмен, къстъм 3200 mAh 3.6V 18650 акумулатор
•Преносим бързо заряден MCC II USB магнитен кабел.
•Връзка за ръка с поставена игла
•Кафява велурена торбичка
•Инструкция за използване на Български


ТТ данни:

 *Далекобойност: 135m.
 * Интензитет: 4600cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 *Luminus SST-40 CW LED
 * Поддържани батерии: 1 x 18650, 2 x CR123A
 * Размери: 100мм. (Дължина), 23мм. (Диаметър на главата), 23мм. (диаметър на тялото)
 *Тегло: 98,5гр. (с батерията)Olight S2R Baton II се предлага единствено във вариант със студена бяла светлина, версия със неутрална бяла светлина няма налична за момента. Едно от дребните нововъведения е, че вече се изписва цвета на светлината и индексът на цветопредаването (7500K, 70CRI) върху безела на фенера. За почитателите на студената светлина тези 7500 келвина са един истински празник, докато за останалите може би ще е разочарование. Цялата тази бяла прелест се дължи на новия диод - Luminus SST-40, той е доста близък по спецификация с XM-L2 и XP-L, но волтажът му е доста по-нисък, което води и до по-добра ефективност и по-високи рънтайми при еднаква мощност. Индексът на цветопредаването на SST-40 e 70CRI. Съответно S2RII е със точно такива високи рънтайми, поради тази причина ще удовлетвори напълно почитателите на дългите разходки на открито. В този ред на мисли, като единствен недостатък ще спомена липсата на един малко по-висок режим между 1150 и 400 лумена, нещо от порядъка на 600 лумена например.


Фенерът както споменах по-горе е много подходящ за разходки, повече от прекрасен за ЕДЦ, риболов, къмпингуване или за домашно използване. Новият му TIR рефлектор спомага за всички тези му приложения и прави много широк хотспот и не толкова силен лъч в сравнение с рефлекторните фенери, за сметка на това осветявайки значително по-голяма площ. Всички нововъдения при този модел повтарят тези от по-малкия му събрат S1R Baton II, а това включва и новия тип накатка на тялото, която видяхме за пръв път при S1R II. Другото различно от предишните модели е начина по който се отваря фенера за да се извади батерията, развърта се горната част на тялото под рефлектора, което води до липсата на задно капаче, което да се отвърта. Това е любопитно решение, продиктувано от желанието на инженерите да направят фенера възможно най-компактен за този форм фактор и както се забелязва са успели - фенерът е с 5% по-късо тяло от предишния S2R. Недостатък е някак неинтуитивното отваряне на тялото, при положение че 95% от фенерите се отварят отзад, получава се и триене с клипса при развъртане на тялото в тази област. За да се избегне това триене, аз повдигам леко клипса, а това е едно допълнително неудобство при боравене. Говорейки за клипса тук има една екстра, която липсва при S1R Baton II - матирания двустранен син клипс, синият му цвят е доста сполучлив и ненатрапчив, въпреки началния ми скептицизъм. На тези на които синьото не им допада е предвиден резервен черен клипс в комплекта. Следвайки S1RII и тук клипса е позициониран така че да не се върти и е на 180 градуса от бутона за управление, това дава една добра представа къде се намира бутона в тъмното.

Друга екстра от по-компактния модел която присъства и тук е трицветната индикация за заряда на батерията разположена върху бутона за управление.

•Зелено показва че заряда е >=70%
•Жълто - 15-70% заряд
•Червено <=15% заряд

Приликата с S1RII се отнася и за зареждащия MCC II USB магнитен кабел, който зарежда с големина на тока от 1А и е доста по-подходящ за точно този модел, отколкото за по-малкия. Разликата с предишните зарядни кабели е във заоблената и много по-приятна на външен вид форма на магнита на кабела, както и променената LED индикация на зареждането. Тя вече е отзад на магнита и е донякъде по-слабо забележима сравнено с преди. Червения цвят е за зареждане, а зеления за приключило такова. Магнитът е достатъчно силен и прикрепя фенера много стабилно към метални повърхности.Къстъм акумулатора в комплекта е 3200 mAh 3.6V 18650 и е ориентиран в посока към задната част на фенера. За съжаление само той може да бъде зареждан в тялото, други 18650 могат да се използват, но не могат да бъдат зареждани, уви това си е една странна политика на Olight, която най-вероятно е обвързана с продажбата на персонализираните им акумулатори.


Работата с фенера и режимите е лесна и за тези които са използвали фенери на Олайт не би представлявало трудност да се нагодят. Повечето фенери от серията Baton на Олайт имат почти сходни режими и начин на управление.

• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност  Режим 6(Лунен) - Режим 5 - Режим 4 - Режим 3 - Режим 2 - Режим 1 (Максимален). За всеки от тези режими(без максималния) фенерът има памет.


•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.


•От изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства Режим 1(максимален или Турбо).


•За Лунен режим, при изключен фенер натиснете и задръжте страничния бутон за една секунда. Този режим има памет.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Мунлайт режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим. Понеже резбите са анодирани, фенерът има и механично заключване, чрез отвиване на тялото.*Режим 1: 1,150~400 лумена - 2 минути~230 минути (Турбо режима сваля от 1,150 до 400 лумена за 2 минути с цел предотвратяване на прегряване).
*Режим 2(Силен): 400лумена - 4 Часа
*Режим 3(Среден 2): 120 лумена - 14 Часа
*Режим 4(Среден 1): 60 лумена - 20 Часа
*Режим 5(Нисък): 15 лумена - 100 Часа
*Режим 6(Мунлайт): 0,5 лумен - 60 ДниЗа финал ще обобщя, че фенерът е много добре изработен и новата накатка е изключително сполучлива, освен че има добър външен вид, тя добавя едно доста прилично сцепление с ръката. Още по-компактните размери правят този фенер доста ЕДЦ friendly. Комбинацията на диод SST-40 и 3200 mAh акумулатор, изстрелват рънтаймите на съвсем друго ниво, със 3500 mAh акумулатор, рънтаймите ще се подобрят още повече.

+ Компактен размер за 18650 фенер
+ Резервен клипс
+ Двустранен клипс
+ Упоменаване на келвините и индекса за цветопредаване върху безела на рефлектора
+ Трицветна индикация за заряд на бутона за управление
+ Висока мощност на светене
+ Плавно изгасване при високите режими на светене


- Липса на междинен режим между 1150 - 400лумена
- Липса на избор между студена бяла и неутрална бяла светлина
- Неудобство при развъртане на тялото и триене с клипса
- Невъзможност за зареждане на друг освен къстъм акумулатора от комплекта

7
Привет колеги, неотдавна се появи "новия" зареждаем тактически фенер на Olight - M2R, но покрай Shot Show 2018 се оказа че има и по-нов тактик, чиято премиера и пускане на пазара съвпадна с любимото ни шоу от Лас Вегас. Новия Olight M2T е това за което повечето привърженици на тактическите светулки мечтаят - фенер с гумен заден тактически бутон. Премиерата беше неочаквана, поради факта че очаквахме да се появят други тактически модели на марката, а не точно този. Разбира се M2T следва почти изцяло линията, външния вид и управлението на предишния M2R, повече подробности за това - по-долу в представянето.

Олайт избраха да започнат новата 2018 с нов дизайн на опаковките си - бяло-бежеви издължени кутии. Окомплектовката се състои от:
•Фенерът заедно с прикрепения към него клипс
•Калъф
•Пластмасов пълнител за CR/RCR123 батерии с включени два броя литиеви CR123A батерии.
•Инструкция за употреба на български.
•Наличен е и изолиращ филм, който пречи на акумулатора да прави контакт.
•Връзка за ръка


ТТ данни:

 *Далекобойност: 195m.
 * Интензитет: 9500cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP-35HD(CW)
 * Поддържани батерии: 1 x 18650, 2 x CR123A
 * Размери: 130мм. (Дължина), 25,4мм. (Диаметър на главата), 24,4мм. (диаметър на тялото)
 *Тегло: 134гр. (с батерията)


За разлика от M2R, калъфът е стандартен и изработен от найлон(кордура) със велкро за отваряне. Качеството е много добро и лично на мен ми е по-удобен за боравене и отваряне от този на М2R.


М2T се предлага с диод във вариант със студена бяла светлина, версия със неутрална бяла светлина не се предлага за момента. Прави ми впечатление че лъчът на фенера е със значително по-бяла светлина от тази на M2R(5400K), предположенията ми са, че се касае за стойности около или малко над 6000К. Това са само предположения, защото от Олайт никъде не дават точни параметри. Тази доста студена светлина е доста подходяща за фенер с тактическо приложение при ситуации на самоотбрана или нападение. За случаи като тези, от Олайт са повдигнали и честотата с която премигва Strob режима(13Hz) и по този начин се увеличава ефекта на въздействие спрямо нападател или отбраняващ се. Въпреки че светлината е доста студена, фенера е подходящ и за доста дейности на открито или закрито и ще осветява доста прилична площ и на широчина и на дължина.


М2Т разполага със стандартен заден гумен тактически бутон и за разлика от M2R, начина по който се усеща на допир и начин на боравене с него е някак по-интуитивно и познато. Естествено липсва възможността за поставяне в "поза" свещ, както и магнитните и презареждаеми функции на задната част на бутона на M2R. Ако човек не държи да си използва тактическия фенер по този начин като "свещник", а също така и да си зарежда акумулатора със стандартните външни зарядни, то M2T e фенера за него. Натискането е лесно, а щракването при включване в режим на постоянно светене е безшумно и тихо. Това е полезно, защото ще ви запази изненадата и "стелт" профила. Тук обаче има едно Но, начинът на боравене с задния бутон е доста иновативен и както може да ви хареса, така и може изобщо да не ви допадне. В моя случай съм на кантар и повече клоня към второто, може би защото съм привикнал към стандартния начин на ползване на фенер с заден тактически бутон, не знам! Този начин на управление на тактическите функции потенциално би превърнал фенера в най-добрия на пазара или обратното, в най-несполучливия като управление и удобство на боравене. Толкова писах по въпроса, а даже не съм обяснил още в какво се изразява цялото това противоречие, което ме тормози:

•Управлението се изразява в триетапно натискане на задния бутон до достигане на Строб режима и според мен цялото това упражнение е доста експериментално на този етап. Доста е странно и както писах по-горе или ще го харесате или ще го намразите. Естествено първия етап е половин натиск за моментален Турбо режим, а за да активирате Турбо режима за постоянно трябва да натиснете бутона, докато кликне и тогава вече сте в режим на постоянно светене. Има и трета стъпка, а тя е да натиснете бутона до дъно и по този начин да пуснете Стробоскопичния режим на светене. След като се е задействал премигващия режим с пълния натиск на задния бутон, последващото отпускане на бутона води до изгасването на фенера, а не връщането му в Турбо режим. Всичко това прави нещата доста странни и за някои това може да е супер удобство, а за други да е доста дразнещо.


•Има и още една дребна особеност, която е новост и не съм срещал при тактическите фенери. Става въпрос за това, че когато сте в режим на постоянно Турбо, за да изключите фенера не е необходимо да натиснете бутона докато кликне, а само леко да го натиснете без кой знае колко силен натиск. Това е недомислица за мен, защото случаен не толкова силен(половин) натиск или изтърване върху задния бутон, биха изгасили фенера.


Olight M2T е един от най-компактните като размери тактически фенери. Олайт го разписват 134гр, при 149гр за М2R. Моите замервания показват, че M2T запазва относително високото тегло на презареждаемия си събрат, като е олекнал с едва три грама(150 грама с акумулатора), срещу 153-те грама на M2R. Сравнително високото тегло е предпоставка за по-голяма здравина и сигурност. Това комбинирано с относително агресивния ринг и голяма мощност, прави фенерът един чудесен отбранително/атакуващ уред.
Както споменах фенерът стои много солидно, въпреки по-лъскавото си излъчване. Изработен е от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие. Изработката е на много високо ниво, без дефекти и остри ръбове. За разлика от M2R няма ясно изразени охлаждащи ребра точно под главата на фенера, все пак 1200 лумена в този форм фактор не са някаква кой знае каква стойност. Друга разлика в финиша на новия модел е по-ясно изразената накатка на задната капачка. Това дава по-добро сцепление при отвъртването или завъртването и. Освен че стои стабилно, фенерът се усеща и доста удобен в ръката, като най-удачно е клипса да се ориентира на обратно на страничния бутон. По този начин е по-лесно напипването на бутона в тъмното и не пречи на свободното му натискане.
В комплекта на М2T лиспва 18650 акумулатор, а от Олайт са сложили две литиеви CR123-ки, които са едно добро допълнение към комплектите за оцеляване, заради дългия си живот. Липсата на 18650 акумулатор не е болка за умиране, защото всеки уважаващ себе си фенерджия разполага с приличен брой от тези акумулатори. Единственото условие е 18650-цата да е 5А или повече. 
М2Т пристига и със същия диод както M2R, разликата е само в температурния оттенък на светлината им. Диодът е Cree XHP-35HD, което ще рече че е с първична оптика изразяваща се с купол над луминофора на диода. Това в комбинация с текстурирания рефлектор на M2Т води до доста по-равномерно разпръскване на светлината и прилична широчина на лъча. Щеше ми се да има и вариант с диод Cree XHP-35HI, който щеше да повиши далекобойността с поне 50-ина процента. По  мои наблюдения Cree XHP-35HI не прави лъча чак толкова тесен и концентриран, както е при XP-L Hi диодите. Cree XHP-35HD дава възможност за повечко лумени за сметка на интензитета. Големия спил и приличната далекобойност са една добра предпоставка за удобство при ЕДЦ използване, както и за тактическо приложение. Когато светнат "рамо до рамо" M2R и M2T, се забелязва температурната разлика на светенето им. Разликата в мощността се вижда, но е пренебрежима, въпреки тристата лумена в полза на презареждаемия модел.


Работата с фенера и режимите е лесна и за тези които са ползвали фенери на Олайт не би представлявало трудност да се нагодят. Повечето фенери на Олайт имат почти сходни режими и начин на управление, при M2Т обаче, описах основната разлика при работата със задния бутон.


•И при М2Т страничния бутон служи за включване на фенера. Това означава, че той може да се включи, както от страничния, така и от задния бутон. Разликата е там, че със задния бутон има достъп до моментален и постоянен Турбо режим и Стробоскопичен такъв.


•Със страничния бутон се изреждат режимите чрез задържането му в следната последователност - Нисък - Среден 1 - Среден 2 - Висок. За да достигнете до Турбо режима е нужен двоен клик. Всеки от зададените режими има памет, при Турбо режима паметта е за десет минути, след което фенерът се включва във Среден 2 режим. Страничния бутон има сигнализация за разреден акумулатор и тип брайлова изпъкналост за по-лесно напипване в тъмното.


•M2Т има и Moonlight режим, достъпа до не го е чрез задържане за секунда на страничния бутон. След това режимите се изреждат в следната последователност - Мунлайт - Нисък - Среден 1 - Среден 2 - Висок - Нисък.


*Режим 1(Турбо): 1,200~600 лумена - 3 минути~130 минути (Турбо режима сваля от 1,200 до 600 лумена за 3 минути с цел предотвратяване на прегряване).
*Режим 2(Силен): 600 лумена - 2,20 Hours
*Режим 3(Среден 2): 250 лумена - 6.15 Hours
*Режим 4(Среден 1): 60 лумена - 20 Hours
*Режим 5(Нисък): 15 лумена - 70 Hours
*Режим 6(Мунлайт): 1 лумен - 50 Days•За пускане на Стробскопичния(13Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на страничния бутон или пълен натиск със задния от включено или изключено състояние. Този режим няма памет.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Мунлайт режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим. Понеже резбите са анодирани, фенерът има и механично заключване, чрез отвиване на задната капачка.


В заключение ще кажа M2T е достоен заместник на M2R, но с значително по-разумна цена. Фенерът е с 300 лумена по-малко от презареждаемия си събрат, но тази разлика в силата на светене е труднозабележима. Има известни разлики в дизайна на тялото, но в общи линии двата фенера си приличат значително. Това на кой от двата ще отдадете предпочитание е чисто субективен въпрос. Аз още не мога да преценя дали новия начин на управление ми е удобен, но при всяко положение гумения бутон е по-интуитивен при работа с него. Olight M1X си остава най-удобния ми за използване фенер, но аз съм и доста предубеден в случая.
8
Привет колеги!

След различния и доста любопитен M2R, очаквах Olight да ни зарадват с по-малкия му вариант M1R. Единствения фенер с който не съм се разделял е Olight M10 Maverick - малък и изключително здрав тактически фенер. Надеждите ми бяха, най-накрая да го "ъпдейтна" с по-нов, усъвършенстван и мощен светилник. Уви Олайтци решиха да се върнат към добре утъпканите вече пътеки с новия Olight S1 Mini Baton.


Комплекта на S1 Mini включва:


•Фенерът с прикрепения за него двустранен клипс
•Olight ORBC-163C06 650mAh 16340/RCR123A акумулатор
•Micro-USB Cable
•Инструкция за употреба на български.
•Наличен е и изолиращ филм, който пречи на акумулатора да прави контакт.
•Връзка за ръка


ТТ данни:

 *Далекобойност: 100m.
 * Интензитет: 2500cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XM-L2 in cool white (6500K), 
 * Поддържани батерии: 1 x 16340/RCR123
 * Размери: 54.2мм. (Дължина), 21.2мм. (Диаметър на главата), 20.0мм. (диаметър на тялото)
 *Тегло: 44гр. (с батерията)
S1 Mini е ново, свежо и компактно попълнение към Baton серията на Olight. Фенерчето се явява и най-компактния от цялата серия Батони, изпреварвайки дори Olight S Mini. Отвъд океана търсенето на такива продукти е огромно и въпреки че не ми допада цялата тази истерия по дребосъците, разбирам защо Олайт едва ли не претоплят манджата. Тази "манджа" им носи невероятни продажби и огромна част от всичко произведено заминава на презокеанско пътуване.


S1 Mini пристига в два варианта аз нали съм си максималист предпочетох по-стандартния и мощен Mini, този който е със студена светлина и 600 лумена. Втория "по-слаб" вариант е с 450 лумена, диод XP-G3 и висок индекс на цветопредаване. Поради това че не ми допада този тип диоди(XP-G3), предпочетох добре познатия XM-L2 и по-високата му мощност. Варианта със студената бяла светлина се характеризира със значително по-широк хотспот сравнен със този с високия индекс на цветопредаване и 450-те лумена. Разликата се дължи на това, че физическите размери на XM-L2 са по-големи от тези на XP-G3, също така по-точно предаващия цветовете фенер е с по-мътен/дифузиран вариант на TIR оптиката си. Двата варианта могат да се различават и по надписите на короните, указващи кой точно е варианта, който сте закупили. Впечатление прави, че S1 Mini(600lm) има значително по-широк хотспот и от този на Olight S2 Baton. Това помага много когато търсите нещо в тъмно помещение, защото добре осветената площ от лъча е значително по-голяма. Снимките са от интернет:
Теглото на фенерчето е пренебрежителните 43грама и по никакъв начин не се усеща, когато е в джоба. Малките му размери невероятната му мощ правят голямо впечатление на незапознатите с достиженията на "фенерната мисъл". Преди време спокойно щях да заявя, че това е най-удобния и добър ЕДЦ фенер, но вкуса и предпочитанията ми се промениха. Както аз, така и други колеги са вече на мнение, че късите размери може да предизвикат и неудобство при използване. Същото се отнася и за типа акумулатори, които фенерчето използва.


Говорейки за акумулатора, съм длъжен да спомена и най-голямата особеност при този модел. Всички по-стари варианти на презареждаемите Батони се зареждаха или чрез магнитен USB кабел или чрез триъгълния Mini Dock на Олайт. При S1 Mini зареждането е с USB към micro USB кабел, който зарежда директно във вградения micro USB вход на китовия Olight ORBC-163C06(дължина: 34.6mm, диаметър: 16.7mm). Акумулатора има вградена лед индикация, която свети в червено по време на зареждането и в зелено, когато акумулатора е напълно зареден. Батерии с плосък плюс не се поддържат. Поради стремежа за супер минимализъм при S1 Mini, магнитът отзад на капачката е значително по-слаб от този на Olight S1 Baton примерно. За мен това е недостатък, но има и хора за които това не е проблем. При разговори с колеги е ставало на въпрос и това, че 16340(RCR) не е най-удачния вариант за фенер и съм склонен да се съглася донякъде. Малкия капацитет и недобрата съвместимост с ниски температури, водят до това, да не може да се използва най-високия режим на светене за по-продължително време. Друго което ми прави впечатление е, че на защитените 16340 акумулатори твърде бързо им се задейства защитата и отказва да подпали Турбо режимите. Решението е да се купуват незащитени такива, и да се разчита на сигнализацията на фенера за разреден акумулатор.
Финиша на фенерчето е по-различен от този на досегашните Батони, а същото се отнася най-вече за клипса. Той е от новите двупосочни щипки, които Олайт постепенно налагат в последните си модели. Дизайна е доста сполучлив и практичен защото може да си носете фенерчето, както "tip up", така и "tip down". Клипсът не може да се маха и да се върти около тялото, а това е колкото недостатък, толкова и плюс. Някои от Батон моделите имаха "кофтия" навик да им се въртят щипките доста леко около тялото и това беше доста дразнещо. Точно затова не можах да харесам Olight S15, докато при S1 Mini това е невъзможно да се случи.  Известен недостатък е големината/дължината на клипса, която малко контрастира с дребните размери на S1 Mini. При завъртане и развъртане на задното капаче, се получава триене между него и клипса, което може да доведе до нарушаване целостта на анодизацията в процеса на използване. При закрепяне към джоба, фенерчето остава изцяло скрито в него, което го прави приятно дискретно.Управлението е до болка познато и е идентично с това на Baton серията. Бутонът е с много нисък профил с гумено покритие. Инцидентното натискане в джоб или във чанта е ограничено до минимум. Приятен бонус е и сигнализацията за разреден акумулатор в средата на бутончето.

• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност и повторяемост Слаб - Среден - Силен. За всеки от тези режими фенера има памет.

•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.

•Достъпът до Турбо режима е чрез бърз двоен клик независимо дали фенерът е включен или изключен. Турбото няма памет.

•За Лунен режим, при изключен фенер натиснете и задръжте страничния бутон за една секунда. Този режим има памет.

•За да се активира електронната блокировка, се задържа бутона натиснат за повече от секунда. Преминавайки през Moonlight режима фенера се блокира. Като в блокирано състояние след натискане на бутона, фенера кратко пресветва. След последващо задържане на бутона за повече от секунда, фенерът се отблокира в Moonlight режима.За да приключа "очерка" ще кажа, че S1 Mini е повече от добро решение за малко фенерче с RCR/CR123. Още помня 2013 година, когато за първи път S10 Baton ми обърна представите за дребен фенер с невероятна мощ. Точно S10 ме запали по фенерчетата и няма как да не съм радостен, че има възможност да се направи и значително по-дребно от него фенерче с повече лумени. Дребните размери и ниското тегло определено впечатляват и околните и неутрални "зрители", а доста от тях и се запалват по новите модели фенерчета. Има доста примери за приятели, които виждайки тези зверски светещи дребосъци, да поискат и те да имат. След еуфорията от зверски светещия мъник и работата с него, постепенно започва да се достига и до друго заключение. А то е че колкото и да са готини и привлекателни с малкия си размер, тези фенери може би не са най-удобното и практично решение за по-дълъг период на използване. На първо място е слабия капацитет на 16340 акумулатора и високата цена на първичния литий. Друг съществен момент си е и удобството на хвата на ръката при супер минимилистичните дизайни. С доста от колегите установихме, че форматите АА и 18650 са по-удобни за работа, именно поради по-дългото тяло на фенера, който ги побира и в пъти по-големия рънтайм. В крайна сметка всичко опира до вкус и предпочитание, а както се вижда интересът към малките фенери сякаш нараства все повече и повече.


+Много светлина в малки размери
+Познато управление
+Много добри режими и продължителност на светене
+Поддържа много добре Turbo режима, дори и при значително разреждане на акумулатора
+Много добър бутон и сигнализация
+Идва с 16340 акумулатор с USB вход

-Клипсът опира на задното капаче при отвъртане
-Слаб магнитБлагодарности на Андрей и Олайт-БГ за предоставената ми бройка за ревю.

9
Привет колеги, "отдавна" не бях правил представяне на фенер на фирма Olight и затова е време да наваксам с изоставането. Няколко колеги( Ice Ice baby) :D и моя милост сме почитатели на фенерите, но особено много на тактическите такива и затова разнасяме за ЕДЦ наляво и надясно един малък и компактен  ;D тактик наречен Olight M1X. Годините минават и М1X по-млад не става и надеждите за обновление се изпаряват, но уж не умират. Олайт пробиха мощно на американския пазар и компактните им фенерчета и челници се харчат като топъл хляб, дотолкова че нас тактикул фенерджиите ни отсвириха повече от мощно. Американците обожават лъскавите, дребни и засукани фенерчета със сините корони и за грубите, кораво-изглеждащи и "грозни" фенери не остана място. Ето че на Shot Show 2017 китайчетата от Олайт показаха три броя предстоящи тактици, но пък лъскави и по-засукани - Olight M1R, M2R и М3R. Това беше все пак известно утешение за липсата на нещо ново с заден бутон за управление. Някак ми се щеше то да е малко по-грубо и грозновато и с инициали M1X GT примерно. Уви ще се наложи да почакаме, а междувременно може да се радваме и на новата линия в портфолиото на Олайт - тактик, но пък убав!

След представянето им на Shot Show 2017 трите посочени от мен модела, трябваше да се появят в течение на месеците на 2017. Месеците си текоха, а Олайт си продължаваха с малките и компактните фенери от познати вече серии, без да предложат нещо наистина по-ново и разнообразно(изключвайки HS2). Трябваше да изминат десет месеца, за да видим поне едно от тези така чакани тактически фенерчета. Ето че то най-накрая се появи и очаква да бъде представено и евентуално харесано.

Както повечето последни модели на Олайт, Olight M2R Warrior пристига в луксозна картонена кутия с пластмасов похлупак. Махайки похлупака отдясно в кутията е и самия фенер и прикрепения към него двупосочен клипс, а отляво в картонено отделение са и аксесоарите:
•Фирмен(некъстъмизиран) 10А 18650(3500mAh) акумулатор
•Калъф
•Магнитен Micro-USB Cable
•Инструкция за употреба на български.
•Наличен е и изолиращ филм, който пречи на акумулатора да прави контакт.
•Връзка за ръка

ТТ данни:

 *Далекобойност: 208m.
 * Интензитет: 10880cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP-35HD(CW)
 * Поддържани батерии: 1 x 18650
 * Размери: 130,05мм. (Дължина), 25,4мм. (Диаметър на главата), 24,38мм. (диаметър на тялото)
 *Тегло: 149гр. (с батерията)


Калъфът в комплекта ме изненада с качествената си изработка и меката му подплата от вътрешната страна, малко ми е трудно отварянето, но всичко е въпрос на свикване. Калъфът стандартно може да се закача на колан и е моле съвместим.M2R се предлага в два варианта с бяла неутрална и студена бяла светлина. Понеже фенерът се води тактически веднага избрах бялата светлина заради повечето лумени и по-дразнещия за очите цвят. Разбира се, освен за самозащита M2R е чудесен и за ЕДЦ и точно затова има избор на вариант с по-приятната за зрението неутрална светлина. Фенерът би бил страхотен помощник при излети или къмпингуване на палатка, заради по-интуитивното и удобно боравене със задния бутон. С него моментално може да осветите даден обект или живинка, без да трябва да влизате в постоянен режим на светене.

 

Заради презареждаемите функции на фенера и липсата на USB порт от Олайт са решили тактическия заден бутон да е от неръждаема стомана и с плосък профил, като същевременно е и магнит. Както се досещате всичко това е с цел фенерът да се възползва от двата начина на зареждане - с Micro USB магнитния кабел или с популярния триъгълен магнитен док на Олайт. Плоския профил на бутона е подходящ за светене в поза свещ, нещо толкова харесвано от доста фенерджии, а същевременно полезно и удобно. Бутонът е леко вдлъбнат за да е удобен за натискане. Работата с него е приятна, въпреки първоначалния ми скептицизъм. Натискането е лесно, а щракването при включване в режим на постоянно светене е в пъти по-безшумно и тихо. Това е полезно, защото ще ви запази изненадата и "стелт" профила. ;D Шегата настрана, но си има определени професии в които този тих бутон би бил доста от полза. Въпреки това, на мен по-удобния начин за боравене ми е с изпъкналия гумен тактически бутон на масовите модели. Някак си по-интуитивно ми е да работя с него и може би ще дава по-добро сцепление с мокри и хлъзгави пръсти. Ако трябва да избирам между двата типа бутони, то стандартния гумен е моя избор във всеки един момент. За малко щях да забравя и един друг недостатък на металния бутон, а той е че магнита не държи достатъчно стабилно и фенерът се хлъзга надолу. Това се дължи на факта че е стоманен и гладък. Така че който се надява M2R да има стабилността на магнита на фенерчетата от S-серията, просто няма как да се случи.

Още в момента в който взех фенера в ръце, ми се стори че е доста тежичък за размерите си. Оказа се че не съм се лъгал, Олайт го разписват 149 грама с батерията, по мои замервания излезе 146 грама. Излиза че M1X въпреки че е по-дълъг е с над 20 грама по-лек от M2R. В никакъв случай не твърдя, че сравнително високото тегло е недостатък, тъкмо напротив, това създава едно допълнително усещане за стабилност и здравина. Това комбинирано с относително агресивния ринг и голяма мощност, прави фенерът един чудесен отбранително/атакуващ уред.
Фенерът пристига с прикрепен към него двупосочен клипс, използван за пръв път при ЕДЦ/челника H2R. Този клипс прави възможно носенето на фенера едновременно "tip-up" и "tip-down", без да се налага да го сваляте или завъртате. Доста полезна и хитра екстра за по-претенциозните. Поне при моята бройка, клипсът стои малко по-стегнат от този на H2R, а аз го предпочитам точно по този начин.

Както споменах фенерът стои много солидно, въпреки по-лъскавото си излъчване. Изработен е от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие. Изработката е на много високо ниво, без дефекти и остри ръбове. Има ясно изразени и с добър размер охлаждащи ребра точно под главата на фенера, все пак 1500 лумена в този форм фактор искат сериозно топлоотдаване. Освен че стои стабилно, фенерът се усеща и доста удобен в ръката, като най-удачно е клипса да се ориентира на обратно на страничния бутон. По този начин е по-лесно напипването на бутона в тъмното и не пречи на свободното му натискане.


В комплекта на M2R влиза и брандиран олайтски 18650 акумулатор със максималния възможен капацитет от 3500mAh. Акумулатора е високотоков, поради нуждата от минимум 6А за да се достигне максималния режим по спецификация. При повечето от последните презареждаеми модели на Олайт, в комплекта влизаха акумулатори преработени така, че само те да могат да бъдат зареждани в тялото на фенера. Акумулатора в M2R е абсолютно заменяем със всички видове 18650 батерии, били те с плосък или изпъкнал плюс. Това дава свобода, каквато при предишните презареждаеми модели липсваше.


Говорейки за зареждане на китовия акумулатор, не мога да пропусна и магнитния USB кабел, той се впива сигурно в задния бутон и стои повече от стабилно. Зарядното зарежда с големина на тока 1А, което за 18650 е златна среда. По време на зареждане Лед индикацията свети в червено, когато акумулатора е напълно зареден светва зелената индикация. Да си призная нито веднъж досега не съм зареждал докрай 18650 акумулатор с магнитния кабел, защото предпочитам и имам повече доверие на стандартните зарядни. Но кабела е чудесно ЕДЦ допълнение за някой от комплектите ни за ежедневно ползване, заради компактността, удобството и ниското тегло.Ако не се лъжа M2R е първият фенер на Олайт със диод Cree XHP-35HD. Той дава възможност на фенери с компактни размери да достигат нива на лумените от порядъка на 1500лм и нагоре. Вариантът на XHP-35HD e с първична оптика изразяваща се с купол над луминофора на диода. Това в комбинация с текстурирания рефлектор на M2R води до доста по-равномерно разпръскване на светлината и широчина на лъча почти колкото на TIR оптика. Големия спил и малко по-голямата далекобойност са една добра предпоставка за удобство при ЕДЦ използване, но също така и за тактическото му приложение. Фенерът дойде със доста нисък заряд на акумулатора и леко успя да ме смути в началото. Светвайки го "рамо до рамо" с M1X, почти не откривах разлика и леко се бях разочаровал. Зареждайки акумулатора до край, нещата си дойдоха на мястото и ще кажа че като сила на лъча Страйкъра е отвян повече от категорично. Понеже няма TIR оптика и лъчът е "по-събран", M2R създава впечатление че е на едно ниво по мощност с Olight H2R, който е с доста лумени нагоре, но с двойно по-нисък като стойност интензитет на лъча.

Работата с фенера и режимите е лесна и за тези които са ползвали фенери на Олайт не би представлявало трудност да се нагодят. Повечето фенери на Олайт имат почти сходни режим и начин на управление, но при M2R има и малко новости за които ще ви спомена. Те се дължат на факта че фенера е тактически и е нужно да има и тактически режим за да ни поглезят и нас феновете. Фенерът има стандартен режим, който да е лесен за използване от обикновения потребител.


Conventional mode(Стандартен режим):


•При стандартния режим почти няма изненади, освен това че за разлика от M1X Striker при M2R страничния бутон служи за включване на фенера, а при M1X с него можеха само да се "превъртат" различните режимите. Това означава, че фенера може да се включи, както от страничния, така и от задния бутон. Разликата е там че със задния бутон има достъп само до моментален и постоянен Турбо режим и нищо повече(тактикул демек).


•Със страничния бутон се изреждат режимите чрез задържането му в следната последователност - Нисък - Среден 1 - Среден 2 - Висок. За да достигнете до Турбо режима е нужен двоен клик от Силния режим. Ако сте на някой от по-ниските режими двойния клик ви води автоматично до Високия(700лм)режим. Чак след достигането му е възможен достъпа до Турбото чрез двойния клик. Т.е ако сте на Нисък или Среден режим е нужно два пъти по два клика за да отидете до Турбото. Всеки от зададените режими има памет, при Турбо режима паметта е за десет минути, след което фенерът се включва във Силния режим. Страничния бутон има сигнализация за разреден акумулатор и тип брайлова изпъкналост за по-лесно напипване в тъмното.


•M2R има и Moonlight режим, достъпа до не го е чрез задържане за секунда на страничния бутон. След това режимите се изреждат в следната последователност - Мунлайт - Нисък - Среден 1 - Среден 2 - Висок - Нисък.*Режим 1(Турбо): 1,500~700 лумена - 3 минути~110 минути (Турбо режима сваля от 1,500 до 700 лумена за 3 минути с цел предотвратяване на прегряване).
*Режим 2(Силен): 700 лумена - 2 Hours
*Режим 3(Среден 2): 250 лумена - 6.25 Hours
*Режим 4(Среден 1): 60 лумена - 20 Hours
*Режим 5(Нисък): 15 лумена - 70 Hours
*Режим 6(Мунлайт): 1 лумен - 25 Days
•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Мунлайт режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим. Понеже резбите са анодирани, фенерът има и механично заключване, чрез отвиване на задната капачка.


Enhanced tactical operation modes(Тактически режим):


•При тактическия режим работата със страничния бутон е същата, както по-горе описаното. Единствената разлика е че когато се задържи задния бутон и същевременно се натисне и страничния се получава едно бързо премигване, сигнализиращо смяната на Стандартния режим за ползване с Тактическия и обратно.


•При тактическия режим с бързо натискане се включва Турбото, а със клик Стробоскопичния режим. Стробоскопичния се изключва веднага, когато отпуснете бутона, въпреки че е натиснат с постоянен клик
В заключение ще кажа че от Олайт най-накрая ни зарадваха с по-различен нов продукт. Фенерът е много добро решение за ЕДЦ, даже бих казал че е по-добър ЕДЦ фенер отколкото тактически такъв. Чудесен спътник в тъмните вечери и когато токът видиш ли спре, страхотен избор при туризъм, лагеруване и къмпингуване. Всичко това заради чудесните презареждащи функции и наличието на компактен, лек и качествен кабел за зареждане. В общи линии ако теглото не е пречка е за предпочитане пред моделите S2 и S30R III. За мое съжаление дифузерите от S-серията не пасват на големината на рефлектора и явно ще трябва Олайт да правят специални за тази серия. Като тактик фенера си има своите предимства и недостатъци, като за моя вкус основния недостатък е липсата на стандартен гумен заден бутон. Но пък това би променило изцяло концепцията и името на фенера. За финал ще кажа че като управление и мощност M2R е това което Olight M1X Striker, трябваше да бъде през настоящата 2017 година!


Благодарности на Андрей и Олайт-БГ за предоставената ми бройка за ревю.
 

10
Ножове и остриета / Benchmade 560 Freek
« -: септември 19, 2017, 11:50:36 pm »
Здравейте колеги, скоро не съм правил "ревю" на нож :D, така че днес ще изненадам вас и себе си с едно такова на Benchmade 560 Freek. Както знаете имам афинитет(и то заслужен) към Бенчовете, затова ще започна с лека предистория на тази толкова популярна марка ножове.

Бенчмейд е създадена благодарение желанието на Лес де Асис да подобри любимите му от детството ножове тип "пипирудъ". Желанието на Лес било този тип ножове да бъдат произведени от топ материали и с най-модерна производствена технология. Благодарение на техническото си образование той успял да осъществи този си проект и създал модел на така желания от него нож. По-късно се среща с Виктор Анселмо, който му помага в самата изработка на прототипа. Ножът е завършен в гаража на Лес.

Стартирайки фирмата си Bali-Song Inc., отначало тя се занимавала предимно с изработката на ръчно изработени и къстъмизирани ножове тип пеперуда, a Джоди Самсън изработвал остриетата.Ножовете стават доста популярни еволюирайки до Bali-Song: The model 68.

През следващите седем години фирмата произвежда фиксирани и сгъваеми ножове под името Pacific Cutlery Corporation. Компанията фалира, но година по-късно на бял свят се появява Benchmade. Лес избира точно това име защото е считал че неговите ножове ще са в нишата между така наречените "hand-made" и "factory-made" продукти, т.е правени на пейката. Въпреки че частите се правят машинно, голяма част от сглобяването им и заточването се прави на ръка.


И след това лирично отклонение е време да ви занимая и с ножа на който е кръстено представянето. Моделът 560 Freek беше представен в началото на годината на Shot Show 2017. Заедно с модела 590 Boost минаха някак под радара на цялата дандания при представянето на новите модели от каталога на Бенчмейд. Всичко това е заради липсата на голямо име в дизайна на ножа и липсата на лъскави и крещящи материали за изработката му. Вместо да бъде обект на засилен медиен интерес, ножът бавно и тихо си заслужи интереса и уважението на надежден и практичен инструмент. По тази причина, а също и заради приликата си с любимия ми Ритърски Грип 552, привлече и моето внимание на момента.

Ножът е перфектен за ежедневно носене, а също така би бил чудесен помощник ако сте на къмпинг или излет. Ниското тегло от едва 106 грама ще направи така че носенето да не причинява излишен дискомфорт и да не се усеща в джоба. Към всичко това добавете и любиматата ми форма на острието Дроп-поинт и всичко си идва точно по местата. Допълнителен плюс за мен е и ясно изразената "рампа" с насечка за палеца, която добавя още по-голяма стабилност при използване. Заради Дроп-поинт скоса върхът е достатъчно здрав, което е за сметка на пробивността разбира се. Въпреки относително по-дебелия клин, ножът реже страхотно благодарение на високо изнесеното си скосяване, което минава точно под пина за отваряне. По мои наблюдения скоса е по-повдигнат от този на Ритърския Гриптилиън, а клинът е една идея по-тесен и смело мога да заявя че е по-добър резач от Ритъра. Острието също така е осезаемо по-дълго(91мм vs 86mm). Това също е плюс за резливостта, както и за усещането за по-пълноценна "сгъвайка". Финиша е лъскав стоунуош и стои доста добре чисто естетически. Ако не искате да ви остават отпечатъци от пръсти или поне не толкова забележими, ножа се предлага и в специален вариант тип "Жейсън Борн" ;D, с тъмно покритие. Стоманата е така често срещаната и добре работеща S30V. Понеже Бенчмейд я работят добре, тук поводи за оплаквания и притеснения не би трябвало да има.


Острието лети благодарение на обожествявания от мен Аксис-лок. С ръка на сърце заявявам, че не е имало и скоро няма да има по-читаво заключване от Аксиса. Достатъчно здрав, адски удобен и елементарно лесен за използване. Приятелски настроен към леваците като мен и доставя невъобразимо удоволствие при употреба. Какво повече е необходимо за един нож, който се явява основно помощник на фиксирания такъв. Както винаги острието контактува на фосфор-бронзови шайби и тук изненади няма. Фрийка дойде със зверска острота, много добре центриран и без грам от типичния за Аксис ножовете луфт. Скосяването също е равномерно и всичко това ми докара една доста доволна усмивка на лицето. ;D
Част от ниското тегло е благодарение на дръжката, която за разлика от тази на Гриптилиъните е двукомпонентна. Основната и по-голяма част на дръжката е от черен, плътен и гумиран материал наречен Versaflex. Тя заема частта от дръжката, която контактува с дланите, а останалата част, която контактува или би контактувала с клипса е от материал наречен Grivory. На допир наподобява пластмасата от дръжките на Гриптилиъните. Той е със сив цвят и освен за по-добра естетика, служи и за по-лесно приплъзване на клипса при вадене от и закачане към джоба. Дръжката е удобна и би паснала на повечето размери ръце, а "гумата" създава отлично сцепление с дланите. Единствено ме притеснява, че с времето би се наслоила мръсотия по гумирания материал.

Един от малкото недостатъци е клипса. Формата на "ху..ва глава" или както обичат да я наричат - стреловидна, винаги ми е била най-недолюбвана от всичките модификации на бенчовите клипсове. При по-усилено използване би се забивала в пръстите при захвата. Клипсът може да се поставя двустранно за tip-up носене, което си е стандарт за повечето аксис бенчове.
Една от слабостите които се коментират от феновете на Бенчмейд са много късите линери, които ми е трудно да нарека такива. Те са два пъти по-къси от тези на Гриптилиъните, а както знаем точно късите линери са причина за голяма част от недоволството към Гриптилиън серията. Именно с допълнителното скъсяване е постигнато по-ниско тегло, дори и от това на Гриптилън. Снимката е от интернет!


 За мен повод за притеснение няма, освен ако няма да изсичам гората по поръчка на Негово величество нашия цар. Реално според мен единствения сериозен недостатък се явява гадния клипс и като по-малък отчитам възможността за зацапване на гумената част на дръжката.


В заключение ще кажа, че Freek и Boost са единствените две сгъвайки които са привличали вниманието ми последната година и нещо. Супер практичен дизайн, Аксис и пак Аксис. Супер ниско тегло и липса на всякакви изгъзици от рода на флипери, титан и карбон, чисто и просто нож който да използваш. А не да въздишаш влюбено по него и лъщящо-крещящата му външност и непрактичност. Смело заявявам, че Freek е най-добрия нож на Бенчмейд от последните две години. Амин!

11

Привет колеги, вече съм правил представяния на тактическите раници от серията Rush на 5.11, съответно моделите Rush 24 и Rush 72. Ето че ми изникна възможност да "ревюирам" и най-компактния модел на серията 5.11 Rush 12. Раничката не е моя, а ми беше дадена за тест от колегата Dellman и негова е благословията да я представя на вниманието на Блейдфорум. Някои снимки са от Интернет и предварително се извинявам!

Раницата е представител на тази иконична серия раници, които са се превърнали в нарицателно за този тип екипировка, без разбира се да претендират че са най-доброто на пазара. Rush 12 както се досещате по номера на модела (12), подсказва че предназначението на раницата е да събере провизии и всичко необходимо за да изкарате половин до един ден на открито. Разбира се раницата е достатъчно добре проектирана и предлага възможности за окомплектоване и за малко по-продължително време, имайки в предвид и времето навън.

Както съм споменавал и преди, за ходене на работа използвам Rush 24, която макар и малко по-голяма ми върши доста добра работа, но за много хора би била твърде обемиста за всекидневни нужди. Тук на разположение идва и модела с числото 12. Размера на (Rush 12) е колкото на стандартните раници за лаптопи, но предлага по-големи възможности за разпределение на ЕДЦ екипировката ви за през деня в градски условия. Отделенията са достатъчно големи и предлагат достатъчно място предвид размера. Но понеже аз съм свикнал с тези на Rush 24 и съм си направил и напаснал организацията спрямо него, тези абсолютно достатъчни отделения при 12-ката ми малеят и не достигат. Ако бях започнал първо с малкия модел, това неудобство нямаше да го има и съм сигурен, че щеше да ми пасне перфектно. За тези разлики ще спомена, където е нужно при по-подробното разглеждане на организацията и устройството на раницата.

Раницата е изработена от 1050D nylon със PUx2 покритие против проникване на вода, а вътрешните отделения са от 210D nylon със PUx2 покритие. Всички ципове са YKK със пластмасови накрайници от UTX-Duraflex. Пластмасовите накрайници от Duraflex са много добре изработени и изключително удобни за използване, включително и с ръкавици.


Капацитета на модела е 21,2 литра, това е около 2/3 от обема на Rush 24. Височината е: (45,7см), а широчината е (27,9см).

Теглото е немалко за раница с този размер - 1,2кг, но предвид солидните и дебели материали от които е изработена, това е нещо нормално и разбираемо. 

Така изглежда устройството на Rush 12 по схема:

Дизайна на носещата(Yoke) система от презрамки позволява теглото на раницата да се разпределя равномерно. Дебелината и материала на дръжките също спомагат за комфорта при носене на по-тежък товар. Само хората с значително по-дебели вратове ще изпитват някакъв дискомфорт от дизайна при врата. При мене изобщо няма такъв кахър. Ремъкът за пристягане на гръдния кош е еластичен и е захванат към презрамките с така наречените C-loops, които могат да се регулират по височина или да бъде премахнати по желание. Rush 12 е изключително комфортна и чистия кеф при носенето и е доста по-голям от този на Rush 24. Още от училище обожавам носенето на раница с преметната само едната презрамка през рамо, разбираемо е че този тип носене е коренно различен като удоволствие и комфорт при двата модела на 5.11.

Закопчалки от Duraflex са вградени в презрамките с цел бързо или наложително освобождаване. Налични са и токи за колан за кръста, поради липсата на вграден такъв.

 Задната част за гърба е много добре и качествено изработена, предоставяйки добър комфорт и вентилация. Доброто сцепление се дължи на двете гумени вложки отдолу до дренажния отвор на отделението за хидратиращата система. На долната страна на раницата има и два допълнителни дренажни отвора за главното отделение.
Достъпът до отделението за хидратиращата система е изключително лесен, като за улеснение могат да се подвият назад презрамките и да се открие цялата задна част. Достъпът е чрез два YKK ципа, като в задната част на отделението има и вградена пластина за удобство, която може да се премахва по желание. Маркучът се прокарва през главното отделение и излиза през един от двата вградени отвора от двете страни на дръжката за носене. Това от коя страна да се прекара маркуча е въпрос на вкус и личен избор.
Отгоре на раницата е и подсилената дръжката за бързо вдигане, като точно зад нея се намира и малкото отделение с цип и материал подобен на полар за чупливи предмети от сорта на очила и електроника. Тук модела 24 има предимство, заради малко по-голямото отделение.

От двете страни на раницата има по един ред компресиращи колани и шест реда Molle Pals за допълнително оборудване. Липсват обаче характерните за Rush 24 и Rush 72 странични джобове. Така съм свикнал с тяхното удобство, че липсата им при 12-ката е минус за мен. В замяна на това, винаги може да се закачат допълнителни външни джобове към Моле системата от двете страни.

Rush 12:
Rush 24:


Отпред са разположени две отделения, единия от които е малкия джоб в горната предна част на раницата. При модела 24, този джоб е разделен на две части и се отваря много приятно и удобно. Разпределението му е също доста добре премислено, но при Rush 12 джоба е супер обикновен и без прегради за организация, което на мен лично не ми допада. Просто се дърпа ципа и се изсипва, това което сте решили за това отделение. От снимките ще видите какво имам в предвид.

Rush 12:
Rush 24:Под горния малък джоб се намира и голямото предно отделение за организация на вещите за ЕДЦ или друга дребна екипировка. Отпред на външната страна на отделението има велкро ленти за нашивки, както и четири реда Molle Pals за закрепяне на различна екипировка.


Джобът се отваря с два YKK ципа, като е разделен на множество отделения с цел организация на по-дребните вещи, инструменти и друга ЕДЦ екипировка. Състои се от десет организационни отделения като има два за химикали и още два държача за ключове. Всичко е подредено и много добре направено с цел удобство. Може да поберете всичко от мултитул до неща от медицинска или първа необходимост, както и фенери и сгъваеми ножове. Понеже съм свикнал с големината на отделенията на 24-ката, тези на Rush 12 ми малеят, а и са с две по-малко на брой. Въпреки разглезения ми гъз, админ.отделението на 12-ката е чудесно и би стигнало на повечето хора за градска среда на ползване.Накрая идва и главното и най-голямо отделение на раницата, то се отваря изцяло от два ципа и достъпът до него е повече от перфектен. Предната част е заета от две мрежести отделения отварящи се с ципове, като  достъпът от горе и отдолу не е наличен при този модел. Заради по-малкия размер на раницата са спестени и още две отделения, това под мрежестите два джоба за които споменах по-горе, както и малкото мрежесто отделение с цип на дъното(Rush24). Разликата ще опитам да я покажа при снимките. Основната част е доста обемна, предвид размера и позволява прилично количество дрехи и вещи по ваш избор. Има и отделение с ластик за пристягане, където може да сложите таблет, но не мисля че ще е много удачно без допълнително укрепване.
В заключение ще кажа че Rush 12 ми хареса много и за момент ми дойде мисълта да махна 24-ката, за да го заменя с далеч по-удобния за града Rush 12. Спря ме липсата на страничните джобове и размера, както и липсата на някои отделения в админ. джоба отпред. Искаше ми се раницата да е с три-четири литра отгоре като вместимост. Затова издирих моя фаворит First Tactical 0,5 Day Tactix Pack с вместимост 27 литра.

 Въпреки тези мои съмнения, модела остава една много приятна придобивка и Анатоли може само да е щастлив, че я притежава. Благодаря ви за вниманието!

12
Привет колеги, от доста време правя представяния на екипировката на 5.11, ето че е време и да разнообразим! Имам и имах почти всички раници и чанти от Rush серията на 5.11, съответно направих представяния на всеки един модел. Къде за хубаво, къде за лошо се разделих с някои от тях. Установих че най-използваната от мен раница от серията(Rush 24) ми е една идея по-голяма и взех решение да я заменя. Това трябваше да стане замествайки я с друг по размер, но със същото качество модел. Съответно раницата трябваше да бъде с поне 8-9 литра по-малка, но със същото, ако не и по-голямо количество организационни отделения. Толката( Dellman) ми помогна с няколко предложения, като ми наблегна най-много на един производител - First Tactical


И ето че след разглеждане на няколко от моделите на фирмата, стигнах именно до този - First Tactical 0,5 Day Tactix Pack. Фирмата First Tactical е създадена през "далечната" 2015 от един от основателите на 5.11 Tactical и вече настоящ изпълнителен директор на First Tactical - Дан Коста. Г-н Коста е човек с петнадесет годишен опит в този бизнес и си партнира във фирмата заедно с дъщеря си, която е и президент на First Tactical. Заедно с продуктовия им мениджър Даян Галахър, те се стремят да доставят продукти с възможно най-добро качество на специалисти по сигурността, пожарникари и наемници.
Та да си дойдем на думата и за самата раница. Бях споделил, че Rush 12 на 5.11 ми е малко по-малка за нуждите и така стигнах до модела Half Day Tactix Pack. Влиянието на Rush серията се усеща донякъде, но е мислено с цел подобрение на добрите вече идеи на 5.11. Материалите от които е изработена раницата са същите, 1000D и 500D водоустойчив найлон(кордура). Има 9 външни и 19 вътрешни отделения/джобове. Всички ципове са YKK те са със пластмасови UTX-Duraflex накрайници и такива от паракорд . Пластмасовите накрайници от Duraflex и тези от паракорд са много добре изработени и изключително удобни за използване, включително и с ръкавици. Разликата в накрайниците е с цел диференциране на многото отделения, за да се избегне объркване. Някои от снимките са от Интернет!


Капацитета е 27,4 литра при тегло от 1,74 кг. Размерите са както следва:


Главно отделение - 27.9cm L x 45.7cm H x 15.2 cm D

Задно отделение за лаптоп или калъф за пушка - 27.9cm L x 45.7cm H x 2.5 cm D

Горен малък джоб - 22.9cm L x 10.8 cm H x 2.5cm D

Скрит джоб за оръжие - 22.9cm L x 33.0 cm H x 0cm D

Предно админ. отделение - 22.9cm L x 31.8cm H x 3.8cm D

Предни ляв и десен джоб - 10.8cm L x 30.5cm H x 1.9cm DДизайна на носещата система е коренно различен от този на раниците Rush. Тук липсва така наречената Yoke система, на нейно място е разположена допълнителна дръжка за носене/влачене, която може да се премахва по желание. Това решение го виждам за първи път и е доста интересно и практично. Основната дръжка за бързо вдигане е на стандартното си място отгоре на раницата и е подсилена с допълнителни шевове.
Друго различно и интересно решение са двете допълнителни дръжки, разположени странично от двете страни на раницата. Те са от леко разтеглив материал и служат за влачене и по-добро запазване на нисък профил.

Прeзрамките са удобни и имат шест на брой от така наречената от First Tactical(LYNX™ LASER CUT PLATFORM COMPATIBLE WITH MOLLE/PALS). Те са сравнително ново решение от 500D кордура и според фирмата са до 20% по-здрави и 20% по-леки от стандартните ленти на Molle-то. Силно ме съмнява това да е така, но е факт че са достатъчно здрави и предоставят повече повърхност и места за закачане. Самото закачане на екипировката е по-стабилно и здраво. За нинджите има и велкро "палове" за емблеми и нашивки. Цялата вътрешна повърхност на презрамките е от мрежеста дишаща материя. Същото важи и за почти целия гръб на раницата, който е от същата мрежеста материя и не спарва толкова колкото Rush раниците. Също така липсват и двете гумени подложки от раниците на 5.11. Колкото и да имаше смисъл от тях, довеждаха до запарване и топченца на памучните и поларени материи.


От двете страни на раницата също има много на брой опции за закачане на екипировка - цели девет реда по височина и три ред по ширина. Липсват обаче страничните джобове, които така много ми допадаха при Rush 24.


На самото дъно на раницата има два дренажни отвора и един джоб с цип, в който да скатаете дъждобран например.
 
На гърба има един ясно изразен канал за вентилация с материя позволяваща закачане на велкро. Отзад на канала е и коланът за затваряне на най-задното отделение. То не е голямо и в него е задния твърд панел. Той може да се изважда и да се използва за импровизирана лопата, както и за също толкова импровизирана шина за врата или крайниците. От това отделение може да коригирате дължината на презрамките, но не го препоръчвам.
Закопчалки от Duraflex са вградени в презрамките с цел бързо или наложително освобождаване. Закопчалките имат и ластично покритие върху тях, което покривайки цялата закопчалка предпазва от инцидентно разкопчаване. Нужно е да повдигнете ластичното "покривало" на закопчалките за да ги отключите и освободите. Ако някоя от Duraflex закопчалките се счупи или развали, спокойно може да се замени с някоя от другите налични при компресионните колани, всички те са абсолютно заменяеми. Поради липсата на вграден колан за кръста са налични токи за такъв. First Tactical предлагат отделно колан за кръста, като опция за закупуване.
От First Tactical наблягат на една интересна особеност при компресионните колани. Те могат да бъдат разкачани и не са стационарно закрепени. Така че може да ги нагласяте спрямо нуждите си в момента.

Точно до най-задното отделение със твърдия панел е така нареченото HOOK AND HANG THRU™ SYSTEM отделение. В него има две от така наречените G-куки и се отваря с цип. Може да послужи чудесно за лаптоп. Отделението има и два допълнителни вътрешни джоба. Според фирмата производител е направено най-вече за да прокарате специализиран калъф за пушка през него, а на дъното има цип за да изкарате калъфа отдолу на раницата.Преминавайки напред откриваме и най-малкото външно отделение/джоб. То се отваря с цип и е с поларена подплата. В него е предвидено да се държат лесни за надраскване и чупене предмети, но е твърде малко и трудно ще се съберат дори очила. Аз си го ползвам за дребни предмети и кърпички за очила.


Малко пред него е и втория най-малък джоб, също отварящ се с цип и разполагащ с два реда "палсове" и велкро ленти отвън. То е без прегради, което за мен е минус. Чудесен е за компактен фенер, ключове и други дреболии.
Точно под него се намира отделението за скрито носене на оръжие, също отварящо се с цип. Отделението е удобно и дълбоко, като има велкро ленти от едната вътрешна страна за прикрепяне на кобур. В него държа един от фиксовете ми, а спокойно могат да влязат и още два.


Вървейки поред на джобовете, дойде ред и на главното админ. отделение/джоб. В него са разположени девет на брой джобчета с различни размери, като това най-отгоре се отваря с цип. Другите са различни по размер и може да поберете всичко от мултитул, неща от медицинска или първа необходимост, фенери и сгъваеми ножове. Налични са и два държача за ключове, един стационарен и един отделящ се. Липсват ми двата големи джоба от вътрешната страна на едната от преградите, те обаче са компенсирани по друг начин. Друг лек недостатък е, че главното организационно отделение не се отваря до долу.


Компенсирането на двата джоба за които споменах е чрез предните два ляв и десен джобове. Отвън на тях са разположени осем реда палсове по дължина и шест по ширина.Три реда от тях са велкро съвместими за залепяне на пачове и инициали. Вътре са достатъчно големи, като отделно имат и едно допълнително джобче вътре. Чудесно решение за допълнителна екипировка.


Говорейки изобщо за раници, едно от най-важните отделения на всяка е голямото вътрешно отделение и неговото разпределение. Отварянето е с два YKK ципа, но за разлика от Rush раниците, тук връвчиците на циповете са далеч по-тънки и това според мен е недомислица. Отделението е разделено на седем отделения с различни размери, като две от тях са подвижни джобове от мрежеста материя, като те също така са и велкро съвместими. Джобовете са с добър обем и оригинално са разположени отвътре на външната преграда. Могат свободно да се отлепят и да се преместят на дъното на отделението, което е изработено от подходяща материя за велкро залепяне. Цялото дъно е с емблемата на First Tactical. Под двата подвижни велкро джоба има двустранно отделение с два ципа за още предмети и екипировка. На двете стени странично има и две малки джобчета за други дребни предмети, където чудесно биха влезли кутии за батерии.

В заключение ще кажа, че благодарение на Анатоли направих представянето на 5.11 Rush 12. Сега по негов съвет съм един доволен собственик на един прекрасен продукт от една доста нова фирма в бранша. Въпреки че First Tactical е нов играч, той се възползва от опита на създателя си и това личи от представения от мен модел. Взети са предвид недостатъците на Rush серията и са преработени с цел усъвършенстване вместимостта, удобството и разпределението при Tactix серията. Имах големи съмнения относно новия вид лазерно изрязани Molle pals и мислех че са само търговски трик, оказа се че не съм бил прав. Те помагат за по-голямо количество точки за закрепване, стабилност и ниско тегло. Циповете вървят една идея по-трудно от тези на Rush серията, но съм сигурен че с използването, ще се разработят. Разкачащите се накрайници на компресионните колани и тяхната съвместимост с закопчалките на презрамките е друг съществен плюс. Те ви дават свобода на действие спрямо дадените ситуации, в които се намирате.

13
Привет колеги, не отдавна представихме двата нови челника на Olight, компактния Olight H1/H1R Nova и не толкова компактния Olight H2R Nova. Те са повече от чудесни продукти, но по мое мнение бяха 70% ЕДЦ фенерчета и 30% челници. От Олайт обаче не се забавиха да покажат и едно доста компактно, странно и същевременно интересно решение за челник. Това е модела Olight HS2, който с чиста съвест бих определил като стопроцентов челник. С повече подробности около него, ще ви запозная по-надолу в текста.

Челникът идва в картонена кутия, а във нея се намира и твърдата кутия тип несесер, където е и самият фенер. Комплектът се състои от:

•HS2
•Лента за главата
•Батерия
•Инструкция за употреба
•USB кабел
•Резервни скоби за кабела

 
 *Далекобойност: 85m.
 * Интензитет: 1800cd
 * Водоустойчив по IPX4 стандарта
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие. * LED: 2 x CREE XP-G2(CW)
 * Поддържани батерии: 1 x 2000mAh 3.7V Lipo
 * LED: Cree XP-G2(CW)
 * Размери: 24мм. (Дължина), 23мм. (Диаметър на главата)
 *Тегло: 115гр. (със батериите)


Твърдата кутийка в която е разположен комплекта е много приятен бонус към целия комплект и може да послужи и за малък ЕДЦ кит. За пръв път от Олайт я използваха за комплекта на Olight H1 Nova и още тогава ми допадна много, разбира се може да се поръча и отделно.
Реално HS2 е единствено главата с двата диода, кабела с превключвателя и женския micro USB порт. Главата е от авиационен алуминий с тип III с твърдо анодно покритие и много минималистичен дизайн, който се изразява и в ниското тегло. Отзад има машинно изрязани ребра за по-добро охлаждане, съответно загряването не голямо, особено когато се използва само един от диодите. Кабелът който излиза от главата е достатъчно дебел, за да устои на външни интервенции.
Челникът е перфектен за спортни дейности като бягане, както и за дейности на открито с повечко движение. Лентата е от много приятен материал и няма да дразни докато е на главата. Управлението е повече от интуитивно и не изисква да помните много и сложни режими. За самите режимите ще спомена малко по-късно.


Свикнал съм повечето челници да се захранват или от алкални/Ni-Mh батерии или от литиево-йонни акумулатори. При HS2 е наличен Ly-po(литиево-полимерен) акумулатор в правоъгълна пластмасова кутийка. Той е свързан с челника посредством micro USB конектор. Формата на мъжкия накрайник на конектора е такава че да осигурява нужната водоустойчивост по (IPX4) стандарта. Капацитета на акумулатора е страхотните 2000 mAh, които осигуряват цели 18 часа на светене. Наличен е micro USB порт за зареждане на батерията, покрит от гумено капаче.
До гуменото капаче са разположени и лед индикациите за заряд на батерията, както и син бутон. Синият бутон се натиска и тогава въпросните лед индикации светват в синьо, за да покажат нивото на заряда на акумулатора. При оставащи 10 процента от заряда се включва и звукова сигнализация за предупреждение. Тя ще издава звук в продължение на десет минути или докато не натиснете синият бутон на батерията. Акумулатора може да се зарежда, докато челника е включен.


След толкова приказки, нека спомена и най-главното, а именно двата емитера на главата на челника. Те са отличаващия го дизайн и са едно интересно решение, чисто визуално. Двата емитера са Cree XP-G2, но с две различни оптики. Едната е за далечина, а другата за широко разпръскване. Покрай двата предишни челника/ЕДЦ фенери на Olight, свикнахме на по-сериозна далекобойност, при HS2 случаят не е такъв. Диодът с оптиката за далечина свети по-скоро дифузирано, а този за широко разпръскване добавя още малко далекобойност.


•Говорейки за светенето на челника е нужно и да спомена и режимите и начина им на управление. Двата емитера с двете различни оптики имат по две нива на светене - силно и слабо. Като разбира се могат да светят едновременно и по този начин удвояват силата на двете нива - силния и слабия.


•Управлението на режимите е посредством син бутон разположен върху женската част на USB конектора. Натискайки го челника се включва, последващо натискане със задържане изключва фенерчето.•Челника винаги пали на силния режим с двата емитера работещи едновременно. Натискайки бутона за режимите, сваляте от силния на слабия режим на двата емитера едновременно.


•Двойно бързо натискане и превключвате от двата емитера на единия само. Следващ двоен клик сменя на другия вид емитер, а последващ двоен клик пак връща двата емитера обратно.


•Когато се свети само с единия от диодите, за да смените режимите му, просто натискате еднократно бутона и ще превключи на силни или слабия, според това на кой точно сте в момента.


•Бърз троен клик и влизате в SOS режима.


В заключение ще кажа че челника е добре с добър финиш и изработка и ще осигури достатъчно светлина и продължителност на светене за спорт и други дейности. Всичко това събрано в компактно тяло и с лесни и малко на брой режими.Благодарности на Андрей и фирма Olight.bg за предоставения фенер за ревю!

14
Привет колеги, преди горе долу година правих представяне на най-мощния и компактен "search light" на пазара Olight X7 Marauder. По време на неговото представяне той беше рекордьора по лумени, но за отрицателно време беше застигнат, че даже и задминат от конкурентите си. Въпреки това X7 си остана най-качествено изработения и компактен фенер в клас си. Още Януари месец по време на Shot Show 2017 от Олайт обявиха и неговия презареждаем ъпдейт Olight X7R Marauder. След близо девет месечно очакване, ето че най-накрая се появиха първите бройки.

Фенерът както писах по-горе е презареждаем ъпдейт на X7, но също така си е почти изцяло нов модел, което се дължи на немалкото на брой съществени разлики по мое мнение. За всичко това ще спомена по-надолу в представянето си.

Както и при предишното издание, новия модел пристига в същата луксозна картонена кутия, която се затваря с магнит. Комплектът не е "разточителен", но пък е абсолютно достатъчен, създава се усещането за един наистина луксозен продукт. Отваряйки кутията, първото което виждате е фенера, а останалата част от окомплектовката е събрана в картонената кутия точно до него. Няма резервни О-рингове, както и допълнителни инструменти за отваряне на фенера. Някои снимки са от Интернет!
•USB преходник (5V/4A) със USB A to Type-C кабел.
•Връзка за ръка
•Калъф
•Инструкция за употреба.
ТТ данни:

 *Далекобойност: 380m.
 * Интензитет: 36100cd
 * Водоустойчив по IPX7 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1 метър върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: 3 x Cree XHP 70 (CW)
 * Поддържани батерии: 4 x 18650
 * Размери: 129мм. (Дължина), 68мм. (Диаметър на главата)
 *Тегло: 665гр. (със батериите)


Калъфът на фенера е изработен много качествено и има прикрепен платмасов D-ring към него, като също така може да се пригоди към по-широки колани, премахвайки синята лента отзад.
Външния вид на фенера следва линията наложена от Olight през последната година със наличието на синьо на цвят PVD покритие на короната и рингчето около бутона за управление. Физическите размери на фенера са почти идентични с тези на предшественика му. Настъпили са обаче промени в дизайна, които са с цел по-голямо удобство при хват, чисто естетически и такива свързани с презареждаемите му функции. Ето и някои от разликите при X7R:

• От към представителната му страна т.е диодите, може да се види и наличието на сензора за близост.

• Бутонът за включване има вече подсветка и сензор за допир.

• Налице е и ринг в син цвят за връзката за ръка, който се изважда леко и може да се прибере отново. 

• Отзад на капачката се намира и скрития от капаче USB Type-C порт.


Снимката от Интернет показва, че при съпоставка между двата модела X7 и X7R, разликата е повече от видима и не може да става и въпрос за объркване.
Анодизацията е черна с тип III твърдо анодно покритие за по-голяма здравина, без остри ръбове и дефекти. Новия дизайн на машинната обработка е направила фенера още по-приятен на допир, а хвата по-сигурен. Каналът за бутона за пускане е още по-изразен и от това следва и по-лесното напипване в тъмното. Цялото това напипване и търсене в тъмното е компенсирано от подсветката на бутона. Тя свети в зелено, а когато  Фенерът се търкаля по гладки повърхности, почти толкова лесно колкото и предишния модел. Разликата е там, че когато му бъде сложена връзката за ръка, всичкото това търкаляне ще е почти невъзможно.
Когато беше обявен модела Olight X7 Marauder с неговите невиждани до тогава 9000 лумена, всички бяха доста впечатлени. Настоящия Olight X7R Marauder разполага с 33% повече лумени т.е цели 12000. Но пазарът и технологията така се развиха през изминалата година, че тези 12000 лумена не постигат вече така желания "wow" ефект. Диодите са три на брой Cree XHP-70 със бяла студена светлина, всеки със свой собствен текстуриран рефлектор. Единственото за което може да се съжалява е липсата на новата версия на диода XHP70.2 и на модел с неутрална бяла светлина(засега). Въпреки това цялата тази мощност в това доста компактно за класа си тяло си е едно адско добро постижение. Имайки предвид и безупречната изработка, получавате един страхотен продукт на съответната цена разбира се.
За да постигнете всичките тези лумени(12000), са ви нужни и високотокови акумулатори с поне 8А. При Olight X7 това се постигаше с четири на брой 10А 18650 акумулатори, споменавам тях, защото са с най-добър капацитет. При "овърклокнатите" издания на X7 беше желателно да си осигурите и акумулатори с по-висок ампераж, с цел постигане на още по-висок резултат. Бяха необходими и акумулатори с изпъкнал положителен терминал, а даже за предпочитане беше да са и без защита(мое мнение).Настоящия Olight X7R тези проблеми не го касаят, защото му е осигурен фирмен акумулаторен кит, който за съжаление не може да се премахва свободно. За да бъде премахнат е нужен специален инструмент, който не е наличен в комплекта. X7R е окомплектован с 4А зарядно, то отдава пет волта посредством USB-A - Type-C кабел. Според Олайт зарядното е до три пъти по-бързо, отколкото стандартните USB зареждаеми фенери. Зареждането на напълно изхабената батерия отнема от 3ч и 30 мин до 3ч и 45 мин.Както бях писал по-горе, отзад на капачката се намира и USB порта за зареждане, който се открива и скрива със завъртане на капачката. Порта за зареждане има и подсветка, която свети в червено по време на зареждането и съответно светва в зелено, когато то е приключило. Именно на този USB порт се дължи и по-ниската IPX7 стойност за водоустойчивост.Преди да опиша и как се работи с фенера и режимите му, ще споделя и за двете му специфични особености касаещи сензора за допир на бутона и сензора за близост при диодите:


• Сензора за допир при бутона за включване се активира с потупване или разклащане и подсветката започва да свети с ритъм наподобяващ забавен сърдечен ритъм. Това помага, когато хванете фенера в ръка и бутона започва да свети с бавен ритъм в зелено и съответно в червено, когато е слаб заряда на акумулаторите. Така винаги ще е лесно да намерите бутона в тъмното. Подсветката на бутона не е активна при заключен фенер.

• Сензора за близост е разположен във главата до рефлекторите на диодите. Когато фенерът е в по-силните режими и го доближите до по-тъмна повърхност, след три секунди яркостта се сваля до 380 лумена. Когато го отдалечите, автоматично се връща на зададения му режим. Всичко това е с цел да не си подпалите екипировката в която държите фенера, ако сте го забравили на по-висок режим.


Работата с фенера и режимите е познатата от X7 и Baton сериите:


• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност и повторяемост: Режим 5(Нисък) - Режим 4(Среден) - Режим 3(Силен)За всеки от тези режими фенерът има памет.


•От включено и изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства Турбо(7000лумена) режим. С последващ бърз двоен клик от Турбо режима се влиза в Turbo S(12000лумена) режим. Тези два режима нямат памет и след изключване на фенера от двата Турбо режима, той се включва обратно в Силния режим(3000лумена).


•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.


•За най-слабия Режим 6(10 лумена) от изключен фенер задръжте бутона натиснат за повече от една секунда. Този режим също има памет. За съжаление липсва истински режим тип светулка.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства най-Ниския режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в най-Ниския режим.

В заключение ще кажа че Олайт за пореден път представят изключително качествен продукт с доста тясна насоченост. Като усещане при работа, допир и чисто естетически, фенерът е крачка напред спрямо прешественика си. Олайт са се вслушали в клиентите си и са направили възможно и закачането на връзка за ръка, което е изключително важно при този клас фенери.

+Много светлина от сравнително компактно тяло
+USB type C
+Познато управление
+Сензори за допир и близост
+Добра терморегулация

-Не могат да се използват нормални 18650 акумулатори
-Няма Moonlight режим
-Засега няма версия с Неутрална бяла светлина
-Не може да се заменя акумулаторния кит от обикновения потребител


Ако съм пропуснал нещо или объркал, ще го добавя в последствие в коментарите. Надявам се да ви е било приятно!

Благодарности на Андрей и фирма Olight.bg за предоставения фенер за ревю!

15
Привет колеги, ето и моите пет стотинки относно новия челник/Е.Д.Ц фенер Olight H2R Nova. Преди  месеци беше премиерата на новия и изключително компактен челник на фирмата Olight - Olight H1/H1R Nova. Той остави доста добри впечатление във феновете и затвърди доброто име на марката. Но поради факта че все пак рънтайма на светене не беше чак толкова впечатляващ(особено с акумулатори от типа 16340), на бял свят се пръкна и по-големия и значително по-мощен събрат Olight H2R Nova

За разлика от предишния модел, това издание идва в не толкова стандартна за Olight картонена опаковка. Лично на мен ми допада, защото създава едно по-премиум усещане.

Окомплектовката включва:


•Фирмен 18650(3000mAh) акумулатор
•Лента за глава с гумиран крепеж и магнит
•50см Micro-USB Cable
•Инструкция за употреба на български.
•Наличен е и изолиращ филм, който пречи на акумулатора да прави контакт.
ТТ данни:

*Далекобойност: 153m.
 * Интензитет: 5850cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP50(NW)
 * Поддържани батерии: 1 x 18650, 2 x CR123A, 2 x 16340
 * Размери: 110мм. (Дължина), 25мм. (Диаметър на главата)
 *Тегло:64гр. (без батерията), 112гр. (с батерията)

Olight H2R Nova се предлага в два варианта със Студена и Неутрална светлина. Kой от двата е по-добър е въпрос на предпочитания и вкус. За себе си избрах варианта със неутрална светлина, така че ще се придържам към него в представянето на модела. Изработката е на най-високо ниво както винаги, дизайна е сравнително компактен и много приятен на външен вид. Алуминият от който е изработено тялото е анодиран и със много добра здравина, липсват дефекти и остри ръбове. Като размер фенерът е почти двойно по-дълъг от H1/H1R Nova.

За моя вкус е тежичък за челник, но и в никакъв случай неизползваем, просто малкия H1/H1R е далеч по-комфортния вариант за челна лампа. Аз го възприемам като ЕДЦ фенер на първо място и чак тогава като челник, дори от Олайт признават това с надписа отпред и отзад на кутията:Фенерчето е много практично за използване и без лентата за глава, тъй като с прикрепения към него клипс може да си го сложите на предния джоб на дрехата или на джоба на панталоните(макар и да е странно). Друг начин за закрепяне е на Моле системите на раниците и по-специално на техните презрамки. Тук на помощ идва и новия дизайн на клипса, който улеснява поставянето във всички посоки и е едно добро нововъведение. Единствената ми забележка е че искам да е по-стегнат, отколкото е в момента.

Резбите на капачката отзад също са анодирани и това означава че фенера освен електронна блокировка има и механична такава. В тон със S-серията е наличен и магнит на дупето на фенера, като от там се осъществява и зареждането на фирмения 18650(3000mAh) акумулатор. Ориентацията на акумулатора е в посока капачката на челника, като плюса и минуса са изведени отпред, което е свързано с зареждането на батерията. Само и единствено специализираните за модела акумулатори са съвместими със зареждащия кабел с магнита, като това се отнася и за акумулаторите от моделите S2R и S30RIII. Моделът е напълно съвместим с всички 18650 акумулатори с изпъкнал плюс, които може да зареждате спокойно с външни зарядни, но не и в тялото на челника. Високотоковите акумулатори са за предпочитане защото само с тях ще може да подкарате максималния режим.

Говорейки за акумулатора на фенера, трябва да споменем и гъвкавия кабел с магнит, чрез който се осъществява зареждането. Магнита е достатъчно силен и жадно се впива отзад на капачката. Силата на тока за зареждане е 1А и целия процес отнема 4 до 5 часа, при положение че батерията е достатъчно разредена. H2R е съвместим и с малката док станция Olight Micro-dock III. По време на зареждане свети в червено и в зелено при зареден вече акумулатор. Тук има една подробност, която не е указана в упътването, а тя е че индикацията светва в оранжево, когато контакта между магнита на кабела и дупето на капачката не е добър. Извинявам се за кофти снимката с индикацията на зареждащия кабел!

Диодът с който е оборудван челника е Cree XHP50(NW) и свети със(4800К) Неутрална бяла светлина. Лъчът на TIR оптиката разпръсква светлината много плавно и нашироко, което е просто перфектно за осветяване на обекти на близка дистанция, а с тази си мощност и сравнително надалече. Цвета на лъча е страхотен на високите режими, като на ниските е леко зеленеещ, без това да пречи по какъвто и да било начин. Моделът със студена бяла светлина ще е по-ярък и светъл, като определено е по-впечатляващ, но всичко опира до вкуса на потребителя. Ако челника се използва за кеф, спорадично светене и "надсветване" с други фенеромани, то студената светлина е за предпочитане. Ако обаче се използва често и за работа, неутралната светлина ще ви осигури необходимия комфорт за очите. На ниския режим и Муунлайт-а се наблюдава слабоизразен ШИМ, той обаче може да се види единствено на включена камера на смартфон примерно.


Управлението се осъществява с бутона отгоре на главата на фенера. Той е от гумиран материал, широк и удобен за ползване, със синьо рингче около него. Понеже е по-ниско от нивото на ринга(не е изпъкнал), инцидентното му натискане е доста трудно. За разлика от H1/H1R бутонът е под лек наклон с цел улесняване достъпа на пръста при опериране с него.
Работата с режимите е интуитивна и доста опростена, като тя почти изцяло преповтаря тази с компактните модели от S-серията. Турбо режима има плавно включване и изключване на светлината, което се предполага че трябва да улесни привикването на очите към по-силната и ярка светлина на най-силния режим на фенера.


Лентата на челника е с тъмни окраски като тази на H1R. Тя е удобна и приятна на допир и има допълнителна презрамка отгоре заради по-високото тегло на фенера. Крепежа е магнитен и с гумена лентичка за допълнително закрепяне, без да има нужда да се махне металния клипс преди това. Коригирането на ъгъла на светене е много лесно и приятно. • За включване и изключване се използва бутона, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност и повторяемост Слаб - Среден - Силен. За всеки от тези режими фенера има памет.

•За пускане на SOS режима е нужно бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.

•Достъпът до Турбо режима е чрез бърз двоен клик независимо дали фенерът е включен или изключен. Турбото има памет за 10мин, след което превключва на Силния режим. А рънтаймите са както следва:


•За Лунен режим, при изключен фенер натиснете и задръжте страничния бутон за една секунда. Този режим има памет.

•За да се активира електронната блокировка, се задържа бутона натиснат за повече от секунда. Преминавайки през Moonlight режима фенера се блокира. Като в блокирано състояние след натискане на бутона, фенера кратко пресветва. След последващо задържане на бутона за повече от секунда, фенерът се отблокира в Moonlight режима.


В заключение ще кажа че Olight H2R Nova е един чудесен и качествен продукт и приятен ъпгрейд на H1/H1R Nova. Давайки в пъти по-големи рънтайми на светене и изключителна мощност. Всичко това идва за сметка на по-високото тегло и размери, но за съжаление перфектно щастие няма.

Страници: 1 2 3 4 5 »