Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Marcinkov

Страници: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
31
Привет колеги, днес на вашето внимание ще представя един не толкова популярен, но пък интересен модел - Olight R50 Seeker. Предишния модел R40 мина някак незабелязано и тихо и надали някой го помни изобщо, та от Олайт са решили да възродят или поне да повдигнат интереса към презареждаемата Seeker серия. Това доколко и дали са успели само продажбите ще отговорят.

Фенерът идва в доста луксозно направена кутия, която подчертава намерението на Олайт това да бъде нещо като премиум продукт излъчващ ексклузивност и най-високо качество. Кутията се затваря с магнит и съдържа самия фенер, както и отделна картонена кутия за аксесоарите му. Те са както следва - микро USB кабел за зареждане, AC адптер, връзка за ръка и инструкция за употреба. Към комплекта е включен и фирмения 26650 4500mAh акумулатор със защита. За съжаления не се предлага калъф за носене, което е пропуск за мен.
ТТ данни:

 *Далекобойност: 297m.
 * Интензитет: 22000cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1 метър върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XHP 50 (CW)
 * Поддържани батерии: 1 x 26650
 * Размери: 133мм. (Дължина), 32мм. (Диаметър), 42mm. (диаметър на главата)
 *Тегло: 255гр. (със батерията)


Фенерът наподобява в известна степен Батон серията, само че на стероиди, предлагайки добре познатото ни синьо PVD покритие на вътрешната страна на короната и синия ринг със същото покритие около бутона за управление. По този начин фенерите на Олайт стават разпознаваеми и имат собствено и отличимо от другите марки излъчване.Анодизацията е черна, а надписите са ясни на черния фон. Накатката не е агресивна, но въпреки това фенера стои стабилно в ръката, за съжаление фенера се търкаля изключително лесно по гладки повърхности. Бутонът за управление е от същия гумиран материал като при Baton серията и е удобен за използване и работа, като инцидентното включване е трудно. Бутонът има червена LED индикация за нисък заряд на акумулатора, която започва да свети постоянно при 30% заряд, като към края вече започва да премигва до пълното изтощаване на батерията. Някои от снимките са от интернет:Зареждането е от USB входа на капачката и за целта от Олайт са включили специално изработен за модела 26650 4500mAh акумулатор със защита, чийто плюс и минус са в задната и част. Фенерът ще работи перфектно със всеки един flat top(плоска площадка на плюса) 26650 акумулатор, но ще може да се презарежда вътре в тялото само с включения в комплекта. Има голяма вероятност фенерът да не работи с по-дългите защитени 26650 акумулатори. Зареждането е с 1А през по-голямата част от времето(въпреки че адаптера поддържа до 2А), като към края пада до 0,3А, като всичко това отнема около 6,5 часа за пълно зареждане на батерията.Част от снимките са от интернет:

Гуменото уплътнение на капачката отзад, което служи за защита на USB порта е добре изработено, но все пак си остава най-деликатната част от водоустойчивостта на фенера и трябва винаги да се проверява дали е уплътнило добре. На капачката отзад има също и червено/зелена LED индикация за статуса на зареждане. Съответно по време на зареждане свети червената индикация, а при пълно зареждане светва зелената такава. Може да се използва и в положение свещ. Снимките са от интернет:
От снимките не може да се придобие представа за реалните размери на фенера, но ще ви кажа че ме изненада колко приятно компактен е всъщност и как добре стои в ръката, Както споменах, все едно държите напомпан Baton. Използвания диод е CREE XHP-50, който се явява втори по големина в йерархията след CREE XHP-70. Може да очаквате голямо количество лумени, широко осветяване в тандем с набраздения, немалък и сравнително плитък рефлектор, както и прилична далекобойност. Наличието на този диод предполага и използването на високотокови акумулатори. Фенерът свети изключително силно в турбо режима, като осветява супер нашироко и ярко голяма площ. Светлината на лъча в по-ниските режими е по-жълта, което пък е приятно и пази очите.
На снимката може да видите и времената за светене, спрямо режимите на фенера.
Работата с фенера и режимите е познатата от тази с Baton сериите:


• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност и повторяемост: Режим 4(Нисък) - Режим 3(Среден) - Режим 2(Силен)За всеки от тези режими фенерът има памет.


•От включено и изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства Режим 1(максимален или Турбо). Той се запаметява за време от 10 минути, след което фенера се включва от средния режим.


•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.


•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Ниския режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим.


В заключение ще кажа че фенерът е адски готин и симпатичен на външен вид и много удобен за държане, свети брутално и нашироко и е перфектен за разходки в тъмното. Въпреки голямата батерия е много по-компактен от очакваното и това прави впечатление. Като недостатъци ще спомена - липсата на калъф, лесното претъркулване на гладки повърхности, немалката му цена и отсъствието на истински слаб режим или както го знаем Moonlight. Като цяло перфектен фенер за хора които държат на фенер със сравнително компактни размери и добър рънтайм на всички режими.


Ако нещо съм изпуснал ще бъде добавяно в последствие. Приятен ден на всички!
Благодарности на Андрей и Олайт-БГ за предоставената ми бройка за ревю.

32
Ножове и остриета / Re: Lion Steel Molletta M4
« -: октомври 06, 2016, 07:48:59 pm »
По-големия М5 замина при приятел. Така че съм уравновесил положението.

33
Ножове и остриета / Lion Steel Molletta M4
« -: октомври 06, 2016, 01:18:41 pm »
Здравейте колеги, когато преди няколко месеца Lionsteel показаха новия си модел М4, вече знаех че, каквото и да става, трябва да го имам този нож. Затова сега съм щастлив че мога да го представя на вашето внимание.


 Ножът е по дизайн на Michele "Molletta" Pensato, както и немалко други модели на Lionsteel.
 Поради липсата на количества през последните месеци беше изключително трудно да се закупи, което се дължи или на много голямо търсене или на проблеми на фирмата при производството на модела.

 Lionsteel M4 се явява мини клонинг на Lionsteel M5, което всъщност прикова вниманието ми към него, също както и баланса между елегантност и функционалност в компактни размери. Напоследък залитам по фиксираните остриета и много ми се искаше компактно такова, което да мога да нося в чантата си през есенния и зимния сезон. Благодарение на Манли и най-вече на един невероятен човек(заради когото форума цъфти), се сдобих с така желания фикс за ЕДЦ. В мен обаче си остана любовта по един изтърван от мене фикс, а именно Benchmade Rant 515 Drop point, който изпуснах заради тъпотия, неразбиране и залитане по сгъваеми ножки. Тази форма на острието ми е любима още отначало и поради това си взех и модела M5, а ето че преди 3-4 месеца жабарите от Lionsteel показаха и малкия му вариант, който тайно ми напомняше за мини версия на Rant-а на Benchmade. Това ме подлуди веднага, съответно аз подлудих няколко колеги за съдействие, като най-много го отнесе колегата Евго. Той беше добрия вестоносец и куриер едновременно, за което хиляди благодарности.


 Понеже съм правил представяне на М5 доста от нещата валидни за него се отнасят и за М4. А то е че ножа е full tang със satin финиш и Saber grind скосяване на острието, чиято дължина е 95мм. Предвид финиша, ножът е магнит за пръстови отпечатъци, но аз винаги съм предпочитал него заради галещата окото визия на острието. Рядко съм се радвал толкова на нож, но този е олицетворение на всичко, което харесвам и е един сбъднат блян да го наречем.Ето и ТТ данни на ножа:

Обща дължина: 205 mm.
Дължина на острието: 95 mm.
Дебелина на клина: 4 mm.
Тегло: 180 гр.
Дръжка: G-10.
Стомана: M390 Satin финиш.

 Ножът пристига в простичка картонена кутия. Разновидностите на модела М4 са с чирени от - маслина, cocobolo, орех и G10 в комплект с кафява кожена кания, ръчно ушита в Италия. Канията е изработена много качествено, като единствено не ми се връзва кафевия и цвят с моя вариант с чирените от G10. Тук някакси повече би му отивал черен цвят на канията или дори кайдексова такава, но пък ножа пасва по перфектен начин в нея.


 Външната линия на ножа е постигната чрез заобляне на всички ръбове на танга и гърба на острието. Това прави държането му в ръка доста приятно и удобно, но пък затруднява използването му в тандем с магнезиева запалка, ако ситуацията го налага.


 Дръжката е с чирени от G10 с 3D обработка и текстуриране за по-добър хват и сцепление, тя е много удобна и е с дължина от 110мм, която позволява добър захват за повечето типове ръце. Чирените са захванати с два метални торксови(№8) болта и са лесни за поддръжка и почистване, налична е и дупка за връзка за ръка. Балансът е малко зад първия болт на дръжката. Търсих във сайта на фирмата, дали е възможно закупуването на допълнителни чирени от другите разновидности, но не намерих, възможно е и да не съм догледал все пак.Стоманата на ножа е праховата М390, но липсва информация на колко Рокуела е "опечена". Някъде се предполагаше че е на 60-61HRC, но няма никакво официално потвърждение от производителя за това. За сметка на това ножът бръсне от кутията и мога да кажа само добри думи за качеството на заточката. За мене стоманата не е от някакво специално значение, даже бих предпочел да е от любимата ми Д2, защото цената щеше да е малко по-разумна. Предвид това че използвам ножовете рядко, за мен няма никаква разлика между страхотната Д2 и така прехвалената М390 и вярвам че е използвана именно тя(М390), за да може зарибените ножомани като нас да ахкат и охкат от възбуда. Не мога да отрека обаче, много по-добрата корозионна устойчивост на стоманата на Бьолер, което за нож от този ценови клас си е огромно предимство.  Патриота от Д2 на Манли за половин час да го забравиш неизбърсан и патината не ти мърда, за М4 това за мен е неприемливо предвид страхотния satin финиш.


 Както по-рано споменах, ножа е трудно, да не кажа почти невъзможно да бъде използван за палене на огън с магнезиева запалка и въпреки това би бил един страхотен компактен помощник при излети, къмпингуване и туризъм. Цепене и батонинг са за в краен случай, в случай че нямате нещо по-голямо под ръка и ситуацията е спешна. Ножът реже доста прилично въпреки по-дебелото скосяване, тук Патриота се справя малко по-добре.

 За да завърша, ще кажа че в моите очи ножа е съчетание между италианско качество, изящен дизайн и красота примесени с джентълменско и дори леко тактикъл излъчване. Още не мога да му се нарадвам след толкова дългото чакане.

 Надявам се да ви е било приятно, желая здраве на всички!

34

В по-горните постове колегата Делман ме помоли да направя сравнение между този модел на 5.11 и моделите на Макспедишън и Hazard 4. Понеже нямам модел на Макспедишън ще се наложи да сравня 5.11 Rush Moab 6 със Hazard 4 Tonto. Понеже тук ще изложа само и единствено моята гледна точка, това ще означава че ще има немалки разминавания с вкусовете и предпочитанията на колегите от форума за този тип ЕДЦ. Затова се чувствайте свободни да допълвате, критикувате, както и да добавяте мнения и впечатления относно други подобни модели ЕДЦ чанти. Ако модераторите решат, може да отделят този пост като отделна тема, аз реших че не е нужно да пълним форума с множество теми за едно и също.Ще започна съпоставката с лицевите части на двете чанти:
Както е видно разликата е огромна и в различни случаи предимството е за единия модел, в друг за другия. Що се отнася за възможността за лесен и бърз достъп до предното отделение тук нещата са равни и почти еднакви, предимство има модела 5.11 заради по-големия и практичен преден "отсек", който е и по-добре разпределен и може да побере и сортира далеч повече предмети. Този на Hazard 4 e по-минимализиран, но и също толкова удобен за използване.

Дръжките и на двете са много добре направени и здрави, като тази на Hazard 4 лично за мен е по-избараната и има два пластмасови D-ринга от двете страни за закачане на различна екипировка, както и за презрамката.

Предната част на Tonto модела, представлява и капак за по-задните отделения. Това макар че си е екстра, в някаква степен допълнително усложнява боравенето и стигането до тях, поради това че трябва първо да откопчееш закопчалката отпред. При 5.11 тази усложненост липсва, като дори модела има скрит джоб с велкро лента за пистолет. Също така има и малък джоб за по-чупливи предмети и техника с поларена вътрешност.


Ето така изглеждат и отделенията под капака, които са в плюс за модела на Hazard 4. Под капака е Моле системата за закачане на екипировка, което носи със себе си и предимството за скрито носене на по-резливи предмети. При 5.11 Моаб това е неудобно(мое мнение), съответно тази екстра на Тонто модела е много добра в условията за забрана за носене на 'хладно" оръжие. Скрития джоб при 5.11 не е много практичен в този случай, но пък не е и лошо решение за зор-заман.


За разлика от 5.11, където достъпа до отделението под формата на органайзер е приятно и лесно, това на Hazard 4 е по-енергоемко за достигане. За сметка на това пък е много добре изработено и двете ленти за поддържане са страхотно допълнение и екстра, същото важи и за прозрачния винилов капак. Там спокойно можете да държите карта или медицински екстри, както е в моя случай. Отделението е страхотно като разпределение и функционалност, това на 5.11 не му отстъпва и е по-лесно за достъп в пъти.
Стигаме и до главните отделения, въпреки че това на Hazard 4 е много добро, лесно за достъп и добре разпределено, то тук явния победител е 5.11 Moab 6. Отделението е повече от огромно предвид размерите на чантата, предоставя добри вътрешни джобове и пак ще повторя огромно количество пространство. Там спокойно може да съберете каквото ви е нужно, че даже и много отгоре и пак да ви остане място. При Hazard 4 нещата са по-сбити и по-малки като обем, но пак се събират повече от достатъчно вещи и предмети. Достъпът до главните отделения на двата модела е много лесен и приятен и е посредством двойка YKK ципове.


Предварително се извинявам за недодяланите сравнителни снимки. Заради кропа, не можах да ги направя еднакви по размер:
Моделът Тонто има предимството и на джобчето отстрани, което си е допълнителна екстра, то даже има и мини Моле система, като тя присъства и от другата страна чантата.
При 5.11 Моаб 6 от двете страни има Моле ленти за закачане - четири на брой.
Заднaта част на 5.11 е по-добре направена(мое мнение) и задното отделение с цип е по-пипнато и съответно дава повече пространство от това на Hazard 4. То е много по-тясно и не е толкова удобно и лесно за използване. Аз там държа най-вече някоя найлонова торбичка за пазар.
За накрая ще кажа, че на мен ми е по-удобно да нося модела на Hazard 4, това може би се дължи на това че го използвам от много време и съм му свикнал. Гиърслинг системата ми е нова и ми е странна за носене, но това е от факта че не съм и свикнал, а много от колегите знам я харесват много. Всичко опира до предпочитания и вкус.

Даже презрамката на 5.11 си има допълнително джобче, където аз съм застопорил моя Spyderco Resilience.


Това е колеги от мен, надявам се че не съм досадил много. Приятни почивни дни!

35
След това фенерче вече мисля че няма по-добра фирма за фенери от Олайт, честно.

37
Най-доброто, на съответната цена разбира се.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=V5lTRIsWXKU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=V5lTRIsWXKU</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7VLN-S2Xb7c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7VLN-S2Xb7c</a>

38
Здравейте колеги, преди време публикувах представяния на чантите и раниците от серията Rush на 5.11. За да завършим поредицата, днес ще ви представя и последния и член -  5.11 Tactical (RUSH) MOAB 6. Не съм я показвал досега по простата причина, че не е мое притежание. Днес ще ви я представя благодарение на Тошето(Gibi), който има щастието да е неин собственик отскоро. Той беше така любезен да ме изнуди за един фенер и затова трябваше да се реваншира по някакъв начин изпращайки я за представяне.

(RUSH) MOAB 6 e най-малкия и компактен представител от цялата серия на 5.11 и следователно и най-ползвателен за ежедневни нужди. Удобен е за носене и от ляво и от дясно, може да се носи и отзад, както и да се прехвърли отпред на тялото за бърз достъп до всичките и отделения. Всичко това добавя една много добра мобилност при използване. Снимките са от Интернет:
Множеството и възможности за закачане на допълнителна екипировка допълват гъвкавостта и при употреба. Mодела се явява, както допълнение за прикачане(чрез специална система от колани) към тактическите раници от серията Rush, така и като отделна чанта за ЕДЦ.


Обозначението на чантата с номер шест идва да покаже, че може да бъде заредена за шест часа с провизии и неща от първа необходимост. Това разбира се е много условно и по-скоро действа като добър маркетинг. Моделът се предлага в следните разцветки - Black, Double Tap, Sandstone, Storm. Материалът от който е изработена чантата е 1050D ballistic nylon. Цялата тази солидна изработка и материали се изразяват и в значително по-голямото тегло на модела, който тежи 760гр.

Главното отделение на чантата е с височина 26,7 см, а размерите са 22,9см на 17,8 см, включвайки всички отделения.

Следващите снимки ще ви дадат схематична представа за устройството на раницата:

Моделът пристига в конфигурация за дясна ръка, която може да смените като прехвърлите презрамката на токата от противоположната страна. Презрамката се закача посредством закопчалка от Dura-flex, което си е стандарт при този тип тактически чанти за ЕДЦ.


И при малкия модел са налични двете вложки от материал наподобяващ гума за по-добро сцепление с гърба и против приплъзване. Подложката за рамото на презрамката също се регулира спрямо желанието на носещия я, като със лепките се застопорява там където ви е удобно. При модела Hazard 4 Tonto, подложката е подвижна и не може да се застопори.


Отдолу на чантата има един дренажен отвор:
Отделно от това на самата презрамка има допълнителен мини джоб, в който може да сложите телефон или друга подходяща по размер джаджа, като има и отвор за слушалки, които да прокарате от долната страна. Отгоре на джобчето има и велкро за закачане на нашивки и инициали.Отгоре на раницата е и подсилената дръжка за бързо вдигане. Под нея отгоре се намира и малкия скрит джоб със цип, в който да сложите по-чупливите си вещи, като очила и електроника. Вътрешността на джоба е мека и материята наподобява полар, и ще предпази очилата ви от надраскване.От задната част на предния джоб се намира и скритото отделение за бързо изваждане на пистолет. То се затваря с велкро лента:
Понеже е най-малкия модел от серията и съответно не е предвидено приспособление за воден мехур, но пък е налично допълнително задно отделение с приличен размер и два ципа за отваряне:


Предния джоб представлява органайзер, който се отваря и затваря посредством два YKK ципа и има четири хоризонтални реда Molle-Pals за закачане на екипировка плюс велкро за закачане на инициали и пачове. Той е разделен на осем отделения за организация на вашите ЕДЦ нужди, включвайки в тази цифра и двата големи джоба от вътрешната страна на капака на отделението. Налични са и двата пластмасови държача за ключове.

Основното и най-голямо отделение, достъпът до което е пак посредством два YKK ципа и се отваря изцяло за по-голямо удобство. Размера му е страхотен и позволява да поберете значително количество екипировка или други вещи. Също така е перфектно за зимата, позволявайки да сложите допълнителен чифт дебели чорапи, ръкавици и шапка и да остане още значително свободно място. На предната част на отделението са побрани два джоба единия от които е мрежест със цип и може да виждате какво сте сложили в него, а другия е непрозрачен също със цип за затваряне.

Отзад има отделение с ластик за пристягане, където може да се пъхне и таблет, без да твърдя че е много подходящо за тази цел.
Друг плюс е възможността за закачане на раницата към по-големите модели Rush 24 и Rush72 посредством Tier System с четири колана за пристягане и закачане. Снимките са от Интернет:Като за финал бих препоръчал тази чанта на всички, които харесват този тип екипировка и начин на обличане, както и на тези които се чудят с кой модел да се обзаведат и още не са решили. Пробвайте и ако ви хареса, няма да сбъркате. Многото отделения и място ще ви доставят изключително удоволствие(че и наслада) и ще ви изкушат да се натоварите значително с доста полезни неща, а и доста безполезни също. Аз с удоволствие бих си я взел, но вече разполагам с две чанти на Hazard 4 и би било проява на нездрав разум да купя и трета.

39
Сравнение между двата модела:


40
Здравейте колеги, не е минал месец откакто се появи страхотния Olight S1A Baton и ето че на хоризонта се появи и зареждаемия вариант на любимия ни Olight S1 - Olight S1R Baton . Вярвам доста от колегите са придобили малкия S1, най-вече заради супер компактните размери и любопитната TIR оптика. Аз също не останах по-назад и бях един от притежателите му, но с появата на компактно фенерче с възможност за работа с АА батерии, реших да се разделя с малкия S1. Ето че от Olight ни изненадаха приятно с зареждаемия му вариант S1R, повишавайки и неговата сила на светене на цели 900 лумена.


Малкия S1R пристига в приятна прозрачна пластмасова кутийка със сини окраски. Окомплектовката се състои от самия фенер към който е прикрепен метален клипс, една фирмена литиевo-йонна 550mAh 5C RCR123 батерия, връзка за ръка, инструкция за употреба, както и USB кабел със магнит за зареждане. Допълнителна глезотия е и калъфчето под формата на кесийка, в което да държите зареждащия кабел или други неща по ваш избор. Ако фенера не иска да се включи, то това се дължи на изолиращия филм покриващ батерията, който трябва да се премахне.
Благодарение на Андрей, който е направил превода, имаме подробна инструкция за употреба на роден език.
ТТ данни:

 *Далекобойност: 145m.
 * Интензитет: 5250cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метър върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XM-L2
 * Поддържани батерии: 1 x CR123A или 1 x RCR123
 * Размери: 66мм или 64мм (Дължина), 21мм (Диаметър). Данните за дължината варират според различни източници.
 *Тегло: 54гр. (със батерията)

От снимките се вижда че фенерчето е почти изцяло копие на стандартния модел Olight S1, като една от разликите е леко увеличения размер на дължина, който е 66мм(S1R) спрямо 61мм(S1). Основната разлика разбира се е възможността за зареждане на фирмения акумулатор от комплекта с помощтта на дупето на капачката и интересния като решение и дизайн магнитен USB кабел.
Магнита на зареждащия кабел се впива като акула в капачката на фенера и стои адски стабилно. Тока с който кабела зарежда акумулатора е 750mA/h, което е добре като бързина, но не знам дали не идва една идея в повече за RCR123.


Зелен цвят показва че кабела е свързан към ел. мрежата, когато се "залепи" за фенера леда преминава в червен цвят индикирайки зареждане. Когато акумулатора се зареди напълно сигнализацията отново става зелена.


Говорейки за зареждане съм длъжен да спомена и специално произведения за фенера акумулатор  Olight ORB-163C05. Понеже е IMR съответно и капацитета е по-нисък - 550mAh. Химията на батерията идва да покаже че това е високотоков акумулатор, който трябва да осигури заявените от фирмата 900 лумена. Плюса отново е в посока дупето на фенера и това може да обърка отначало тези, които нямат опит с тази иновация на Olight. Фенерчето е подпружинено само откъм рефлектора, именно заради презареждаемите му функции.

Донякъде недостатък е, че с кабела може да бъде зареждана само фирмената батерия от комплекта, като поставяйки друг 16340 акумулатор, тази функция не е налична. Тествайки фенера с обикновен RCR123, с просто око не откривам разлика в силата на светенето спрямо фирмения акумулатор. Ако има такава, то тя трябва да се замери с необходимата апаратура.


Друга съществена разлика спрямо модела S1 е възможността за заключване на фенерчето, което става когато фенера е изключен и се задържи страничния бутон за повече от две секунди. Минавайки през Лунния режим фенера се блокира. Натискайки копчето то светва в червен цвят, показвайки че фенера е в заключено състояние. Последващо задържане за повече от секунда и фенера преминава в Лунния режим отново.

Червената индикация на бутона освен че показва че фенера е заключен, също така служи и за индикация за разреден акумулатор.
Магнита на опашката е позната екстра, но не съм сигурен дали може да се премахне ако желаете. Заради зареждащите пластини, магнита е малко по-слаб, но държи много добре към метални повърхности. Познатите ни дифузери от моделите S1 Baton и S1A Baton, пасват идеално и на S1R.


Качеството на изработка е на познатото от Baton сериите отлично ниво без остри ръбове, a анодацията е от трета степен. Фенера стои много добре в ръката, също така е много подходящ за прикрепяне към шапка с козирка и използването му като челник по този начин.
Диодът е Cree XM-L2 и в сътрудничество с високотоковия акумулатор осигуряват впечатляващите 900 лумена, пък макар и само за тридесет секунди. Светлината е бяла, а фенера се нагрява много при задържане на Турбо режима за повече от двадесет секунди, чак е трудно да се държи, но пък при тези супер компактни размери няма как.


Друга много приятна функция е плавното включване и плавното изключване на фенера в така наречения Турбо режим, давайки възможност на използващия го, да свикне с тези нива на осветеност. При по-ниските режими плавното включване и изключване не е така отчетливо.

Работата с фенера и режимите е познатата от тази с Baton сериите, като тук от Олайт са направили едно приятно подобрение, което се изразява в далеч по-стегнатото и бързо изреждане на режимите, характерно и за последния Olight S1A Baton. При старите серии това ставаше доста по-бавно и понякога дразнещо. Смяната разбира се е посредством страничния бутон от гумиран материал.


Тук ще обясня накратко и работата с режимите и бутоните:


• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност  Режим 5(Лунен) - Режим 4 - Режим 3 - Режим 2 - Режим 1(Максимален). За всеки от тези режими фенерът има памет.

•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.

•От изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства Режим 5(максимален или Турбо).

•За Лунен режим, при изключен фенер натиснете и задръжте страничния бутон за една секунда. Този режим има памет.

•Режим Таймер -  във фенерчето са вградени 2 таймера, 3-минутен и 9-минутен, след активирането на които фенерчето ще се изключи автоматично. За да се активират таймерите е необходимо във включено състояние да се натисне 2 пъти бутона. Следва “премигване” – 1 премигване е 3-минутен таймер, 2 премигвания е 9-минутния таймер. Таймерите могат да се сменят чрез двойно натискане на бутона.


В заключение ще кажа, че S1R Baton e страхотна добавка и подобрение на S1 Baton и го надгражда много успешно. Изключително подходящ за ежедневно носене, в комбинация със литиева CR123A батерия ще ви даде още по-дълго време за светене. Тъй като този модел е малко по-дълъг от стандартния S1, очкава се да се появи и лимитирана медна версия, която да е пък по-къса и компактна от S1 Baton. Общо взето Олайт се стараят да показват иновации и минимализъм при фенерите с CR123 и RCR123.Ето и малко снимки стил Миш-Маш, буквално:Благодарности на Андрей и Олайт-БГ.

41
Здравейте колеги, след като представихме наскоро модела с две АА батерии S2A на Olight, днес идва ред и на по-компактното фенерче от същата серия - Olight S1A Baton.

Мъника пристига в характерната за Olight приятна прозрачна пластмасова кутийка със сини окраски. Окомплектовката се състои от самия фенер към който е прикрепен метален клипс, една фирмена литиева АА батерия, връзка за ръка, О-пръстен и инструкция за употреба. Ако фенера не иска да се включи, то това се дължи на изолиращия филм около батерията, който трябва да се премахне.

Благодарение на добрата работа на Андрей си извоювахме и инструкция за употреба на роден език, поздравления за което, снимката е с лошо качество:

ТТ данни:

 *Далекобойност: 118m(със 14500 акумулатор)
 * Интензитет: 3480cd(със 14500 акумулатор)
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 1,5м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1,5 метър върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XM-L2
 * Поддържани батерии: 1 x AA (Алкални, Ni-MH, или Lithium Primary, 14500)
 * Размери: 79,5мм (Дължина), 18,4мм (Диаметър), 21мм (Диаметър на короната).
 *Тегло: 35,7гр. (без батериите)


Както е видно от снимките, фенерчето се явява истинския наследник на Olight S15 Baton, който натрупа доста годинки зад гърба си. Модела S2A със две АА е негово допълнение, за потребителите които искат фенера им да свети по-дълго време. За разлика от S2A, фенерчето е напълно стандартно за Baton сериите със TIR оптика и синьо PVD покритие на короната(само Челси).


Tова колко стар е S15 се вижда от пожълтелите му обозначителни надписи:


За разлика от S2A, който определено ме изненада с липсата си на магнит, тук той вече е наличен и прикрепя доста стабилно фенерчето. Радостното е че белите дифузерчета за Olight S1 пасват по чудесен начин и на S1A и вършат чудесна работа, особено като няма ток.
Фенера пристига с фирмена литиева батерия(Li-FeS2). Която показва какво е голямото и предимство спрямо останалите типове химии на батериите, които фенера поддържа.


За да не превеждам всичко, само ще отбележа най-важното, а то е че с покачване на режимите като мощност, се увеличава и разликата в полза на литиевите батерии спрямо другите.


Ето и малко сравнителни графики спрямо други марки фенери на пазара:
Батериите са подпружинени само откъм капачката. Снимката е от интернет:
Качеството на изработка е на познатото от Батон сериите отлично ниво без остри ръбове, като анодацията е от трета степен. Лек недостатък(мое мнение) е че както и при S15 и тук клипсът се върти малко по-хлабаво, от колкото е по вкуса ми.
Олайт минават на диоди с една идея по-топла светлина, защото като се светнат един до друг S1 и S1A заедно с S2A, се вижда как вторите светят една идея по-топло. Извинявам се за липсата на снимки със биймшоти, но това ще го оставя за следващите дни, като допълнение. Само за информация ще допълня че хотспота на S1A е по-широк от този на S1 Baton.


Диодът е Cree XM-L2 с максимална мощност от 600 лумена, като е налична и TIR-оптика на 22 градуса.Снимката е от интернет:
Работата с фенера и режимите е познатата от тази с Baton сериите, като тук от Олайт са направили едно приятно подобрение, което се изразява в далеч по-стегнатото и бързо изреждане на режимите. При старите серии това ставаше доста по-бавно и понякога дразнещо. Смяната разбира се е посредством страничния бутон от гумиран материал. Копчето е приятно на допир и работи отзивчиво, без да се притеснявате от инцидентно включване по джобовете и чантите, както беше с първите версии на Olight S15.

За съжаление бутона няма индикация за изхабена батерия и се напипва малко трудно в тъмното, но това си е типично за моделите със страничен бутон за управление. Фенерчето няма функция за електронно заключване.


Режимите на светене са следните:

Moonlight(0,5лумена) - 25 дни(1 x AA Lithium) и 20дни(1 x Алкални батерии), 15дни(14500).

Слаб(5лумена) - 80часа(1 x AA Lithium) и 75часа(1 x Алкални батерии), 60часа(14500).

Среден(50лумена) - 10,5часа(1 x AA Lithium) и 4,5часа(1 x Алкални батерии), 6,5часа(14500).

Силен(220\100лумена) - 110+30мин(1 x AA Lithium) и 12+80мин(1 x Алкални батерии), 100+10мин(14500).

Турбо(600\300лумена) - 1+60мин(само с 14500 акумулатор).


Тук ще обясня накратко и работата с режимите и бутоните:


• За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност  Слаб - Среден - Силен -Турбо(налично само с 14500 акумулатор. За всеки от тези режими фенерът има памет.

•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.

•От изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства Турбо режима, наличен само с 14500 батерия.


В заключение ще кажа, че S1A Baton e страхотен наследник на S15 Baton и го надгражда много успешно. По мое мнение се задава един бъдещ хит сред компактните модели от серията Батон на Олайт.

Благодарности на Андрей и Олайт-БГ.

42
Благодаря за добрите думи. Пожелавам ти да си го вземеш, ако имаш възможност.

43
Здравейте колеги, днес ще ви представя новия модел на фирма Olight - S2A Baton 550lm. Преди дни колегата кo54 направи едно прекрасно ревю на въпросния модел, но понеже съм дал обещание на един голям приятел и колега, ще трябва и аз да се постарая. В общи линии няма да чуете/прочетете нищо кой знае какво ново, като съм наблегнал най-вече на снимковия материал.

Както винаги фенерът пристига в приятна прозрачна пластмасова кутийка с хaрактерните сини окраски на фирма OLIGHT. Окомплектовката се състои от самия фенер към който е прикрепен метален клипс, две фирмени литиеви АА батерии, връзка за ръка, О-пръстен и инструкция за употреба. Не се притеснявайте, ако фенера не иска да свети, просто от Олайт са сложили пластмасово кръгче отзад на батериите, като просто трябва да го махнете.ТТ данни:

 *Далекобойност: 110m
 * Интензитет: 3000cd
 * Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 1,5м. дълбочина)
 *Удароустойчивост: падане от 1 метър върху твърда повърхност.
 *Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
 * LED: Cree XM-L2
 * Поддържани батерии: 2 x AA (Алкални, Ni-MH, или Lithium Primary)
 * Размери: 132мм (Дължина), 23мм (Диаметър)
 *Тегло: 56гр. (без батериите)

Това ново издание следва дизайна и линията на моделите S1 Baton и S2 Baton. Предполага се че ще замени и обнови изцяло модела S15 Baton, който натрупа доста годинки зад гърба си. Разликата от S15 Baton се състои, както виждате в синьото PVD покритие на короната на рефлектора, както и на металния пръстен около бутона за включване. Устойчивостта на това покритие е доста добра и вече се доказа с налагането н двата нови модела за които писах по-горе.

Различното е, че този модел пристига в няколко разцветки за да задоволи придирчивите потребители. Цветовете са както следва:
Диодът е стария ни и обичан познайник Cree XM-L2 с максимална мощност от 550 лумена, като е налична и TIR-оптика на 22 градуса.За съжаление магнита не присъства като екстра в този модел, заради дългото тяло и възможното нестабилно закрепяне следствие на това. Сигурен съм обаче, че магнита ще се присъедини отново в по-малкия му събрат S1A Baton. Чието пристигане може да се окаже по-скоро, отколкото очаквах.

Батериите са подпружинени от двете страни – откъм капачката и откъм главата на фенерчето, за което можем да поздравим Olight.
Качеството на изработка е на страхотно ниво, без остри ръбове, а анодацията е от трета степен. Тялото е доста длъжко, предвид двете АА батерии, които трябва да се съберат. Почти цялата част от хвата на фенера е покрита с гумирано силиконово покритие и прави фенера много стабилен при захват. Покритието е качествено и няма непосредствена опасност да се изхлузи, както при евтините фенерчета. Големия недостатък на това покритие(особено на черното) е че събира качествено и упорито прахоляк и микроскопични боклучета.


От Олайт явно са решили да минат на диоди с малко по-топъл лъч, защото определено фенерът свети доста по-жълто/топло от много белия S1 Baton. Заради малко по-големия диаметър на главата S2A прави и значително по-широк хотспот, което прави фенера да изглежда по-ярък от S1. Какво да ви кажа, просто съм много приятно изненадан от мощността предвид батериите, които се използват за работа на фенера. Същото важи и за режимите, но за тях малко по-долу.

Слаб режим: S2A(ляво), S1(дясно) - разстояние около 2 метра:
Среден режим: S2A(ляво), S1(дясно) - разстояние около 2 метра:
Силен режим: S2A(ляво), S1(дясно) - разстояние около 2 метра:
Турбо режим(S2A), силен режим(S1) - разстояние около 2 метра:
Управлението е идентично с това на предишния модел като смяната на режимите е посредством страничния бутон за управление. Много добро впечатление прави бързото изреждане/смяна на режимите на светене на модела. Друга приятна изненада е единия режим в повече(260лумена), който запълва дупката от слабите режими и затваря устите на някои критици на Олайт.

За съжаление бутона няма индикация за изхабена батерия и се напипва малко трудно в тъмното, но това си е типично за моделите със страничен бутон за управление. Фенерчето няма функция за електронно заключване.


Режимите на светене са следните:

Moonlight(0,5лумена) - 50 дни(2 x AA Lithium) и 35дни(2 x Алкални батерии)

Слаб(20лумена) - 80часа(2 x AA Lithium) и 60часа(2 x Алкални батерии)

Среден(120лумена) - 10часа(2 x AA Lithium) и 5,3часа(2 x Алкални батерии)

Силен(260лумена) - 250мин(2 x AA Lithium) и 105мин(2 x Алкални батерии)

Турбо(550-260лумена) - 3+240мин(2 x AA Lithium) и 3+80мин(2 x Алкални батерии)


Фенера има времеви 3-минутен степдаун и към 4-та минута плавно намалява яркостта от 550 до 260 лумена. За да върнете максималните 550 лумена, просто го изгасете и пуснете отново.

•Тук ще обясня накратко и работата с режимите и бутоните. За включване и изключване се използва страничния бутон, както и за смяна на режимите, като те се изреждат в последователност  Слаб - Среден - Силен -Турбо. За всеки от тези режими фенерът има памет.

•За Moonlight режима при изключен фенер се натиска с задържане страничния бутон. Moonlight режима също има памет.

•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.

•От изключено положение чрез двоен бърз клик се задейства максималния режим.

Благодарности на Андрей и Олайт-БГ.
Приятна вечер!44
Супер ревю! Със здраве да го ползващ!  :)
Потвърждавам и затвърждавам, перфектно представяне. Ето и моите 20 стотинки по темата:


45
Така наречените тактически раници са един от най-популярните продукти от портфолиото на фирмата 5.11 Tactical.
Преди известно време направих представяне на модела Rush 72 и понеже не ме свърта, реших да ви представя и средния модел от линията - 5.11 Rush 24.

Както се досещате, номера на модела (24) подсказва и предназначението на раницата, а тя е да събере провизии и всичко необходимо за да изкарате едно денонощие на открито. Предвид размера( 51cm x 32cm x 20cm), вместимостта от 32.7 и множеството опции за закачане на допълнително оборудване, съм сигурен че раницата ще ви помогне да преживеете повече от 24 часа навън. Теглото е значително и е 1,67кг.

Чисто на външен вид модела е на границата на по-обемистите раници и за едни може да е перфектна за ежедневни нужди, а за други да идва по-голямка и затова има и по-малък модел Rush 12. За моите ежедневни нужди раницата е голяма, но въпреки това ме устройва перфектно заради страхотното качество, множеството отделения и джобове, както и заради Molle системата за закачане на всякакви допълнителни приспособления и екипировка. Нали сме си идиоти и обичаме често да мъкнем повече от необходимото и Rush 24 ни задоволява тези ниски страсти.

Говорейки за качество на използваните материали съм длъжен да спомена и какви точно са те. Раницата е изработена от 1050D nylon със PUx2 покритие против проникване на вода, а вътрешните отделения са от 210D nylon със PUx2 покритие, докато всички ципове са YKK, със пластмасови накрайници от UTX-Duraflex. Пластмасовите накрайници от Duraflex са много добре изработени и изключително удобни за използване, включително и с ръкавици. Предварително се извинявам за не дотам добрите снимки и използването на няколко от Нета.
А ето така изглежда устройството на Rush 24 по схема:
Дизайна на носещата система от презрамки позволява теглото на раницата да се разпределя равномерно, дебелината и материала на дръжките също спомагат за комфорта при носене на по-тежък товар. Може би само хората с значително по-дебели вратове ще изпитват някакъв дискомфорт от дизайна при врата. При мене изобщо няма такъв кахър. Ремъкът за пристягане на гръдния кош е еластичен и е захванат към презрамките с така наречените C-loops, които могат да се регулират по височина или да бъде премахнат по желание.
Закопчалки от Duraflex са вградени в презрамките с цел бързо или наложително освобождаване. Налични са и токи за колан за кръста, поради липсата на вграден такъв. Снимката е от интернет.
Задната част за гърба е много добре и качествено изработена, предоставяйки максимален комфорт, вентилация и добро сцепление, заради двете гумени вложки отдолу до дренажния отвор на отделението за хидратиращата система. Отдолу на раницата има и два допълнителни дренажни отвора за главното отделение.
Достъпът до отделението за хидратиращата система е изключително лесен, като за улеснение могат да се подвият назад презрамките и да се открие цялата задна част. Достъпът е чрез два YKK ципа, като в задната част на отделението има и вградена пластина за удобство, която може да се премахва по желание. Маркучът се прокарва през главното отделение и излиза през един от двата вградени отвора от двете страни на дръжката за носене. Като вече всеки си решава от коя страна да го прокара.Отгоре на раницата е и подсилената дръжката за бързо вдигане, като точно зад нея се намира и малкото отделение с цип и материал подобен на полар за чупливи предмети от сорта на очила и електроника.
От двете страни на раницата има по един ред компресиращи колани и шест реда Molle Pals за допълнително оборудване. Също така от двете страни са разположени и двата странични джоба, които могат да поберат малка бутилка с вода с диаметър 7,4см.Отпред са разположени два джоба, единия от които е малък и разделен на две отделения, всяко с отделен цип за отваряне и два реда Molle Pals, като горното има и велкро за закачане на инициали и нашивки. Двата малки джоба са много удобни за различни дребни нещица, като имат цели три отделения в тях, едното от които е мрежесто с цип. Могат да съберат доста полезни джунджурии в тях.


Под горния малък джоб се намира и големия такъв. От външната страна отпред на главния джоб има велкро отделение за нашивки, както и пет реда Molle Pals за закрепяне на различна екипировка.
Джобът се отваря с два YKK ципа, като е разделен на множество отделения с цел организация на по-дребните вещи, инструменти и друга ЕДЦ екипировка. Състои се от десет организационни отделения като има три за химикали и още два държача за ключове. Всичко е подредено и много добре направено с цел удобство. Може да поберете всичко от мултитул до неща от медицинска или първа необходимост, както и фенери и сгъваеми ножове.Първата снимка е от нета:
И като за последно идва и главното отделение на раницата, то се отваря изцяло от два ципа и достъпът до него е повече от перфектен. Предната част е заета от две мрежести отделения отварящи се с ципове, като горното е с достъп от горе и отдолу. Под тях е разположено и едно затворено отделение с цип. Всичко това позволява да сложите бельо и чорапи, както и допълнителни медицински принадлежности, ако желаете. Основната част е доста обемна и позволява прилично количество дрехи и вещи по ваш избор, като е налично и още едно мрежесто отделение с цип. Има и отделение с ластик за пристягане, където може да сложите таблет или в краен случай лаптоп, но не мисля че ще е много удачно без допълнително укрепване.

В заключение ще кажа че качеството при 5.11 е на възможно най-високо ниво и от към материали и от към разпределение. Ако не ви притеснява тактическото излъчване, то Rush 24 e вашият избор.

Страници: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »