Автор Тема: Benchmade 590 Boost  (Прочетена 839 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Marcinkov

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 207
    • Профил
Benchmade 590 Boost
« -: октомври 13, 2019, 01:18:12 am »
Повече от тридесет години Бенчмейд гради репутация на производител правещ ножове с чудесен дизайн и качество. Фирмата сменя няколко имена преди да се появи настоящото и наименование.
Последно време Бенчмейд са се захванали и фокусирали върху собствена линия ножове, а също така обновяват и някои от по-старите си модели ножове, използвайки съвременни материали и стомани. Същевременно през 2017 пуснаха двойка чисто нови модели - 560 Freek, както и повода за това ревю - 590 Boost. Предварително се извинявам за недобрите снимки!


560 Freek имаше много заемки от дизайна на Doug Ritter Griptilian 552, като за мен Freek беше по-добрият от двата ножа. За разлика от Freek, 590 Boost е повлиян в някаква степен от асистирания Аксис фолдър Benchmade Barrage. Както вече съм писал точно тези два модела от 2017, бяха може би най-доброто от продукцията на Бенчмейд за този период от време. Не са особено скъпи, визирам най-вече Freek, докато Boost отива ценово една стъпка по-нагоре, но все още е сравнително достъпен от финансова гледна точка. Чисто и просто един надежден и практичен инструмент без гръмко име и кичозни материали в дизайна му.

Двата ножа доста често се бъркат, въпреки големите разлики между тях, това се дължи на цвета на дръжките им, който е еднакъв. Може би точно затова в много от видео ревютата в интернет те доста често се показват заедно. За съжаление вече не притежавам Фрийк, иначе бих могъл да направя и аз някакво базово сравнение между двата модела.

Както споменах по-горе, Boost е един супер практичен сгъваем нож, без крещящ дизайн и материали и въпреки това пак хваща окото на първо четене! Мисля, че ножа е много подходящ за ЕДЦ, взимайки предвид формата на острието, вида на стоманата и много приятната форма и материали на дръжката. За целият този ЕДЦ разкош допринася и клипсът за дълбоко носене. Бенчмейда си има и своите недостатъци, но за тях малко по-надолу!


Механизъм: AXIS® Assist
Стомана: CPM-S30V (58-60 HRC)
Дължина на острието: 3.70" (9.40см)
Дебелина на острието: 3.048мм
Дължина отворен: 21.64см
Дължина затворен: 12.26см
Дебелина на дръжката: 17.78мм
Тегло: 130.12гр.


Първото нещо което ми привлече вниманието е формата на острието - Дроп-пойнт в комбинация с прилична дължина и лъскав стоунуош финиш. Острието не е нито прекалено широко, нито прекалено тясно, а дължината на клина е 94мм, сякаш е правен точно по мой вкус. Няма да се правя на умен и знаещ, като ви убеждавам, че дроп-пойнта е много практична форма за острие и улеснява в голяма степен боравенето с него, но това си е самата истина. Сравнен с Barrage 581, Boost е доста по-приятен и лесен за работа, на това се дължи и липсата на характерната рампа за палеца на дръжката на Barrage 581 и Benchmade 710. Ножът реже доста прилично, но един тънко сведен резак би се справил доста по-добре. За мен обаче е важно да ми харесва и самия нож, абсолютно достатъчно ми е, че може да среже всичко за което се сетя, без много да му мисли. Нещото обаче което ми липсва при Boost е насечка на гърба на острието за по-добро сцепление с палеца! Върху по-голямата част от гърба на острието минава и така наречения суедж, който придава леко тактикъл излъчване. Надолу от суедж-а острието е с по-груб стоунуош финиш, който много добре контрастира на по-лъскавия почти satin финиш на основния скос, кеф голям! Острието традиционно контактува на фосфор-бронз шайби, а традиционния луфт на Аксиса отсъства! За стоманата на острието - S30V е изписано и изговорено прекалено много и няма нищо, което да се добави. Бенчмейд я “пекат” повече от добре и това ми е абсолютно достатъчно. Принципно ножът ми допада толкова, че и от 420С да беше, пак щях да го купя, не на тази цена, разбира се! Както казах по-рано, характерния за аксис луфт липсва, ножът дойде перфектно центриран, доста грубо заточен, но доста остър - без забележки!


Плямпайки за острието съм длъжен да спомена и начина на отваряне - той става посредством пинове и с любезната помощ на асистирано Аксис заключване. Острието се изстрелва много ефектно и бързо, даже дава лек откат. Ако трябва да го сравня с Бараж 581, бих казал, че пружината на Бараж е една идея по-натегната. За да не стават бели е налично и бутончето за заключване-отключване на острието, както в отворено, така и в затворено положение. Така отпада притеснението от инцидентно отваряне в джоба, но за сметка на това възпрепятства моменталното отваряне при нужда!

Друг недостатък е трудното затваряне на острието с една ръка, това изисква определена сила и най-вече техника, но определено спъва бързината и кефа от боравенето с Аксис заключване. Затова повечето хора прибягват до затваряне с две ръце, което е далеч по-безопасно и по-малко пипкаво. По желание, може да се премахне пружината и Boost става перфектния Аксис-лок нож, а острието продължава да лети с лекота, както при останалите модели на Бенчмейд. Друг е въпросът, че когато сте премахнали пружината за асистираното отваряне и искате отново да я сложите, това изисква доста добри умения и сръчност и не е работа за всеки. Сега се сещам и за друг недостатък на дизайна на ножа - скритият осев винт, в общи линии, това може да отблъсне някои фенове на модела!Ето че стигнах и до дръжката, какво да кажа, първото, което се набива на очи е нейната двукомпонентност или по-просто казано двата вида материали, които са използвани за направата и. Цветово те се допълват много добре, като едновременно с това и контрастират също толкова добре и хващат око! Freek и Boost бяха първите по-масови модели на Бенчмейд, които използват точно тези материали и разцветки. Да започнем от двата вида материали от които е направена дръжката. Първият който контактува с дланите е Versaflex, материал напомнящ на нещо средно между гума и пластмаса с черен цвят. Сцеплението което прави с ръката е прекрасно, същото може да се каже и за приятното му усещане при допир. За разлика от Freek, при Boost Versaflex-а е гладък, а не релефен, надявам се че това ще означава по-малко замърсяване, зацапване и захабяване. Другият материал със сив цвят е така нареченият Grivory, той силно наподобява полимера(пластмасата) на дръжките на серията Гриптилиан и е близък до FRN, нещо което е далеч по-познато за феновете на Бенчмейд. Този материал контактува с клипса, за да подпомогне по-лесното приплъзване и по-малка фрикция при закачането на ножа към джоба. Същият материал е разположен в предната част от двете страни на дръжката, това е едно много добро решение от страна на Бенчмейд и се радвам че са се сетили. Това е първата повърхност, която контактува при вкарване в джоба и по-този начин се избягва съпротивлението, което би се оказало, ако там беше използван гумирания Versaflex.
Друга доста важна и съществена разлика със модела Freek e наличието на пълноценни метални линери и бекспейсър за разкош, което пък води до 25 грама по-високо тегло на ножа. Ако трябва да сравнявам удобството на дръжките на двата модела, честно да си призная трудно ми е да определя коя е по-удобната при хват, може би леко предимство бих дал на Freek! Теглото на 590 Boost е 130 грама и е прилично за ЕДЦ, но е далеч от лекотата на Freek. За себе си съм определил границата от 140 грама за фолдър и дори адски много да ми допадне някой модел сгъвайка, не бих го взел ако надхвърля тази граница.
Слава богу, Бенчмейд са лишили ножа от стреловидния клипс на Freek и са го заменили с далеч по-сполучливия модел за дълбоко носене на фирмата. Както при всеки Аксис модел на Бенчмейд така и при този, клипсът може да се поставя двустранно за tip-up носене.В заключение ще кажа, че ножа определено ми допада и слабостите и недостатъците за които писах, не ми пречат и са незначителни за мен. Единствено не бих отказал една насечка за палеца на гърба на острието и дръжката да е малко по-тясна, но ще го преживея някак! Ножът стои удобно в джоба, тумбестата дръжка дава допълнително удобство при захват, но когато е в джоба е една идея по-дебела отколкото съм свикнал - женчо, кво да го праиш! Асиста си е една мръсна и подла зарибявка и като се хванеш няма спиране, почти като да люпиш семки! Ако има нещо за което не съм се сетил и трябва да се допълни, ще пишем и обсъждаме в коментарите по-долу!